Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 3. Методика визначення та гігієнічна оцінка природного та штучного освітлення приміщень різного функціонального призначення.

Актуальність теми

Регламентування природного та штучного освітлення приміщень забезпечує нормальну працездатность зорового аналізатора та профілактику зорової втоми.

Навчальні цілі

Знати гігієнічне значення природнього і штучного освітлення.

Вміти проводити гігієнічну оцінку природного та штучного освітлення приміщень різного призначення та розробляти оздоровчі заходи.

Засвоїти гігієнічні вимоги до природного освітлення приміщень різного призначення

Базові знання, вміння та навики

Фізіологічне значення видимої частини сонячного спектру, зорові функції (нормальна фізіологія), основні світлотехнічні величини (сила світла, світловий потік) і одиниці їх вимірювання, явище фотоефекту (фізика).

Зміст теми

Гігієнічне значення видимого випромінювання Сонця, його спектру; природного освітлення приміщень різного призначення (житлових, навчальних, виробничих, лікарняних та інших).

Вплив освітлення на функції зору, стан центральної нервової системи, працездатність, особливо лікарів-стоматологів. Профілактика несприятливої дії недостатнього та надлишкового освітлення на здоров’я та працездатність людини.

Фактори, які впливають на рівень природної освітленості приміщень. Методика оцінки природного освітлення приміщень (геометричний та світлотехнічний методи). Гігієнічні вимоги до природного освітлення приміщень.

Гігієнічне значення штучного освітлення. Методика гігієнічної оцінки штучного освітлення приміщень різного призначення, в тому числі стоматологічних закладів; його показники, оцінка результатів. Гігієнічна характеристика джерел штучного освітлення, їх порівняльна характеристика. Види та системи штучного освітлення. Освітлювальна арматура та її гігієнічна оцінка.

Рекомендована література

Основна:

  1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія./ Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. [та ін.] // – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 51-70.

  2. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології./ Даценко І.І., Габович Р.Д. // - К.: Здоров'я, 2004. – С. 278-281.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко.– Львів: Світ, 2001. - С. 84-104.

  4. Лекційний матеріал.

Додаткова:

  1. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології./ Даценко І.І., Габович Р.Д. // – К.: Здоров'я, 1999. - С. 304 - 308.

  2. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. - К.: Вища школа, 1995. - С. 197 - 207.

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

  1. Видиме випромінювання Сонця, його спектр, гігієнічне значення.

  2. Гігієнічне значення природного та штучного освітлення приміщень різного призначення (житлових, навчальних, виробничих, лікарняних та інших).

  3. Вплив освітлення на функції зору, стан центральної нервової системи, працездатність, особливо лікарів-стоматологів.

  4. Зовнішні та внутрішні фактори, які впливають на рівень природної освітленості приміщень. Методика оцінки природного освітлення приміщень (геометричний та світлотехнічний методи).

  5. Призначення, будова та принцип визначення освітлення за допомогою люксметра.

  6. Гігієнічні вимоги до природного освітлення приміщень.

  7. Методика гігієнічної оцінки штучного освітлення приміщень різного призначення, в тому числі стоматологічних закладів; його показники.

  8. Гігієнічна характеристика джерел штучного освітлення, їх порівняльна характеристика.

  9. Види та системи штучного освітлення. Освітлювальна арматура та її гігієнічна оцінка.

Контрольні тести

1. Діапазон довжини хвиль видимого частини сонячного спектра становить: а) 760 - 4000; б) 400 - 760; в) 290 - 400; г) 280 - 315.

2. КПО на постійних робочих місцях у всіх стоматологічних кабінетах повинен бути не менше: а) 0,5%, б) 1,5%; в) 2%; г) 1 : 10; д) 1 : 2.

3. Гігієнічна норма кута падіння світлових променів на робоче місце зубного техніка повинна бути не менше: а) 5; б) 15; в) 27; г) 30; д) 45.

4. Кут падіння світлових променів на робоче місце - це:

а) кут між робочою поверхнею та лінією до проекції на вікно верхнього краю протилежного будинку; б) кут між лініями від робочого місця до верхнього краю вікна та до проекції на вікно верхнього краю протилежного будинку; в) кут між робочою поверхнею та лінією до верхнього краю вікна; г) кут між лінією від робочого місця до верхнього краю вікна та світильника; д) кут між лініями від робочого місця до верхнього та нижнього країв вікна.

5. Принцип роботи люксметра ґрунтується на явищі:

а) К-захвату; б) стробоскопічного ефекту; в) фотоефекту; г) люмінесценції; д) інтерференції.

6. КПО - це:

а) щільність світлового потоку на освітлюваній поверхні; б) відношення площі вікон до площі підлоги; в) процентне відношення горизонтальної освітленості в приміщенні до освітленості назовні; г) природна освітленість, яка припадає на площу 1 м2; д) відношення природної освітленості в середині приміщення до площі підлоги.

7. Світловий коефіцієнт - це:

а) відношення площі заскленої поверхні одного вікна до площі підлоги; б) відношення площі заскленої поверхні всіх вікон до площі підлоги; в) відношення площі всіх вікон до площі підлоги; г) відношення освітленості у приміщенні і назовні; д) відношення природної освітленості в середині приміщення до площі підлоги.

8. Присмерковий ефект - це:

а) пульсація світла люмінесцентної лампи; б) поява множинних контурів предмету, що рухається, при люмінесцентному освітленні; в) сприйняття люмінесцентного освітлення як недостатнього при розгляді навіть великих предметів; г) вплив шуму люмінесцентної лампи на центральну нервову систему; д) вплив недостатнього люмінесцентного освітлення на центральну нервову систему.

9. Стробоскопічний ефект - це:

а) пульсація світла люмінесцентної лампи; б) поява множинних контурів предмету, що рухається, при люмінесцентному освітленні; в) сприйняття люмінесцентного освітлення як недостатнього при розгляді навіть великих предметів; г) вплив шуму люмінесцентної лампи на центральну нервову систему; д) вплив недостатнього люмінесцентного освітлення на центральну нервову систему.

10. Перерахуйте зрушення у стані здоров'я та захворювання, що зумовлені недостатнім освітленням: а) нервовоемоційні зрушення; б) зниження резистентності капілярів; г) порушення постави; д) астигматизм; є) ксерофтальмія; ж) зниження апетиту; з) міопія.

11. Вкажіть від яких внутрішніх факторів залежить природне освітлення приміщень:

а) орієнтація вікон; б) наявність будівель, дерев; в) кількість вікон, їх конструкція; г) якість та чистота скла; д) наявність квітів, фіранок; е) клімат місцевості; є) яскравість (відбиваюча здатність стін, стелі, меблів); ж) висота підвіконня, висота вікна; з) географічна широта.

12. Вкажіть які фактори впливають на рівень штучної освітленості:

а) площа приміщення; б) висота підвішування світильників; в) висота приміщення; г) кут отвору; д) відстань між світильниками в горизонтальній площині; е) кут падіння; є) проекція небосхилу; ж) орієнтація вікон; з) наявність квітів, фіранок.

Контрольні задачі

1. Робоче місце зубного техніка у зуботехнічній лабораторії знаходиться на віддалі 3 м від вікна. Висота вікна - 2 м. Висота стола відповідає висоті підвіконня. Визначити кут падіння світлових променів на робоче місце і кут отвору, якщо:

а) за вікном немає затінюючого об’єкту; б) вікно наполовину затінюється протилежним будинком.

2. Стоматологічний кабінет площею 24 м2 має два вікна з розмірами скла 1,7  1,2 м кожне. Визначити світловий коефіцієнт в стоматологічному кабінеті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]