Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 17. Гігієнічні засади здорового способу життя та особиста гігієна. Методика гігієнічної оцінки засобів догляду за порожниною рота.

Актуальність теми

Здоровий спосіб життя передбачає знання і вміння дотримання режиму праці та відпочинку, правил особистої гігієни, визначення і обов’язкового виконання оптимального рухового режиму, раціонального харчування, загартовування, відмову від шкідливих звичок.

Навчальні цілі

Знати гігієнічне значення та основні принципи здорового способу життя та особистої гігієни.

Знати основи здорового способу життя як засобу збереження і зміцнення здоров’я індивіда і населення в цілому.

Вміти дотримуватись принципів та правил особистої гігієни, впроваджувати засади здорового способу життя, методи і засоби особистої гігієни та загартовування організму, методи профілактики шкідливих звичок.

Вміти обґрунтовувати необхідність, методи та засоби гігієнічного догляду за ротовою порожниною як засобу профілактики стоматологічних захворювань.

Вміти планувати заходи по дотриманню здорового способу життя, особистої гігієни та впроваджувати їх в практику охорони здоров’я.

Базові знання, вміння та навички

Знати анатомічні особливості і фізіологічні функції шкіри (нормальна анатомія, фізіологія) механізм впливу температури, вологості, швидкості руху повітря на організм людини та шляхи тепловіддачі організму (загальна гігієна).

Знати визначення темпераменту, його види (загальна психологія).

Знати етику і деонтологію лікаря (філософія).

Зміст теми

Здоровий спосіб життя. Методи і засоби здорового способу життя. Гігієна тіла (шкіри, волосся), методи та засоби її дотримання. Гігієна ротової порожнини. Засоби гігієни порожнини рота – зубні щітки, пасти, еліксири та вимоги до них, гігієнічна оцінка. Гігієнічний індекс зубів.

Фізична культура як один з найважливіших елементів здорового способу життя. Поняття про активний та пасивний відпочинок. Загартовування. Визначення поняття. Принципи, методи та режим загартовування. Гігієна одягу та взуття. Гігієна сну.

Психогігієна як наука, її завдання. Поняття про психічне здоров’я. Ятрогенне, лікувальне та профілактичне значення слова.

Негативні наслідки для здоров’я активного та пасивного паління тютюну. Несприятливий вплив на здоров`я надмірного вживання алкоголю. Наркоманії та токсикоманії, їх шкідливий вплив на здоров`я.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 536-545, 559-583.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С.608-638.

  3. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни: Підручник / Є.Г.Гончарука., Ю.І. Кундієв, В.Г. Бардов та ін. / За редакцією Є.Г. Гончарука. - К.: Вища школа, 1995.- С. 479-490, 494-506.

  4. Лекційний матеріал.

Додаткова:

  1. Даценко І.І. Гігієна та екологія людини. – Л.: “Афіша”, 2000. – С. 133-171,174-181, 189-194.

  2. Бардов В.Г., Сергета I.В. Загальна гігієна та екологія людини: навчальний посібник для студентів стоматологічних факультетів / Вінниця: Нова книга, 2002. – С. 185-203.

  3. І.І. Нікберг, І.В. Сергета, Л.І. Цимбалюк. Гігієна з основами екології. –Київ “Здоров’я”, 2001. – С. 382-404.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]