Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

1. Визначити індивідуальну величину біодози від штучного джерела за допомогою біодозиметра Горбачова, розрахувати профілактичну і оптимальну дозу ультрафіолетового випромінювання.

2. Визначити профілактичну дозу штучного ультрафіолетового опромінення за даними ситуаційної задачі.

Задача. Одержання еритемної дози ультрафіолетового випромінювання від лампи ЛЕ-30 забезпечується упродовж 4 хв на відстані 0,5 м від джерела. Розрахуйте, яка тривалість опромінення повинна бути для отримання профілактичної дози на відстані 4 м від лампи.

Профілактичну дозу розраховують за формулою

Х = 1/8 А (В/С)2,

де Х - профілактична доза, хв; А - еритемна доза на стандартній відстані, хв; С - стандартна відстань в м, на якій визначалась еритемна доза; В - відстань в м, де будуть розставлені пацієнти.

3. Оцінити ефективність санації повітря ультрафіолетовою бактерицидною лампою за даними ситуаційної задачі.

Задача. Для санації повітря в шкільному класі (площа 50 м2, висота 3,5 м) в період епідемії грипу використовували опромінювач з прямою ртутно-кварцевою лампою ПРК упродовж 1 год. Посів повітря до і після опромінювання здійснювали приладом Кротова (швидкість посіву 20 л/хв упродовж 10 хв) на м’ясо-пептонний агар з подальшим термостатуванням упродовж 24 год. Дати гігієнічну оцінку ефективності санації, якщо до санації проросло 65 колоній, а після - 12.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Контрольні завдання

Розрахуйте інтенсивність ультрафіолетового випромінювання в біологічних, а також оптимальну фізіологічну та профілактичну дозу, якщо ледь помітне почервоніння (еритема) на шкірі передпліччя через 20 год. після локального опромінення лампою ЛЕ - 30 розвинулось під: а) першим; б) другим; в) третім; г) четвертим; д) п’ятим; е) шостим віконцем біодозиметра Горбачова.

Тестові завдання

1. Визначте час опромінення необхідний для отримання еритемної дози при знаходженні пацієнта фізіотерапевтичного відділення на віддалі 1 м від штучного джерела УФ випромінювання за умови, що попередньо визначена біодоза на стандартній відстані 0,5 м становить 1 хв.:

А. 0,5 хв.; В. 1 хв.; С. 2 хв.; D. 4 хв.; Е. 6 хв.

2. З профілактичною метою пацієнту фізіотерапевтичного відділення призначений курс УФ опромінення у фотарії. Попередньо потрібно визначити індивідуальну біодозу. Вкажіть пристрій, який використовується з цією метою:

А. Уфіметр; В. Ерметр; С. Біодозиметр Горбачова; D. Ульрафіолетметр; Е. Піранометр.

3. У фізіотерапевтичному відділенні стоматологічної поліклініки потрібно організувати контроль рівня довгохвильового УФ випромінювання. Який прилад використовується в цій ситуації?

А. Актинометр; В. Анемометр; С. Ерметр; D. Ергограф; Е. Піранометр.

4. З метою забезпечення належного рівня стерильності стоматологічного інструментарію у процесі лікування пацієнта із хронічним гінгівітом застосовується штучне джерело УФ випромінювання. Вкажіть діапазон довжини хвилі (нм) необхідний для досягнення оптимального ефекту:

А. 160-180; В.180-200; С. 200-220; D. 220-250; Е. 250-270.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]