Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 5. Гігієнічні проблеми харчування в умовах забрудненого навколишнього середовища та шкідливих виробництв. Лікувально-профілактичне харчування.

Актуальність теми

З харчовими продуктами в організм людини надходить 70 - 90 % шкідливих речовин. До основних забруднювачів харчових продуктів належить значна кількість речовин хімічної природи, які не виконують жодної з функцій харчування, і при відповідних умовах несприятливо впливають на здоров’я людини, зокрема, сполуки, що утворилися в процесі технологічної та кулінарної обробки, харчові добавки, генетично-модифіковані організми, а також екзогенні (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди) та ендогенні (утворюються у сировині і продукції під дією хімічних та фізичних факторів) забруднювачі.

У комплексі оздоровчих заходів, спрямованих на збереження й зміцнення здоров'я робітників, важливе значення набуває організація лікувально-профілактичного харчування в умовах виробництва. Лікувально-профілактичне харчування входить як обов'язковий компонент у систему запобіжних та оздоровчих заходів, спрямованих на обмеження негативної дії на організм шкідливих чинників виробничого середовища, підвищення захисних сил й реактивності організму, попередження професійних захворювань та отруєнь.

Навчальні цілі

Знати основні джерела забруднення продуктів харчування; основні контамінати харчових продуктів (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

Оволодіти знаннями про харчові добавки, їх класифікацію, призначення та застосування у харчовій промисловості; соціально-гігієнічні проблеми пов'язані із їх використанням.

Ознайомитися з основними принципами лікувально-профілактичного харчування та його видами.

Оволодіти знаннями про продукти лікувально-профілактичного харчування. Засвоїти поняття про генетично-модифіковані продукти.

Базові знання та вміння

Знати біохімію травлення, фізіолого-гігієнічне значення білків, жирів вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин у харчуванні здорової людини (нормальна фізіологія, біохімія, гігієна та екологія).

Вміти обгрунтувати фізіолого-біохімічні вимоги до харчування, рекомендовані величини потреб в енергії і харчових речовинах для різних груп населення України (1999 р.) (фізіологія, біохімія, гігієна та екологія).

Знати харчові отруєння спричинені домішками хімічних речовин, основні принципи профілактики (гігієна та екологія).

Зміст теми

Знати основні забруднювачі і шляхи забруднення харчових продуктів шкідливими хімічними речовинами. Контамінати у продовольчій сировині та харчових продуктах (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

Лікувально-профілактичне харчування, види. Поняття про продукти лікувально-профілактичного призначення. Класифікація.

Науково-технічний прогрес та його вплив на якість продуктів харчування. Поняття про харчові добавки, їх класифікацію, призначення та застосування у харчовій промисловості. Поняття про генетично-модифіковані продукти.

Рекомендована література:

Основна:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 378-383.

  2. Гігієна харчування з основами нутриціології / За ред. В.І. Ципріяна. – К.: Здоров'я, 1999. – С. 164-188, 332 – 345, 366-384.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко -Львів: Світ, 2001. – С. 147-158.

Додаткова:

  1. Даценко І.І. Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.415-421.

  2. Азбука харчування. Пролфілактичнея / За ред. Г.І. Столмакової, І. О. Мартинюка. – Львів, Світ, 1993. – С. 10-43.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]