Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

За даними ситуаційної задачі дайте гігієнічну оцінку умовам улаштування приміщення стоматологічної поліклініки, мікрокліматичним умовам, а також освітленню та вентиляції.

Відділення дитячої стоматології розташоване на одному поверсі з терапевтичним відділенням. Стоматологічний кабінет терапевтичного відділення планується загальною площею 40м2 з трьома кріслами, обладнаними стоматологічними установками. КПО на робочому місці лікаря-стоматолога становить 1,5%, світловий коефіцієнт – 1:5. Ортопедичне відділення планується разом із зуботехнічною лабораторією. Основне приміщення зуботехнічної лабораторії площею 40м2 містить 12 столів зубних техніків, які обладнані газовими пальниками. Вентиляція приміщення ливарні передбачена за рахунок природної та штучної припливної вентиляції.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття – 15 %)

Контрольні завдання

1. Розв’зати ситуаційну задачу:

Терапевтичне відділення планується на першому поверсі стоматологічної поліклініки загальною площею 25м2 з двома кріслами, обладнаними стоматологічними установками. На другому поверсі планується хірургічне відділення загальною площею 35м2 з двома кріслами, обладнаними стоматологічними установками і одним без установки. Операційна знаходится на поверсі хірургічного відділення, розташована у тупіку, зі шлюзом при вході та складається з септичної й асептичної операційної. Дати гігієнічну оцінку планування стоматологічної поліклініки та запропонувати оздоровчі заходи:

Тестові завдання

1. У новому мікрорайоні міста для медичного забезпечення мешканців необхідно розташувати стоматологічну поліклініку. Визначіть оптимальну орієнтацію вікон основних виробничих приміщень.

А. Північна; В. Південно-східна; С. Південна; D. Західна; Е. Східна.

2. Для вивчення впливу мікрокліматичних умов на організм людини у стоматологічному кабінеті організовано безперервну реєстрацію коливань температури повітря впродовж 3-х діб. Який прилад необхідно для цього використати?

А. Термограф; В. Спиртовий термометр; С. Ртутний термометр;

D. Психрометр Августа; E. Психрометр Ассмана.

3. Площа лікарського стоматологічного кабінету для прийому терапевтичних хворих становить 24 м². Яку максимальну кількість крісел із стоматологічною установкою можна розмістити у ньому?

А. 1 В. 2 С. 3 D. 4 Е.5.

4. Після проведення гнійної операції при лікуванні хворого, у анамнезі якого є дані про перенесений гепатит В, необхідно провести дезинфекцію рук лікаря-стоматолога. Який бактерицидний препарат слід використати для обробки рук?

А. 5% розчин перекису водню; В. 5% перманганату калію;

С. 80% етиловий спирт; D. 2% розчин метиленового синього;

E. 5% розчин брильянтового зеленого.

5. Під час планового ремонту приміщень терапевтичної стоматології проводяться роботи з внутрішнього оздоблення стін кабінету, де планується виготовлення амальгамових пломб. Який хімічний чинник слід додати до розчину для зв’язування сорбуючих парів ртуті у стійкі сполуки?

А. 5% розчин соди; В. 5% розчин кальцію; С. 5% розчин сірки;

D. 5% розчин перекису водню; Е. 10% розчин йодистого калію.

Додаток

Санітарні правила устаткування, обладнання, експлуатації амбулаторно-поліклінічних закладів стоматологічного профілю, охорони праці і особистої гігієни персоналу № 2956 а-83 від 28.12.1983 р. (витяг)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]