Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Маклаков Загальна психологія.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
7.18 Mб
Скачать

Феноменальна пам'ять

«Я приступив до дослідження Ш. із звичайною для психолога цікавістю, але без великої надії, що досліди дадуть що-небудь примітне.

Проте вже перші проби змінили моє відношення і викликали стан збентеження і спантеличеної, цього разу не у випробовуваного, а у експериментатора.

Я запропонував Ш. ряд слів, потім чисел, потім букв, які або поволі прочитував, або пред'являв в написаному вигляді. Він уважно вислуховував ряд або прочитував його і потім в точному порядку повторював запропонований йому матеріал.

Я збільшив число елементів, що пред'являлися йому, давав 30, 50, 70 слів або чисел, — це не викликало ніяких утруднень. Ш. не потрібно було ніякого заучування, і якщо я пред'являв йому ряд слів або чисел, поволі і роздільно читаючи їх, він уважно вслухувався, іноді поводився з проханням зупинитися або сказати слово ясніше, іноді, сумніваючись, чи правильно він почув слово, перепитував його.

Зазвичай під час досвіду він закривав очі або дивився в одну крапку. Коли досвід був закінчений, він просив зробити паузу, в думках перевіряв утримане, а потім плавно, без затримки відтворював важ прочитаний ряд

Досвід показав, що з такою ж легкістю він міг відтворювати довгий ряд і в зворотному порядку — від кінця до початку; він міг легко сказати, яке слово слідує за якими і яке слово було в ряду перед названими. У останніх випадках він робив паузу, як би намагаючись знайти потрібне слово, і потім — легко відповідав на питання, зазвичай не роблячи помилок.

Йому було байдуже, чи пред'являлися йому осмислені слова або безглузді склади, числа або звуки, чи давалися вони в усній або у письмовій формі; йому потрібно було лише, щоб один елемент пропонованого ряду був відокремлений від іншого паузою в дві-три секунди, і подальше відтворення ряду не викликало у нього ніяких утруднень.

Незабаром експериментатор почав переживати почуття, перехідне в розгубленість. Збільшення ряду не приводило Ш. ні до якого помітного зростання труднощів, і доводилося визнати, що об'єм його пам'яті не має ясних меж. Експериментатор виявився безсилим в, здавалося б, найпростішому для психолога завданні — вимірюванні об'єму пам'яті.

Я призначив Ш. другу, потім третю зустріч. За ними послідували ще цілий ряд зустрічей. Деякі зустрічі були відокремлені днями і тижнями, деякі — роками.

Ці зустрічі ще більш ускладнили положення експериментатора.

Виявилось, що пам'ять Ш. не мала ясних меж не тільки в своєму об'ємі, але і в міцності утримання слідів. Досліди показали, що він з успіхом і без помітної праці може відтворювати будь-який довгий ряд слів, даних йому тиждень, місяць, рік, багато років тому. Деякі з таких дослідів, що незмінно кінчалися успіхом, були проведені опісля 15— 16 років (!) після первинного запам'ятовування ряду і без жодного попередження. У подібних випадках Ш. сідав, закривав очі, робив паузу, а потім говорив: «Да-да... це було у вас на тій квартирі... ви сиділи за столом, а я на гойдалці... ви були в сірому костюмі і дивилися на мене так... ось... я бачу, що ви мені говорили...» — і далі слідувало безпомилкове відтворення прочитаного ряду.

Якщо прийняти до уваги, що Ш., який до цього часу став відомим мнемонистом і повинен був запам'ятовувати багато сотень і тисячі рядів, — цей факт ставав ще дивовижнішим».

Розвиток хвороби починається з втрати пам'яті на якийсь час, далі втрачається пам'ять на недавні події, а потім — і на що давно пройшли. Спочатку забуваються факти, потім відчуття, останньою руйнується пам'ять звичок. Відновлення пам'яті йде в зворотному порядку. Наприклад, при порушенні пам'яті у поліглотів останнє, що вони забувають, — це рідна мова. А при відновленні функцій пам'яті у них в першу чергу з'являється здатність говорити на рідній мові.

У інших випадках пам'ять може виявитися порушеною з боку її динаміки. Такі хворі протягом якогось відрізка часу добре запам'ятовують і вос-

Розділ 10. Пам'ять • 281

проводять матеріал, проте через короткий час не можуть цього зробити. Якщо людині з таким порушенням пам'яті запропонувати запам'ятати 10 слів, то після другого або третього пред'явлення він пам'ятатиме 6-7 слів, після п'ятого — лише 3 слова, а після шостого — знову 6-8. Ці хворі те докладне, в деталях відтворюють зміст байки, розповіді, то раптом не в змозі передати зовсім легкий сюжет. Таким чином, в цьому випадку мнемическая діяльність носить переривистий характер. Порушується її динамічна сторона.

Хворі з поразкою лобових доль мозку, як правило, не втрачають пам'яті, але їх мнемическая діяльності може істотно важко патологічною інертністю одного разу виниклих стереотипів і важким перемиканням з однієї ланки системи, що запам'ятовує, на інше.

Дослідження, проведені за останні десятиліття, дозволили ближче підійти до характеристики тих порушень пам'яті, які виникають при загальниймозкових порушеннях психічної діяльності. Якщо ці порушення викликають слабкість і нестійка збуджень в корі головного мозку, порушення пам'яті можуть виразитися в загальному зниженні об'єму пам'яті, утрудненні заучування і легкою тормозимости слідів діями, що інтерферують.

Цікаво, що у випадках розумової відсталості порушення логічної пам'яті можуть мати місце добре збереженій механічній пам'яті, яка в окремих випадках може бути задовільною за своїм обсягом.

Контрольні питання

1. Дайте характеристику пам'яті як пізнавальному психічному процесу.

2. Які теорії пам'яті ви знаєте?

3. Розкрійте погляди Арістотеля на проблему асоціацій.

4. Розкажіть про дослідження пам'яті, проведені Р. Еббінгаузом.

5. Що таке квазіпотреба і як вона впливає на продуктивність запам'ятовування?

6. Дайте характеристику основним видам пам'яті.

7. Охарактеризуйте основні види запам'ятовування.

8. Які ви знаєте основні прийоми і способи довільного запам'ятовування?

9. Розкажіть про дослідження процесів запам'ятовування в роботах П. И. Зинченко і А. А. Смирнова.

10. Охарактеризуйте процеси відтворення і пізнавання.

11. Що ви знаєте про довільне і мимовільне відтворення?

12. У чому різниця між процесом відтворення і пізнавання?

13. У чому виражається зв'язок пізнавання і відтворення з такими процесами, як воля і мислення?

14. Розкажіть про закон ті, що забувають, відкритому Р. Еббінгаузом. Які способи і методи, направлені на уповільнення процесів того, що забуває, ви знаєте?

15. Розкажіть про явища ретроактивного гальмування і ретроградної амнезії.

16. Розкажіть про індивідуальні особливості пам'яті.

17. Які основні порушення пам'яті ви знаєте?