Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Маклаков Загальна психологія.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
7.18 Mб
Скачать

552 • Частина IV. Психічні властивості особи

3.Дружинин В. Н. Психология загальних здібностей. — 2-е видавництво — Спб.: Пітер, 1999.

4. Крутецкий В. А. Психология математичних здібностей школярів. — М.: Освіта, 1968.

5. Кузміна Н. У. Здібності, обдарованість, талант вчителя. — Л., 1985.

6. Лейтес Н. С. Умственные здібності і вік. — М.: Педагогіка, 1971.

7. Лейтес И. С. Способности і обдарованість в дитячі роки. — М.: Знання, 1984.

8. Німе Р. С. Психологія: Підручник для студ. высш. нед. навчань. закладів: У 3-Х кн. Кн. 1: Загальні основи психології. — 2-е видавництво — М.: Владос, 1998.

9. Рубінштейн С. Л. Основы загальній психології. — Спб.: Пітер, 1999.

10. Тепле Б. М. Избранные праці: у 2-х т. Т. 1. — М.: Педагогіка, 1985.

Розділ 24. Темперамент

Короткий зміст

Поняття про темперамент. Темперамент як властивість особи. Визначення темпераменту по Б. М. Теплову. Основні типи темпераменту: холеричний, сангвінічний, меланхолійний, флегматичний. Співвідношення темпераменту і здібностей.

Короткий огляд вчень про темперамент. Вчення про темперамент Гіппократа. Типологія Э. Кречмера. Концепція типів статури і темпераменту по У. Шелдону. Дослідження проблеми темпераменту в працях І. П. Павлова. Основні властивості темпераменту і їх прояву по Б. М. Теплову. Концепція темпераменту В. М. Русалова.

Фізіологічні основи темпераменту. Властивості нервової системи як основа темпераменту. Учення І. П. Павлова. Сила збудження і гальмування, врівноваженість і рухливість нервових процесів. Типи нервової системи по І. П. Павлову. Дослідження властивостей нервової системи, проведені Б. М. Тепловым і В. Д. Небиліциним.

Психологічні характеристики темпераменту і особливості діяльності особи. Принципи складання психологічних характеристик типів темпераменту. Психологічні характеристики типів темпераменту по Я. Стреляу. Особливості співвідношення темпераменту і успішності діяльності людини.

24.1. Поняття про темперамент

Темперамент є однією з найбільш значущих властивостей особи. Інтерес до даної проблеми виник більше двох з половиною тисяч років тому. Він був викликаний очевидністю існування індивідуальних відмінностей, які обумовлені особливостями біологічної і фізіологічної будови і розвитку організму, а також особливостями соціального розвитку, неповторністю соціальних зв'язків і контактів. До біологічно обумовлених структур особи відноситься перш за все темперамент. Темперамент визначає наявність багатьох психічних відмінностей між людьми, зокрема по інтенсивності і стійкості емоцій, емоційній вразливості, темпу і енергійності дій, а також по цілому ряду інших динамічних характеристик.

Не дивлячись на те що робилися неодноразові і постійні спроби досліджувати проблему темпераменту, до цих пір ця проблема відноситься до розряду спірних і до кінця не розв'язаних проблем сучасної психологічної науки. Сьогодні існує багато підходів до дослідження темпераменту. Проте при всій існуючій різноманітності підходів більшість дослідників визнають, що темперамент — це біологічний фундамент, на якому формується особа як соціальна істота, а властивості особи, обумовлені темпераментом, є найбільш стійкими і довготривалими.

Б. М. Теплов дає наступне визначення темпераменту: «Темпераментом називається характерна для даної людини сукупність психічних особливостей, пов'язаних з емоційною збудливістю, тобто швидкістю виникнення відчуттів, з одного боку, і силою их—с інший» (Теплов Би. М., 1985). Таким чином, темперамент має два компоненти — активність і емоційність.