Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Розділ “геть, хвороби!”

1 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дитина знає, що може спричиняти захворювання. Як вип’є холодного соку чи компоту з холодильника, розмірковує, що вона може захворіти, застудивши горло. Звертає увагу на інших дітей. Якщо легко вдягнений, взутий або розстебнувся в холодну, вітряну, дощову чи морозну погоду, то простудишся – буде нежить і кашель. Робить спроби визначити, що в неї болить. Запитує, чи буде приходити лікар, які ліки треба пити. Вередує, коли дають пити гіркі ліки. Деякі діти відмовляються від компресів та інших засобів лікування: полоскання горла тощо. У самостійних іграх сварить іграшку – свою доньку чи сина – за те, що не слухав і застудився. Знаючи, що про хворого всі піклуються, може симулювати, неправдиво кашляти, щоб отримати щось: іграшку чи солодощі. Боїться медичних втручань. Проявляє це відмовою, плачем. Не йде на умовляння. Деякі діти, знайшовши домашню аптечку, граються ліками.

Дитина й родина

Відповідайте на питання дітей: “Чому я хворію?”, “Чи буду я здоровий?”. Поліпшуйте разом з дитиною її здоров’я. Застерігайте її від переохолоджень. Не допускайте, щоб дитина часто пітніла, була на протягах. Принагідно зайдіть з дитиною до аптеки. Розгляньте ліки. Нехай аптекар розкаже, що тут зібрані ліки від різних недуг. Задовольняйте дитячу цікавість і поясніть, що можна користуватися лише ліками з аптек за призначенням лікаря, дотримуючись правильного дозування. Не можна зловживати ліками. Розкажіть, що з аптек ще можна використовувати народні засоби підтримки здоров’я – лікарські рослини. Відварами їх полощуть горло. З них роблять і п’ють трав’яний чай. Якщо в сім’ї хтось нездужає, будьте разом з дитиною уважні до нього. Попросіть дитину допомагати вам доглядати хворого. Наприклад, коли ви ставите банки, компрес, даєте тепле питво тощо. Пояснюйте дітям необхідність власного і достатнього лікування. Розкажіть їм про різні причини головного болю.

Дитина й вихователь

Будьте уважні до стану здоров’я дітей. Виявляйте зацікавленість розповідями дітей про їх власне самопочуття, апетит, відчуття болю. Привчайте дитину самостійно визначати температуру тіла – голова гаряча і болить. Зорієнтуйте, що про хворобу швидко дізнаються наші ручки і ніжки – рухаються повільно, кволо. Можливо діти самі розпізнаватимуть хворобу: нежить – з носа капає або він набряк, забитий; кашель, горло дере і болить, закладені чи болять вуха. Значить, я простудився чи захворів на грип. Спостерігайте з дітьми, як хворобливий стан проявляється на зовнішньому вигляді людини. Наприклад, під час простуди, запалення очей, зубному болю. Можливо дехто знає, як треба поводитися, коли захворів: перебувати вдома, лежати, зберігати тепло, не охолоджуватись, багато пити теплого питва, за призначенням лікаря і вчасно приймати ліки, виконувати всі його настанови, прагнути одужати. З’ясуйте з дітьми, як треба лікуватися від кашлю, простуди – парити ноги, ставити гірчичники, робити інгаляції тощо. Чи всі діти знають причини деяких захворювань. Нехай розкажуть одне одному, як вберігся від захворювань: не бігав роздягнений, не спітнів, не охолов, не спілкувався з хворим на грип, їв овочі, фрукти, вітаміни. Привчайте позитивно ставитися до щеплень, як засобу попередження хвороби. Запропонуйте їм полоскати горло підсоленою водою. Промивати ніс відварами протизапальних трав. Введіть в активний словник дітей слова: лікар, лікарня, поліклініка, медсестра, аптека, ліки, пігулки,, мікстура. Поясніть значення слова “лікар” – людина, яка лікує хворих, жаліє їх; “поліклініка” – місце, де зібрано багато лікарів.

К.І.Чуковський “Лікар Айболить” (уривки); А.Камінчик “Півникове горе”; М.Стельмах “Чому в зайця не болять зуби”, “Чого лис нездужає”; І.Світличний “Ведмежа хвороба”; Я.Левич “Хто Юрасика вкусив”; Г.Бойко “У слона болить нога”.

Задоволення дитини в довкіллі

При простуді обов’язково лікується. Може парити ноги в теплій воді з гірчицею. Дозволяє ставити собі компреси. Користується при простуді часниковим намистом. При запаленні очей промиває їх заваркою чаю. Піддається своєчасному і правильному лікуванню. Із задоволенням вживає солодкі ліки. Неохоче, але все ж п’є і гіркі. Просить зав’язати шарф, щоб не простудити горло і не пити потім несмачні ліки. При чханні чи кашлі прикриває рот носовою хусточкою. Відвертається чи відходить в сторону від того, хто це робить, незважаючи на інших. Грається в сюжетно-рольову гру “Лікарня”. Ставить хворому термометр. Прописує ліки. Відчуває як власний хворобливий стан, так і помічає його в однолітків. Пропонує полікуватися вдома. Не боїться лікарів і лікарні. Пояснює його роботу: “До лікаря ідіть ви без вагання. Він попереджає і лікує захворювання”, – для себе та для інших.

Майбутнє дитини

Усвідомлює, що хвороба – порушення нормальної життєдіяльності організму. Намагається визначити і виключити причини, які викликають захворювання. Оволодіває способами протидії хворобі. Орієнтується в тому, що корисно для організму, а що – шкідливо і загрожує здоров’ю. При запаленні верхніх дихальних шляхів, простуді використовує ліки офіційної і народної медицини. Намагається дотримуватися вказівок лікаря. Знає і лікує коньюктивіт, стоматит, ангіну, отит, ГРЗ. При головній болі використовує контрастні ванни, інгаляції з лікарських трав. Дотримується засобів запобігання: носить індивідуальну захисну маску в період епідемії грипу. Використовує фіточай. Слідкує за новинками медичних препаратів. Вживає найбільш ефективні для свого організму. Радить використовувати їх, коли хтось із знайомих захворів.

Минуле в сьогоденні дитини

Здавна люди помічали, що є цілющі рослини, які запобігають або лікують хвороби. Народні лікарі вчилися лікувати в природи. Вони збирали цілющі трави, щоб допомагати людям. Дякували землі за подаровані ліки. Перед початком збору клали під рослину хліб-сіль або копійку. Найбільш цілющі рослини зібрані на Трійцю, на Івана Купала і, особливо, на день Семена Злата – 10 травня. Це свято ще називали Зільником. Навесні був звичай топтати ряст, що означало просити здоров’я. “Топчу, топчу ряст – Бог здоров’я дасть!” Лікувальні властивості квітів, трав і плодів знали скіфські лікарі. Відваром дикої мальви лікували кашель, робили примочки. Прикладали компреси із картоплі. Ромашку використовували як протизапальний засіб. Прислів’я “Тримай голову в холоді, ноги в теплі – проживеш довгий вік на землі”, – застерігало від переохолодження ніг, від застуди. Українці стежили за здоров’ям. При застуді прикривалися носовою хусточкою. Зичили здоров’я тому, хто чхав.