Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дитина помічає, що вона росте. Одяг і взуття, які вона носила минулого року, стали для неї малими. Штанці – короткі. Шапка – не налазить. Значить – виросла, стала великою. З цікавістю оглядає інших дітей. Які вони? Яке в них тіло? Запитує: “Чому ти така маленька?”, “Чого в тебе короткі руки, ноги?”, “Коли я виросту, яким (якою) стану?”, “Якого я буду зросту?”, “Чи зможу я дістати до верхньої полиці шафи?” та ін. Міряється зростом з однолітками, членами родини. Цікавиться, як зростає, чи прибуває від цього здоров’я. Хоче дізнатися, скільки важить, який зріст. Чому так відбувається. Як швидше вирости, щоб бути великим, сильним і мати здоров’я.

Дитина й родина

Спостерігайте разом з дітьми за оточуючими. Звертайте їх увагу, що від віку людини залежить її зріст, розмір голови, довжина рук і ніг. Придбайте дітям до їх зросту стіл та стілець, щоб їм було зручно сидіти і щоб формувалася правильна постава. Поясніть, що хлопчики і дівчатка відрізняються зростом і розмірами. Хлопчики більші, бо з них виростуть чоловіки, а дівчатка – менші, як майбутні жінки. Хлопчики повинні захищати дівчаток, бо в них сильніше тіло. Визначте разом з дітьми, що тато вищий від мами, сильніший. Він може підняти і носити мене. Мама має нижчий зріст, коротші руки і не така сильна, як тато. Розповідайте, що сестричка (чи братик) менша за маму і тата, але старша за неї. Допоможіть дітям з’ясувати залежність віку від ваги і зросту.

Дитина й вихователь

Чи уявляє дитина про існування зв’язку з вагою, довжиною тіла, рук, ніг, розмірами голови, тулуба. З’ясуйте, чи знають діти, які зміни відбуваються з тілом хлопчиків і дівчаток, коли вони дорослішають, стають чоловіками і жінками. Можливо, дитина помітила, що в чоловіків грубішає голос, ростуть вуса й борода. У жінок розвиваються груди. Діти помічають, кого називають жінками: дочку, сестру, маму, бабусю. Чоловіками – сина, брата, тата, дідуся. Можливо діти самі дійдуть до висновку, що чим старші вони, тим витривалішим стає тіло, тим кращає їх здоров’я. Що для цього треба робити? Визначте разом з дітьми, на кого вони хочуть бути схожими. Чим відрізняється тіло і здоров’я їх рідних? Як зміцнюють здоров’я їх родичі? Чи знають діти, що може шкодити їхньому здоров’ю і росту організму? Хто з членів сім’ї які має шкідливі звички? Чи можна, на думку дітей, і як саме позбутися таких звичок, щоб зберегти власне здоров’я і здоров’я родини.

М.Стельмах “Через кладку”; “Телесик” (укр. нар. казка); Є.Перм’як “Як Маша стала великою”; М.Колесников “Послуга за послугу”; Н.Забіла “Катруся вже велика”.

Задоволення дитини в довкіллі

Дитина з антропометричних обстежень в дитячому садку дізнається, як змінюється її зріст, вага, об’єм голови та грудної клітки. Порівнює себе з однолітками: хто більший, а хто менший. Визначає, що саме може впливати на вагу, довжину тіла, розміри голови, тулуба та ін. Пов’язує розміри з власним здоров’ям. Радіє, що зростає тіло. Бере приклад з високих, міцних людей. Знає, що зашкодити зростанню, розвитку і здоров’ю може куріння, вживання алкоголю. Не хоче бути і виходить з приміщення, де накурено. Називає основні ознаки чоловічого і жіночого тіла і розрізняє їх. Має приклад для наслідування. “Хочу бути схожою (схожим) на ... Він (вона) красиві і здорові”.

Майбутнє дитини

Школярем реалізує свою приналежність до певної статі: поступається дівчаткам, поводиться на рівні з іншими хлопцями. Співставляє свій фізичний розвиток з розвитком однолітків, дівчаток чи хлопчиків. Живе за певним руховим режимом, відповідним статі. Розуміє, як батько чи мати несе відповідальність за здоров’я своїх дітей. Із задоволенням у вихідні дні влаштовує з родиною піші переходи та турпоходи. Не набув чи позбувся негативних звичок, які можуть згубно впливати як на власне здоров’я, так і на здоров’я в подальшому житті чи в майбутніх дітей. Намагається підтримувати власне тіло, а, отже, і здоров’я в належному стані. Здійснює антропометричні виміри свого тіла, бажає їх покращити або задоволена ними.

Минуле в сьогоденні дитини

У народі здавна цінувалося здоров’я. Оберігали його з моменту народження й до старості. Говорили: “Здоров’я не купиш ні за які гроші і берегти його треба змалку”. Збережене здоров’я та працездатність протягом життя завжди вважалося великим щастям. “Не смерть страшна, а недуга”, “Як нема сили, то й світ не милий”, “Здоров’я маємо – не дбаємо, а втративши – плачемо”. Народ склав приказку: “Хто не курить і не п’є, той здоров’я збереже, власну красу і долю”. Вона застерігала від шкідливих звичок. На Україні цінували людей із міцним здоров’ям. Шанували тих, хто дбає про його збереження.

Українські народні казки “Котигорошко”, “Іван Побиван”.