Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Читання г.Бойко “Сонечка умита”. Іі тиждень

Заняття:

Тема: “Що вміє наша шкіра?”

Програмовий зміст. Дати поняття про терморегулювальну функцію шкіри (здатність її через пори (отвори) виділяти жир і піт, які випаровуючись, охолоджують наше тіло і не дають йому перегріватися. Познайомити дітей зі здатністю людини за допомогою дотику впізнавати предмети, а також властивістю шкіри реагувати на біль, тепло, холод. Дати поняття дітям про наявність на шкірі умовних точок, які посилають в мозок сигнали тривоги та захищають організм від опіку, переохолодження, травм.

Словник: пори, жир, піт, випаровування, перегрівання, умовні точки, реакція, мозок, сигнали, дотик.

Матеріал: збільшуване скло, дзеркало, гаряча праска, лід, голка, різні за структурою предмети.

Хід заняття:

  1. Згадати разом з дітьми, як виглядає людина, коли їй дуже жарко (вона пітніє, щоки червоніють), (запропонувати дітям пострибати, щоб розчервонілися щічки); коли людині дуже холодно (вона щулиться, шкіра біліє, губи синіють, пальці погано рухаються), коли людина нормально почуває себе, її шкіра має природній вигляд.

  2. Досліди на визначення функцій шкіри: діти з зав’язаними очима повинні визначити холодний, теплий чи гарячий предмет у них в руках: праска, лід, рука дитини.

  3. Проблемне запитання: “Як реагує шкіра на біль?” Закріпити відповіді дослідами: легенько вколоти, вщипнути, стукнути себе.

  4. Бесіда про наявність умовних точок на шкірі і необхідність їх масажування, як один із засобів загартування організму.

Бесіда “Шкіра – наша помічниця”.

Нагадати дітям, що шкіра вкриває все наше тіло і захищає його. Вона допомагає регулювати кількість води в організмі. Коли жарко – пори шкіри відкриваються, ми починаємо пітніти і втрачаємо дуже велику кількість води. В холодні дні пори закриті, і води в організмі більше. Крім цього, через пори виходять з потом деякі шкідливі речовини. За допомогою шкіри ми відчуваємо температуру повітря і знаємо, як треба одягатися, вчасно відсмикнемо руку, якщо торкнемося гарячого, гострого, холодного. Люди, які від народження не бачать, мають дуже чутливу шкіру і навіть читають за допомогою пальців.

В\вправа “Впізнай на дотик”. Дітям зав’язати очі і запропонувати, доторкнувшись до предметів різної структури, назвати, яка в них поверхня: гладка, шорстка, м’яка, тверда, мокра, суха.

Валеохвилинка “Сигнали шкіри”.

Інколи наша шкіра змінює свій колір. Ми, звичайно, бліднемо, якщо чогось лякаємось, червоніємо, коли соромимось. Волосся на шкірі піднімається, якщо нам страшно. Шкіра стає синюватого кольору, коли ми дуже замерзаємо.

Д\гра “Чарівна торбинка”.

В торбинці лежать різноманітні предмети. Дитина повинна, не дивлячись в торбинку, взяти рукою предмет і назвати його.

Читання о.Будень “Маленькі помічниці”, в.Нестайко “Чому кіт вмивається після сніданку”. Ііі тиждень

Розповідь “Історія мила”.

Давні люди для миття використовували мильний корінь. Пізніше мило стали виготовляти з козячого жиру і букового попелу, які змішували, варили і заливали в форми.

Загадки про предмети гігієни.

  • Часто він мене вмиває і полоще. (Душ).

  • Зуби є, а рота немає. (Гребінець).

  • Який є, таким покаже,

І без слів про все розкаже. (Дзеркало).

  • Поки вона гуляла, спинка рожевою стала. (Губка).

  • Любить митися і купатися, але від цього тільки худне. (Мило).

  • Мию, мию без жалю, мию там, де брудно,

А купатись не люблю, бо від цього худну. (Мило).

  • Береги над озером, ніби сніг біліють,

Якщо хочеш – озеро зразу обміліє. (Ванна).

Заняття:

Тема: “Шкіра любить бути чистенькою”.

Програмовий зміст. Розповісти про необхідність додержування чистоти шкіри. Дати поняття про мікроби, які є причиною захворювання шкіри. Познайомити дошкільників з професією дерматолога, змістом його роботи. Виховувати турботливе ставлення до своєї шкіри. Навчити дітей надавати першу допомогу при пошкодженнях шкіри, зупиняти кровотечу, обробляти рану. Розвивати в дітей бажання самостійно виконувати правила особистої гігієни.

Словник: мікроби, захворювання, чистота, гігієнічні процедури.

Матеріал: збільшуване скло, мікроскоп, брудні предмети, брудна шкіра, рушник, мило.

Хід заняття:

  1. Малювання долоньками. Запропонувати дітям вмокнути долоні в фарбу і малювати ними на великому аркуші паперу. Роздивитися відбитки, помити руки і визначити чи приємно мати чисті руки.

  2. Розповідь про хвороботворні мікроби, які з брудної шкіри потрапляють до організму людини.

  3. Провести дослід. Дошкільники закривають ніс і рот руками і сидять так, скільки витримають. Обмін враженнями, щодо власного стану. Зробити висновки, що забруднена шкіра почуває себе хворою: вона не дихає, бо її пори закриті брудом.

  4. Познайомити дітей з професією лікаря-дематолога, який лікує різноманітні хвороби шкіри.

Валеохвилинка “Правила догляду за шкірою”.

  • Щодня ретельно мийся і вдягай чисту білизну.

  • Дуже суху шкіру змащуй дитячим кремом.

  • Якщо на шкірі з’явилися запалені прищики (вугрі), не видавлюй їх. Тепла вода і мило допоможуть тобі.

  • Їж багато овочів, фруктів і каш, і твоя шкіра завжди буде чистою і гладенькою.

  • У холодну погоду бережи шкіру від обморожень, а в спеку – від опіків.

  • Не облизуй губи, якщо вони потріскались. Змаж їх гігієнічною помадою.

Бесіда “Мікроби навколо нас”.

Розповісти дітям, що мікроби – це крихітні живі істоти, які знаходяться навколо нас. Вони вкривають всю поверхню планети, на якій ми живемо. Вони мешкають в повітрі, в воді, на землі, в продуктах і рідинах, які ми їмо і п’ємо, на нашій шкірі, в носі, в горлі, в роті, в кишковику. Вони можуть примусити людину хворіти, якщо потраплять всередину її організму. Але поки мікроби знаходяться на поверхні тканин, вони не викликають інфекцій.

С\р гра “Сім’я”.