Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дітям подобається ходити по калюжам. Бігати під теплим літнім дощем. Не всі полюбляють одягати панамку в літній жаркий день. Допомагають дорослим у пошитті рукавички для обтирання тіла. Хочуть дізнатися, чому саме для цього треба брати старий махровий рушничок. Із задоволенням розтирає свою шкіру, бо вже вміє це робити. Хоче навчитися плавати під час купання в басейні або відкритій водоймі: річці, морі. Не хоче виходити з води. Не любить ходити у взутті в літній період.

Дитина й родина

Організовуйте виїзди на природу, купання в річках, озерах, басейнах. Користуючись нагодою, поясніть, чому треба оберігати природну чистоту води, повітря, зелені. При перших ознаках дрижаків (посинінні губ, гусячій шкірі) купання припиняйте й розітріть дитину сухим рушничком до почервоніння шкіри. Покажіть дітям, що від сонячних променів зникають прищі, швидше загоюються подряпини. Зверніть увагу, що надмірне перебування на сонці може призвести до опіків та ослабити здоров’я. Поясніть це дітям. Не пропускайте прогулянок у зимовий період.

Дитина й вихователь

Певно, всі діти люблять купатися. Добре було б дітям купатися в басейні чи відкритій водоймі в безвітряну погоду при температурі повітря +25˚С і води не нижче за +23˚С. Тривалість купання збільшуйте від 3 до 8-10 хв. Діти звикають купатися в один і той же час. Влітку краще – після ранкової прогулянки, перед обідом. У холодний період року – після денного сну. Насолоджуйтеся, вдихаючи повітря після дощу, в спеку, гуляючи під прохолодою дерев. Прогулянку в зимовий період проводьте при температурі до –18˚, -22˚С, тепло одягаючи дітей (4-5 шарів одягу). Діти з радістю гріються на сонечку, загорають. Прослідкуйте разом з ними, щоб не обпалились сонячним теплом. Регулюйте разом з дітьми тривалість перебування їх на сонці від 5-20 хв. і більше. Поясніть дітям прислів’я: “Лікар лікує, а природа зцілює”.

Казка “Про Іллю-Муромця і Солов’я-розбійника” (скорочено); Н.Забіла “Ясочка на річці”.

Задоволення дитини в довкіллі

Купається в басейні, річці, озері. Любить перебувати у воді. Пропонує дітям зануритися у воду. Розказує, як це приємно. Уміє одягати гумову шапочку для того, щоб не замочити волосся. Допомагає це здійснити і іншим. Сама збирається на прогулянку в погожий день. На запитання “Де була?” – відповідає, що дихала чистим повітрям. Загорає разом з іншими. Від сильних сонячних променів ховається в тінь, мружиться, одягає сонцезахисні окуляри. Застерігає однолітків від сонячних опіків та великих морозів.

Майбутнє дитини

Для нормального життя і здоров’я оберігає природні багатства: не засмічує річок, лісів – бо це цілюща вода і чисте повітря. Вчасно користується сонячними променями задля дії ультрафіолетового світла і вироблення в організмі необхідного вітаміну Д. Раціонально користується сонячним теплом, щоб не допустити опіків тіла. Знає про шкідливий вплив радіації на стан здоров’я людини і природу взагалі. Розумно здійснює вибір літнього відпочинку на морі.

Минуле в сьогоденні дитини

На прапорі України поєднані жовтий колір – сонце, блакитний – вода. Коли їх змішати, утвориться зелений – повітря і земля. Це основні символи зміцнення здоров’я. У давнину, за часів язичницької культури, вклонялися силам природи, зображуючи по-різному Богів Сонця, Повітря, Води. Дію на організм сонця, повітря, води і землі український народ цінував в різні пори року. Возвеличували сили природи на релігійних святах: морози – на Хрещення, весняні суховії – на Святого Юрія. Теплий дощ і купання – на Івана Купала. Спекотне сонце – на Петрівку.

Розділ “ЗДОРОВ’Я ДИТИНИ – З ВЛАСНОЇ РОДИНИ”