Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дитина здатна реагувати на зміни в режимі дня. Цікавиться для чого заводять годинник. Чому ранкову гімнастику треба робити вранці. Може зосереджено займатися одним видом діяльності 15-20 хв. Хоче дізнатися, чому люди керують своїм часом по-різному, як хочуть. Чи це впливає на їхнє здоров’я. Наприклад, робота в нічну зміну, тривалий період неспання тощо.

Дитина й родина

Оптимально забезпечуйте виконання режиму дня дитини вдома. Поєднуйте малоактивні заняття дітей з активними. Водіть дитину з собою в магазин, на базар. Наприклад, разом з дитиною робіть заготівлю фруктів, овочів на зиму. Розповідайте, чим корисне варення малини, смородини, порічки. Створіть умови для різних занять дитини, щоб вона не нудьгувала. Відпочивайте разом з нею. Не змінюйте режим дня.

Дитина й вихователь

Певно настав час поговорити з дітьми про період неспання. Хай вони розкажуть, що роблять, чим займаються. Разом дійдіть висновку, як справи впливають на самопочуття кожного з них та їх однолітків. Знайдіть приклади, як особливо потрібний для здоров’я рух, прогулянки. Як це роблять діти? Порівняннями переконайте дітей, що активні види діяльності треба чергувати з пасивними. Приклади втоми чи відпочинку наводять діти з досвіду.

М.Підгірянка “Розмова про сонце”; “Ходить сон коло вікон” (народна колискова); І.Глєбова “Про тебе”; О.Пархоменко “Щоб зростати силачем”; Д.Павличко “Калачі”; М.Познанська “Здрастуй, сонечко”; дат. Казка “Чарівний казанок”.

Задоволення дитини в довкіллі

У дошкільному закладі дитина постійно перебуває в русі. Залучає до спільних дій чи ігор однолітків. Дотримується режиму. Уразлива до непередбачених режимних процесів. Любить вихідний день. Елементарно може розподілити час. Переживає, якщо не встигає щось зробити, відповідно за виділений для цього час. Знає, що зміна ритму діяльності може шкодити здоров’ю.

Майбутнє дитини

Знає, що раціональний добовий режим – повноцінний сон, чергування праці і відпочинку, харчування знімають втому і надають сил. Щоденно увечері прогулюється перед сном. Переконує інших в необхідності таких прогулянок. Забезпечує для себе рухову активність протягом дня. Планує розпорядок роботи.

Минуле в сьогоденні дитини

Споживання їжі було своєрідним оздоровчим ритуалом. Адже з неї набиралося здоров’я. “Каша – розгонила наша”, – вказується на роль їжі в розвитку рухів. Народна мудрість говорить: “Найкращі лікарі в світі – їжа, світло, повітря, вода, рух”. У народі зазначається: “Ходи більше – проживеш довше”, “Багато ходити – довго жити”.

Розділ “хороші вчинки і слова – помічники здоров’я!”

1 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дитина цікавиться, коли хтось захворів: “що треба робити?”, “як можна допомогти?” з інтересом вона спостерігає ставлення дорослого до хворого. Намагається сама робити приємне й потрібне, щоб полегшити стен хворого. Часто забуває про те, що не можна кричати, галасувати. Коли щось не подобається – вередує. Інколи може ображати інших своєю поведінкою. Деякі діти дражнять, обзивають однолітків, не розуміючи, що це має негативні наслідки для здоров’я.

Дитина й родина

Привчайте дітей до правил культурної поведінки. Поясніть, що турбота і ласка допомагають виліковуватися. А погані вчинки турбують, нервують інших, що призводить до різних захворювань. Вчасно припиняйте надмірні сльози, бо вони викликають головний біль. Будьте уважними до дитячих вчинків, які можуть школити як їх здоров’ю, так і іншим. Не травмуйте дітей своїми негативними оцінками, численними зауваженнями, покараннями. Покажіть власним прикладом вплив і наслідки доброзичливої поведінки.

Дитина й вихователь

Чи знають діти, що все своє життя людина проводить в оточенні інших людей. Від того як вони вміють поводитися, залежить самопочуття кожного. Поясніть дітям, як може вплинути вчинок і слова однієї дитини на поведінку, настрій і здоров’я інших. Можливо діти самі зможуть навести приклади того, що спричиняло їх сміх, радість і навпаки – образу, плач – обзивання, дражніння, прізвиська. Привчайте дитину помічати, що коли людина ображається чи плаче, то в неї порушується здоров’я: тремтять руки, голос, болить голова. Звичними мають стати доброзичливі слова: будь ласка, дякую, вибачте, доброго ранку, добрий день, добрий вечір, “добраніч”, – кажуть люди і здоров’я з цього буде.

М.Стельмах “Через кладку”; О.Коваленко “Хто найколючіший"

Задоволення дитини в довкіллі

Проявляє дисциплінованість, ввічливість, чуйність, доброту, чесність – риси характеру, які гарантують здоров’я. Визнає свою провину. Наприклад, коли штовхнув дівчинку, вона впала і поранилася. Насміявся над нею. Вдається до пояснень, виправдань, вибачень. Розрізняє, що було зроблено навмисно і що випадково. Розуміє, що хворі потребують душевної теплоти і ласки, виявляє до них такі почуття. Поводиться спокійно, доброзичливо, не завдаючи шкоди власному здоров’ю й інших.

Майбутнє дитини

Школярем вивчає і дотримується правил культурного поводження в колективі. Розуміє, що власна поведінка і поведінка оточуючих створює соціальне здоров’я. Взаєминами між людьми, турботою прагне поліпшити стан нервової системи. Проявляє себе як “душевна людина”. Доброзичлива, ввічлива, уважна до оточуючих людей. Слідкує за власною поведінкою, стилем поводження, щоб не шкодити здоров’ю.

Минуле в сьогоденні дитини

У давні часи, коли ще не було ні лікарів, ні лікарень хворі люди приходили до храмів. Перехожі, які проходили повз них намагалися дати їм поради для зцілення і одужання. Кожен радив, що знав і обов’язково бажав одужати. Ніхто не проходив байдуже повз гурт хворих людей. Люди віталися та прощалися один з одним побажаннями здоров’я: “Здоровенькі були”, “Бувайте здорові”, “На здоров’я”.