Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Читання о.Орач “Бабуся нездужає”.

Підсумкові запитання:

  1. Як побудований ніс?

  2. Що може ніс робити?

  3. Для чого потрібні волосинки в носі?

  4. Де знаходяться легені?

  5. Як вберегтися від грипу?

6. Як можна нежить лікувати?

Розвага “Носик – наш помічник”.

Мета. Закріпити отримані знання про ніс, його функції. За допомогою дослідів визначити, що ніс – це: орган дихання, орган нюху, він виконує терморегуляторну, захисну, очищувальну функції. Сприяти усвідомленому засвоєнню правил догляду за носом.

Вихователь. Діти, коли я йшла в дитячий садок, то по дорозі зустріла це кумедне створіння. Воно тремтіло від холоду і плакало. Воно не схоже на нас, але розуміє нашу мову. Створіння сказало мені, що воно впало на землю з хмаринки, а до того жило на Веселці і звуть його Цікавик. Поки ми йшли в садок, він намагався вхопити мене за ніс, йому було цікаво, що це за кнопочка, і навіщо вона людям. У них немає такого носа, вони дихають по-іншому. Давайте розповімо Цікавику для чого нам носики.

1 дитина. Головне, нам носик потрібен для дихання. Давайте закриємо ніс і рот рукою і уявимо, що ми пірнули глибоко в море, де не можна дихати, і будемо сидіти так. А ти, Цікавику, порахуй, як довго ми зможемо так просидіти.

(Цікавик рахує, діти один за одним відкривають носи. Визначають переможця, який довше за всіх “просидів під водою”).

2 дитина. А ще, Цікавику, за допомогою носа ми можемо розпізнавати запахи.

Вихователь. Давайте разом пограємо в гру “Розпізнай за запахом”. Діти діляться на дві команди, виходять по черзі по 1 дитині з кожної команди. Їм зав’язують очі і пропонують за запахом визначити, що їм піднесли.

Цікавик. Ой, я теж хочу пограти. Я вам буду все приносити, а ви будете відгадувати. Мені цікаво буде дізнатися, як називаються речі, які ви нюхаєте.

(Дітям пропонують визначити за запахом апельсин, часник, борщ, квітку жасміну кімнатного, нітрофарбу, перець, шоколад, гілочку сосни).

Діти. Бачиш, Цікавику, ми все відгадали і зовсім не дивилися. Тому що нам допомагав наш носик.

Цікавик. І я хочу мати такого помічника. А на нашій Веселці немає пахощів і ми не вміємо визначати запахи.

3 дитина. А ще наш носик працює нагрівачем повітря. Ти, Цікавику, відчуваєш, яке холодне навколо повітря. А тепер підстав свою долоньку і ми подмухаємо на неї. Відчуваєш, як тепло їй стало. Усе це тому, що температура нашого тіла вища, ніж температура повітря. Повітря, що потрапляє в наші легені, не повинно бути холодним, інакше ми захворіємо. І природа потурбувалася, щоб повітря починало грітися вже в носику і до легенів доходило теплим.

Цікавик. Ой, це ж не носик, а універсальний апарат. А що ще він вміє?

Вихователь. Зараз ми, Цікавику, покажемо тобі дослід. Візьми в руки щіточку, а я насиплю на папір борошно. Тепер ти підставляй щіточку, а я здмухну на неї борошно. Дивись, який вигляд має щітка?

Цікавик. Ворсини стали білі і не пропустили борошно до дерев’яної підставочки. Вони, наче, прикордонники. А навіщо ви мені це показали?

4 дитина. А ти візьми збільшуване скло і подивись в чийсь носик. Що ти там бачиш?

Цікавик. Там так смішно. Там теж є маленька щіточка – тоненьки ворсинки. Так вони теж прикордонники? І на них теж треба дмухати борошно?

Вихователь. Ні, Цікавику, борошно на них дмухати не треба, бо в повітрі, яким ми дихаємо, вистачає пилу, бактерій і ворсинкам доводиться затримувати їх в носику, щоб вони не потрапили в легені. Ось так, носик ще й захищає нас, щоб в наш організм не потрапив бруд.

Цікавик. Як же у вас, людей, все цікаво зроблено. Така маленька кнопочка, а скільки вміє: і дихає, і нюхає, і зігріває, і захищає. Мені дуже цікаво з вами, але, подивіться у вікно. Дощик закінчився, визирнуло сонечко, і на небі з’явилася Веселка. А на ній мої рідні, друзі, вони кличуть, шукають мене! Я полетів! Прощавайте!