Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Малята цікавляться дитинчатами тварин: кошенятами, цуценятами. Просять розповісти, як народжується дитина. Запитує, чи у всіх дітей є мами. Обирає найулюбленішу іграшку своєю донькою чи синочком. Ніжно доглядає їх. Цікавиться, чи сама є хорошою “мамою”. Піклується про здоров’я іграшкового синочка чи доньки, як це робить мама. Наслідує її в діях чи вчинках: “Ти поїла?”, “У тебе нічого не болить?” Допитливо спостерігає за діями батьків, в усьому наслідуючи їх. Деколи відображає і негативні вчинки.

Дитина й родина

Задовольняйте інтерес дітей до питань: “Звідки я взявся?”, “Як народився?” Відповідайте на подібні запитання, пояснюючи, що дітей народжує жінка, яка стає матір’ю. Щоб вона народила здорову дитину, треба її шанувати, доглядати, оберігати. Їй можна їсти і робити лише те, що корисно для здоров’я маленької дитинки, яку вона виношує всередині свого тіла. Скористайтеся нагодою і розкажіть дітям, що від здоров’я жінки-матері залежатиме і здоров’я дитини. Тому не можна допускати, щоб вона хворіла. У доступній для дитини формі поясніть, що жінка, яка буде мамою відповідає за здоров’я маленького новонародженого, який любитиме її.

Дитина й вихователь

Хай дитина розповідає з гордістю, що її народила мама. Можливо дехто з малят запропонує вам своє уявлення про це. Зверніть увагу дітей на те, що народжувати може тільки жінка – мати. Як кожен шанує свою маму? Чи бачили вони жінок, які готуються стати мамами? Як дітям потрібно ставитися до них? З власного досвіду дитина знає, що поступалась вагітним місцем в автобусі, тролейбусі. Не штовхалася. Розкажіть про важливість забезпечувати спокій, радісний настрій у час вагітності, до народження дитини, яка знаходиться всередині материнського лона. Поясніть дітям, що до моменту народження майбутня мама дбає не лише про себе, а й про майбутнє дитя, його здоров’я. Відповідно харчується, вживає вітаміни, багато овочів і фруктів. Застерігається від хвороб, щоб вони не зашкодили дитині.

В.Грінчак “Мамині руки”; О.Лупій “Найгарніша”; В.Гринько “Ще в колисці немовля”; “Ходить сон по долині” (народна колискова); Г.Бойко “Вереда”; І.Кульська “Мамине свято”; Е.Саталкіна “Отакий у мене день”.

Задоволення дитини в довкіллі

Знає, що мама і тато не палять, не зловживають спиртним. Мама готується народити братика чи сестричку. Нетерпляче очікує малечі. Намагається не капризувати, щоб не турбувати маму. Грає в сюжетно-рольову гру “Сім’я”, “Дочки-матері”, беручи на себе ролі батьків. Турбується про самопочуття мами. Чи нічого в неї не болить. Знає, що материнські руки, очі, ласка здолають всі її недуги і переможуть будь-яку хворобу. Любить своїх батьків, маму. Допомагає їм. Піклується про них. Болісно переносить розлуку. Робить їм приємне. Запитує про здоров’я.

Майбутнє дитини

Розуміє, що сам (сама) є сполучною ланкою майбутнього і минулого поколінь. У школі на уроках з анатомії й валеології вивчає детально будову й функції статевих органів. Оволодіває знаннями про зародження життя в тілі жінки. Вивчає умови його нормального розвитку. Дотримується особистої гігієни дівчини чи хлопця. Розуміє, як необхідно готуватися до материнства. Планує його. Особливо дбає про власне здоров’я, дотримується всіх необхідних вимог у період вагітності. Знає, як не допустити цього, коли воно завчасне.

Минуле в сьогоденні дитини

Турбота про здоров’я зумовлювала поведінку вагітної жінки. У сім’ї вагітній жінці доручали легшу і приємнішу роботу. Їй давали потрібні для розвитку плода страви. Дбали про повноцінне харчування, бажаючи: “Їж та закладай бочки, щоб були здорові сини й дочки”. Не дратували її, забезпечували добрий настрій і спокій. У народі високо цінували здатність жінки виконати дітородну функцію і народити здорових дітей. Приказки: “Дитина плаче, а матері – боляче”, “У дитини заболить пальчик, а у матері – серце”, “Матері своїх дітей жаль, хоч найменшого, хоч найбільшого”, – показують піклування матері про здоров’я малят.