Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Діти перевдягаються залюбки. Але можуть одягнути білизну навиворіт. Та задоволені, що одягнули чисті речі. Цікавляться, як піниться шампунь, чи можна ним вимити все тіло, а не лише голову. Дбаючи про своє волосся, причісуються, як можуть. Дається підстригати. Любить розглядати себе оновленим. Побачивши довгі нігті, дивуються ними. Люблять фарбувати нігті. Деякі діти відкушують свої нігті, коли ті відростають. Просять дати пилочку для нігтів, наслідуючи дорослих. Запитують: “Що це?” і “Для чого це потрібне?” Маючи доступ до ножиць, можуть себе власноруч стригти. Як правило, зістригають волосся спереду. Можуть постригти ляльку, шерсть домашніх тварин – котів чи собак, при відсутності дорослого. Радіють з цього.

Дитина й родина

Підтримуйте в дітей бажання самостійно щоденно мити тіло (t + 36˚-37˚). Навчіть мити щоденно статеві органи. Разом з дитиною слідкуйте за станом нігтів. Привчайте дитину раз на тиждень до стрижки нігтів на руках і ногах. Покажіть дітям відповідні ножиці (манікюрні), пилочку, якими найліпше доглядати нігті. Дбайте разом з нею про її волосся та зачіску. Підтримуйте бажання дитини доглядати довге волосся. Знайдіть для цього час і терпіння. Скористайтеся приємними і безпечними шампунями. Використовуйте лікарські рослини, доглядаючи тіло дитини: ромашку, любисток та ін.

Дитина й вихователь

Запропонуйте дітям взяти речі, які знадобляться для купання: мило, мильницю, мочалку, рушничок, чисту білизну. Зацікавтесь поясненням дітей, що і як з цими речами вони робитимуть. Запитайте в дітей, яка вода їм найприємніша для купання. Мабуть, вони вже знають, чому треба купатися. А найкраще вимиєшся в теплій воді. З різних відповідей спільно дійдіть висновку, що з купання будеш чистим, а значить – менше хворітимеш. До чистих більшість хвороб не чіпляється. Можливо, діти вже опанували основні правила купання. Перевірте це разом з ними: не можна купатися відразу після їди; купатися треба з милом, ретельно змиваючи його водою; краще купатися в цілющих травах, якщо мама приготувала таку ванну; після купання бажано відпочити. Хто з ваших дітей вміє найкраще доглядати за своїм волоссям? Хоч дехто розчісує його від коренів, а якщо довге, то з кінців. Кожен вже, ймовірно, звик зберігати гребінець в своєму чохлі. Чи знають діти, що чужим гребінцем користуватися небезпечно для здоров’я. Цікаво розглянути свої нігті, і особливо – нігті однолітків. У кого вони доглянуті найкраще, гірше, найгірше. Хто з дітей не любить доглядати нігті, той заносить бруд з-під них до рота. Так невдовзі й захворіє. Заохочуйте дітей до того, щоб вони застерігали однолітків від шкідливих звичок і дбали про чистоту свого тіла.

А.М’ястківський “Сама в хаті”; Т.Коломієць “Заплету косички”; А.Коцюбинський “Чий Максимко”; В.Сухомлинський “Для чого півневі гребінець”; А.Барто, П.Барто “Девочка чумазая”; загадки; І.Світлічний “Я дівчина – чепурушка”; В.Дарда “Юля – чистюля”.

Задоволення дитини в довкіллі

Самостійно підтримує чистоту: умивається, миється, купається, чистить вуха, зуби, миє волосся. Самостійно вміє одягати білизну. Гидує брудним одягом. Вказує на це іншим. Спокійно та природно ставиться до оголеності – своєї та інших людей під час купання, перевдягання, випорожнення тощо. Не має поганих звичок: не смокче пальці, не гризе нігті. Знає, що це некрасиво, та може зашкодити здоров’ю. Охоче дозволяє стригти свої нігті. У сюжетно-рольові грі “Сім’я”, виконуючи роль мами, здійснює ігрові дії по догляду за нігтями на руках. Користується “манікюрними” ножицями, “пилочкою”. У ході гри в “Перукарню”, створює різні зачіски як лялькам, так і одноліткам. Пропонує їм причесатися. Вказує, щоб для цього несли свої гребінці.

Майбутнє дитини

Підтримує чистоту й здоров’я тіла різними миючими засобами: милом, кремом, пінкою для ванн, гелем, бальзамами, створеними з цілющих рослин. Не переносить запаху поту. Щоденно миється під душем чи приймає ванну. Користується дезодорантом. Не допускає, щоб на тілі жили бактерії і мікроби. Систематично відвідує перукарню. Утримує в чистоті та порядку своє волосся, користуючись шампунями, пінкою, лаком для укладки. Щоденно масажує корені волосся голови. Вчасно обрізає та чистить нігті на руках і ногах, робить манікюр і педикюр. Використовує лаки для збереження поверхні нігтів. Постійно підтримує особисту гігієну. Знає, що це запорука власного здоров’я. Вчасно та в міру необхідності змінює постільну білизну. Завжди має її чистою.

Минуле в сьогоденні дитини

Помившись і перевдягнувшись у чисту сорочку, люди збирали лікарські рослини. Особливо доглядали своє волосся дівчата й жінки, бо традиційно мали його довгим. Розчісували дерев’яними гребінцями. Пишалися волоссям, заплітали в коси, прикрашали квітами, стрічками. “Довга коса – жіноча краса”. Мили волосся, використовуючи відвари рослин: любистку, лопуха. Хлопці мали просту для догляду зачіску. Тримали завжди підстриженими нігті. Дбали про чистоту статевих органів.

Народ створив і зберігає багато прислів’їв про чистоту: “Чистота дорожча за багатство”, “Хто не білий, однак чистий” та ін. Цікаво знати історію мила. Спочатку його виготовляли з козячого жиру і букового попелу. Використовували в якості ножиць – ніж. Згодом (3,5 тис. років назад) з’єднали ручки двох ножів. Так утворилися ножиці. Перші ножиці були призначені для стрижки овець.