Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Розділ “я – чистенький, я – гарненький”

1 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дитина помічає, що забруднилася. Як уміє доглядає власне тіло. Самотужки прагне позбутися бруду або просить допомоги. Миє руки, вмивається. Відчуває незручність від брудного, забитого слизом носа. З інтересом досліджує властивості мила. Може подовгу гратися мильними бульбашками. Незграбно витирається рушником. Уміє, за потребою, користуватися туалетом. Намагається бути охайною. Самостійно чи з допомогою дорослих позбуватися неохайності в зовнішньому вигляді. Користується серветкою, носовою хустинкою. Часто перепитує: “Для чого треба митися, чиститися?” Відчуває приємність від чистоти, неприємність від бруду. Деякі діти, помітивши його на собі, плачуть. А коли забруднилися інші, можуть насміхатися, глузувати з них і дражнити.

Дитина й родина

Навчайте дитину доглядати власне тіло: мити руки, умиватися після сну, перед сном, у разі забруднення. Вона сама серед різних способів врешті обере зручний і доцільний. Покажіть, як краще набирати воду – складіть долоні човником. Спочатку добре з милом помити руки і всі пальчики на них. Поясніть, що всі пальчики однаково потрібні: великий, вказівний, середній, безіменний і мізинчик. Дитині має подобатися індивідуальне користування рушничком. Викликайте відчуття огиди від чужого рушника. Виберіть з дитиною вдалий спосіб витирання рук після миття. Допоможіть дитині вчасно підтримувати в чистоті ніс. Не забувайте щодня давати дитині чисту носову хустинку. Вчіть помічати бруд і вчасно доглядати за тілом (обличчям, руками) своїм та інших.

Дитина й вихователь

Створіть умови для самостійного миття рук і вмивання, щоб дитині було зручно без нагадування мити руки при потребі та після користування туалетом. Нехай дитина сама вибере найзручніший спосіб миття рук серед тих способів, які вона перепробувала. Хай дитина від дослідів з водою контрасних температур та милом самостійно переходить до зручного й приємного миття рук. Заохочуйте дітей вправно робити різні рухи руками: колові, повздовжні, розтирання. Вона переконається, що цими рухами швидко змивається бруд та мильна піна. Поділяйте з нею відчуття приємності від вимитих рук. З’ясовуючи: “Для чого потрібний рушничок?”, переконайте її в доцільності й зручності деяких способів витирання рук: промокати і витирати кожний пальчик окремо, не бгаючи рушничок. Наголосіть дітям на корисності правильного витирання рук, оскільки цим здійснюється масаж. З’ясуйте, чи знають діти, коли треба вмиватися. Запропонуйте їм показати, як вони це роблять. Чи всі знають, як чистити ніс, щоб легко дихати. Нехай користуються, принаймні, носовою хусточкою або чистять ніс в умивальній кімнаті, роблячи сильні видихи чи затискуючи почергово ніздрі пальцями.

Г.Бойко “Хлюп, хлюп, водиченько”, Сонечка умита”; Г.Демченко “Наберу з криниці свіжої водиці”, “Нянька”; І.Січовик “Пальчики”; Н.Найденова “Наши полотенца”; И.Муравейко “Я сама”; О.Коваленко “Хто купатиметься”.

Задоволення дитини в довкіллі

Приємно почувається, коли вмита і має чисті руки. З не помитими руками не сідає за стіл, не бере ними їжу. Не дозволяє користуватися іншим своїм рушничком. Чиста і охайна дитина має гарний настрій. Відчуває себе комфортно. Чистих, приємних запрошують до ігор, з брудними – не граються. Насолоджується своєю чистотою, не соромиться себе. Дитина впевнена, що чинить добре, пишається собою: “Я – умиваюся”, “Я – мию руки”. Своєчасно і вміло користується носовою хустинкою. Любить слухати К.І.Чуковського “Мийдодір”, “Федорине горе”. Співпереживає персонажам. Ототожнює себе з чистолями. Обурюється бруднулями, прагне вимити, вичистити їх. Дбає про чистоту інших дітей, друзів, близьких дорослих. Охоче допомагає. Ділиться милом чи іншими миючими засобами з однолітками.

Майбутнє дитини

Школярем звичайно дбає про чистоту свого тіла, бо не переносить бруду, хоче бути приємним собі та іншим. Щоранку і щовечора вмивається та за потребою чистить ніс. Завжди користується милом, яке знищує бактерії та мікроби. У дорослому віці задля задоволення та захищеності доречно користується різними миючими засобами: милом, шампунем, гелем тощо. Користується гігієнічними кремами, бальзамами. Щоб позбутися тріщин на шкірі рук, ніг, використовує спеціальні лікувальні рідини та мазі. Знає й застосовує такі, що запобігають захворюванням – запаленням, грибковим зараженням. Радить їх іншим. Постійно дбає про своє обличчя, руки. Використовує для їх підтримки і здоров’я різні косметичні засоби.

Минуле в сьогоденні дитини

Люди завжди дбали про чистоту власного тіла. З осудом ставилися до нечепур. Купалися, вмивалися, мили руки влітку у водоймах, річках, озерах, морі. Використовували мильний корінь. Удома робили для купелі дерев’яні цебра, ночви. Не сідали їсти, доки не помили руки, не вмилися. За звичаєм не можна було невмитому виходити з хати, вітатися з сусідами, починати роботу. Використовували косметичну гігієну – вмивання молоком. Особливо високо цінувалося купання в чистий четвер перед святом Великодня, а також на свято Івана Купала. У чистий четвер люди намагалися обов’язково вмитися або скупатися до схід сонця, щоб очиститися від гріхів. У ніч на Купала скупатися – означало набратися здоров’я. Купальські пісні – оспівують природну чистоту. Розваги в це свято – найулюбленіші в українців, бо пророкують життя і здоров’я.