Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Любить гуляти в будь-яку погоду: дощову, снігову. Отримує від цього задоволення. Підставляє долоні під сніг чи дощ. Залюбки бігає по калюжах після теплого дощу. У власних спонтанних іграх “кутає” ляльок: “Зав’яжи шарф, щоб не застудитися”, “Не стій біля вікна, щоб не продуло”, “Закутайся, щоб не захворіти”, наслідуючи батьків. Цікавиться, як загартовуються дорослі. Подобається спостерігати, як обливають вони все тіло водою. Хоче спробувати зробити це. Сердиться, коли їй цього не дозволяють. Крадькома від дорослих дитина може подовгу хлюпатися водою, обмочивши себе зверху до пояса.

Дитина й родина

Подавайте дітям власний приклад, як треба загартовуватися різними засобами. При цьому наголосіть, що загартовуючі процедури треба робити поступово. До того ж, коли відсутні будь-які захворювання. Покажіть їм, як ви обтираєте різні частини тіла. Робіть це в парі з дитиною. Нехай вона допомагає вам, а ви – їй у цьому. Користуючись нагодою, покажіть дітям, які опіки може створювати сонячне проміння. Нехай вони зрозуміють, що загорати треба в міру. Не дозволяйте їм гуляти під прямим сонячним промінням в період з 12.00 до 15.00., не стримуйте бажання дітей загартовуватися, а навпаки, спонукайте їх до цього. Заохочуйте: “Будь здоровим, як вода”.

Дитина й вихователь

Чи не виникло в дітей бажання самостійно здійснювати вологе обтирання до пояса. Заохочуйте їх до цього. Нехай спочатку розтирають насухо шкіру махровим рушником до легкого почервоніння. Пояснюйте, що шкіра ставши чистою і обтертою, краще дихає і не хворіє. Можливо діти захочуть обливати все тіло (t˚ від +34˚, +35˚С до +26˚, +24˚С). Знижуйте температуру води через 3-5 днів. Тривалість обливання поступово збільшуйте з 15 до 35 с. Температура повітря має бути не нижчою за +23˚С. Нехай вони максимально перебувають на повітрі. Взимку краще до t˚ –10˚, -12˚С, за умови, що одяг дітей відповідає погоді. Не зловживайте прогулянками у великі морози. Ваші діти люблять загорати, чи не так? Не допускайте, щоб вони зловживали цим. Можливо, малюки самі розкажуть, як вони загорають? Чи помічали вони зміни на тілі після цього? Розкажіть про користь і шкоду дії сонця. Забезпечте раціональне перебування дітей під прямим сонячним промінням (до 30 хв.). Нехай вони розкажуть про загартування вдома.

М.Стельмах “Сонце стукає в віконце”; “Жива і мертва вода”, “Вийди, вийди, сонечко” (з народного);

Задоволення дитини в довкіллі

Охоче оволодіває простими способами загартування – вологе обтирання, обливання ніг, тіла. Після обтирання радіє приємному відчуттю тепла. Пропонує одноліткам обтерти по частинах їх тіло. Допомагає їм у цьому. Запитує, чи сподобалося їм це робити. Розповідає, що це корисно для їх здоров’я, і вони не будуть хворіти. Відображає загартовуючі процедури в сюжетно-рольовій грі “Дитячий садок”: “Йди, будемо обливатися, щоб не хворіти”. Пояснює, що це приносить користь. Вживає в своєму словнику звертання: “Сонечко, сонечко, дай нам здоров’ячка: і тату, і мамі, і всім людям на землі”.

Майбутнє дитини

Школярем розширює і вдосконалює свої знання про різні засоби загартування. Цікавиться нетрадиційними засобами. Різними способами обливається. Розуміє шокову дію води на судини в момент обливання: їх розширення і виведення шлаків з організму. Переконує своїх знайомих та інших людей в користі та необхідності обливання. За порадою лікаря регулює власний час перебування під сонячним промінням. Використовує захист. Здійснює прогулянки на свіжому повітрі, максимально використовуючи час для цього. Для ефективності поєднує фізичні вправи із загартовуючими процедурами.

Минуле в сьогоденні дитини

Український народ складав казки про “живу” і “мертву” воду, вірили в її чудодійну силу. Цілющість води оспівана в козацьких, ліричних, чумацьких, весільних піснях, баладах, приказках: “Здорова, як вода”. Воду освячували на свята Водохреща, Стрітення, підсилюючи її оздоровчу силу. “Обливальним” називали Великодній понеділок. Діти, хлопці і дівчата, обливали один одного водою, пов’язуючи це з весняним очищенням водою. Поклоніння загартовуючим силам природи здійснювали на Свят-вечір. Запрошували “мороз”, “сонце” “йти кутю їсти”. Використовували заклички: “Вийди, вийди сонечко”, “Іди, іди, дощику”, “Водичко, водичко”, “Ой, морозе-морозенку”.