Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дитина, спостерігаючи за оточуючими, робить певні висновки: бувають хворі люди. Це видно по їх зовнішньому вигляду: бліді, аж жовті, на обличчя, виснажені, слабкі, мляві, сумні. Інші люди зовні нічим не відрізняються від здорових, а виявляється, що вони хворіють. Малюк прагне дослідити себе сам. “Болить всередині”. “Болить живіт”. Цікавиться, що саме заболіло та турбується, чи всі хвороби виліковуються. Чому деякі хворі лежать у лікарнях, а деякі лікуються вдома? Як лікують хворих? Малята радіють, коли дізнаються про поліпшення стану близьких людей. Інколи можуть приховувати власний хворобливий стан.

Дитина й родина

Привчайте дітей помічати хворобливий стан як у себе, так і в оточуючих людей. Слушно розповісти дітям, що про деякі захворювання людина дізнається з відчуття болю того органу, який хворіє. Коли людині чує болі з лівої сторони в грудях – хворіє серце. Коли болі в животі – захворів шлунок. Пригадайте разом з дітьми болі в животі від отруєнь несвіжою їжею. Щоб цього не сталося, привчайте їсти лише те, що дають і дозволяють їсти дорослі. Цікавтеся повідомленнями дитини про больові відчуття. Відгукуйтеся на дитячі запитання про те, що болить в певній частині тіла. Дитина має зрозуміти, що ліки вживають з подачі дорослих. Надмірне їх вживання також може призвести до хвороби.

Дитина й вихователь

Чи здогадується дитина, що існують ознаки захворювання, які можна бачити зовні, а є такі ознаки, яких не видно, бо хворіють внутрішні органи. Хай діти пригадають свої відчуття, коли їм перевіряли внутрішні органи. Лікар, прослуховуючи легені, просить дихати глибше, чи затамувати подих. Так він визначає, чи є хрипи – ознаки хворих легень. Трубочкою він слухає стукіт серця і визначає, чи порушила його ритм хвороба. Визначає, чи правильно працює шлунок, обмацуючи живіт, і печінка. Зацікавте дітей деякими інструментами й апаратами в кабінеті медсестри чи поліклініці. Запитайте в дітей, чи знають вони, чому може боліти в животі. Пригадайте разом, що болі спричиняють з’їдені невідомі чи зелені ягоди: порічки, аґрус, вишні. Очевидячки, що їх не можна їсти. Доцільно почитати казку про курочку та неслухняного півника К.Д.Ушинського “Умій почекати”. Від бруду на немитих руках можуть розвиватися в животі глисти, які позбавляють апетиту, викликають нудоту й біль. Поясніть дітям, що вітаміни підтримують здоров’я всіх органів. Нехай діти поділяться досвідом вживання вітамінів та деяких ліків.

К.Д.Ушинський “Умій почекати”; О.Орач “Прошпетились”.

Задоволення дитини в довкіллі

Щоб не заразитися через брудні руки, миє їх після туалету та перед їдою. Знає, що з брудних рук мікроби через рот потрапляють всередину тіла. Вони живуть і швидко множаться в тілі людини. Це спричиняє захворювання. Намагається підтримувати, як може, своє здоров’я в нормі. Миє фрукти і овочі перед споживанням. Гидує брудними. Відчуває радість від здорового тіла, хорошого емоційного самопочуття. Свої знання з інтересом відтворює в сюжетно-рольовій грі “Лікарня”. Прагне виконувати роль лікаря. Виявляє співчуття до хворих. Допомагає їм, користуючись своїми знаннями та вміннями. Відчуває і вчасно сповіщає дорослих про свої больові відчуття.

Майбутнє дитини

Усвідомлює власну роль у підтримці, збереженні, примноженні здоров’я. Цікавиться різними новими напрямами самостійного збереження здоров’я. Відвідує поліклініку з профілактичною метою. Систематично проходить медичні обстеження, щоб виявити захворювання на ранніх стадіях і не допустити його поширення. Своєчасно починає лікувати захворювання внутрішніх органів. Для підтримання свого здоров’я в нормі створює збалансоване харчування, приймає профілактичні препарати, вітаміни, бальзами. Інформує про новинки медикаментів інших.

Минуле в сьогоденні дитини

Здавна знали в народі, як лікуватися від хвороб внутрішніх органів. Валеріану, м’яту використовували як заспокійливий засіб. Від виразки шлунку допомагав мак, льон. Лікували шлунок і відваром кропиви. Вона спиняє кров. Будяк сприяв лікуванню печінки. Відвар мальви застосовували при лікуванні бронхіту. Лікували його також нагрітою сіллю або піском. Знали лікувальну силу лісових та садових рослин. Напій з горобини пили скіфи як вітамінний засіб. Цілюще впливав узвар з сушених фруктів. Він був обрядовим напоєм на Різдво. Забирали недугу від людей дерева. Відомо, що осика лікувала від пропасниці. Лікувальну силу мали метали: золото, срібло, а також каміння. Вироби з них носили, щоб запобігти хворобі.

Розділ “СОНЦЕ, ПОВІТРЯ, ВОДА – ДРУЗІ МОГО ЗДОРОВ’Я”