Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам пр...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3 Сходинка

Інтереси, потреби і досвід дитини

Дитина здатна переживати різні почуття. Називає їх: тривога, радість, страх, подив, обурення, сором, хвилювання, захоплення, горе, образа, нудьга, сміх, страждання, задоволення, заздрість, смуток. Цікавиться своїм станом під час різних переживань. Намагається зрозуміти: “Що добре і що погано?”, “Чому?” Хоче дарувати радість, але їй не завжди це вдається. Деякі діти можуть надмірно проявляти власні почуття і емоції, хизуючись перед іншими.

Дитина й родина

Доведіть дітям на прикладах життя сім’ї, що хороший настрій – запорука здоров’я. Виводьте дітей та близьких з пригніченого стану. Будьте прикладом позитивних почуттів – любов, надія, радість, доброта у ставленні до людей. Підтримуйте інтерес дітей до людей і справ, від яких вони отримують позитивні емоції, якщо це не школить іншим та їх здоров’ю. Нехай дитина не соромиться показувати позитивні почуття. Привчіть уникати негативних почуттів, навіть не розповідати про них. Наголосіть на тому, що вони шкодять здоров’ю оточуючих.

Дитина й вихователь

Настав час звернути увагу дітей на емоції і почуття. Чи здогадуються діти, що вони можуть впливати на стан їхнього здоров’я і здоров’я оточуючих. Разом з дітьми зробіть висновок, що позитивні емоції – радість, захоплення, насолода – приносять людям здоров’я. А негативні – смуток, роздратування, страх, заздрість, огида – шкодять йому. Але занадто бурхливі емоції, навіть позитивні, можуть зашкодити здоров’ю. Можливо діти наведуть приклади. Багато й голосно сміялися – боліло горло, серце, живіт. Не шкодуйте добрих і позитивних почуттів для дітей та інших. “Добра ніколи не буває забагато”. Стримуйте власні негативні емоції, не виливайте їх на тих, хто поряд з вами. Активними рухами чи фізичною працею розрядіть негативну енергію. Заохочуйте дітей до зняття негативного настрою, залучаючи до ігор та улюблених занять.

Г.Бойко “Здоровим будь!”

Задоволення дитини в довкіллі

Завжди перебуває в доброму настрої. Переважно має позитивні емоції. Посміхається, не дратується, не плаче. Утримує від цього інших дітей. Уміє стримувати свої емоції, якщо вони псують настрій, шкодять здоров’ю інших дітей і людей. Розряджає свої негативні емоції в іграх, рухах. Із задоволенням грає в гру “Добре чи погано”, виділяючи ознаки поведінки, почуття і емоції, їх вплив на здоров’я. Відчуває прояви негативного настрою, почуттів та емоцій на собі та оточуючих дітях і людях.

Майбутнє дитини

Постійно підтримує свій нормальний емоційний стан, як запоруку здоров’я. Має самовладання. Усвідомлює, що негативні емоції позначаються на роботі й стані серця, печінки, шлунку та інших внутрішніх органів. Перенервував – захворів. У разі необхідності займається аутогенним тренуванням та самонавіюванням. Стримує від негативних емоцій оточуючих. Намагається їх відволікти, переключити увагу та інші об’єкти, щоб заспокоїти, зберегти їх здоров’я.

Минуле в сьогоденні дитини

Веселий сміх – здоров’я”. “Веселі люди завжди виліковуються”. Хто мав веселу вдачу, добре серце – в того й здоров’я було. У народі говорять: “Іржа їсть залізо, а смуток – серце”, “Як на душі, так і на тілі”, “У здоровому тілі – здоровий дух”. Душу зцілювали переконаннями, навіюваннями. Чудодійною силою позитивних почуттів і емоцій виліковували людей чаклунки. Якщо люди вірили їм, то позбувалися хвороб. Добрі почуття і хороший настрій слугували здоров’ю.