Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Propedevtika_pediatriyi-_metodichka_2.doc
Скачиваний:
1406
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.05 Mб
Скачать

4. Матеріали для аудиторної самостійної роботи студента (зміст теми)

Тема 5. Змішане вигодовування немовлят

Змішане вигодовування – це такий вид вигодовування при якому на першому році життя дитина отримує і материнське молоко і штучну суміш.

Штучна суміш, яку отримує дитина, як доповнення до материнського молока, називається докормом.

Основним показом до змішаного вигодовування є гіпогалактія у матері, якуслід запідозрити при наявності у дитини наступних ознак:

  • Недостатня динаміка маси тіла (менше 500 г за перший місяць життя);

  • Дитина неспокійна, не витримує паузи між годуваннями;

  • Сухість шкіри та слизових оболонок, знижена еластичність шкіри;

  • Знижений діурез (сечовиділення менше 6-ти разів надень), сеча жовта, концентрована з різким запахом);

При наявності у дитини ознак голодування проводять контрольне зважування – зважують дитину безпосередньо перед і після годування і по різниці маси судять про отриманий об’єм молока (зважувати дитину бажано перед і після кожного годування протягом доби, але не менше трьох разів на добу).

Для визначення належного об’єму їжі користуються будь яким відповідним до віку дитини способом (див. розділ “Природне вигодовування”). Якщо об’єм материнського молока недостатній, дитині дають докорм. В якості докорму обирають одну із адаптованих молочних сумішей (див. розділ “Штучне вигодовування”).

Розрізняють два способи дачі докорму:

  • Догодовування – дитина отримує штучну суміш на кожне годування, після годування грудьми;

  • Почерговий – годування повністю грудне чергується з годуванням штучною сумішшю;

(метод догодовування вважається більш фізіологічним, оскільки часте прикладання дитини до грудей стимулює лактацію в матері; почерговий метод дачі докорму доцільно застосовувати лише після 3-х місячного віку).

Можливі співвідношення між об’ємом грудного молока і сумішшю – 2:1, 1:1, 1:2. Якщо материнське молоко складає більше половини загального об’єму, змішане вигодовування наближається до природного. Якщо переважає штучна суміш – до штучного.

Режим годування дитини: як і при природному годуванні, найоптимальнішим для дитини є вільний режим; у разі годування дитини по годинах, кількість годувань можна зменшити на одне, порівняно з природним, якщо змішане вигодовування наближене до штучного.

Потреба дитини в основних харчових інгредієнтах. Придогодовуваннідитини високо адаптованими “базисними” сумішами потреба в білку залишається такою самою, як і при природньому вигодовуванні (2,0 – 2,5 г/кг/добу), якщо в другому півріччі змішане вигодовування наближене до штучного, потреба в білках зростаєдо 3,0– 3,5г/кг/добу. Потреба в жирахта вуглеводах не змінюється порівняно з потребою при природному вигодовуванні і становить відповідно6,0 – 6,5 г/кг/добу в першому півріччі життя, 5,5 – 6,0 г/кг/добу в другому півріччі життя в жирах, 12 – 14 г/кг/добу протягом всього року в вуглеводах.

Якщо при змішаному вигодовуванні дитина в якості докорму отримує адаптовану суміш, терміни введення страв прикорму залишаються такі самі, як і при природному вигодовуванні (див. розділ “Природне вигодовування”) – за умови нормального розвитку дитини перший прикорм вводиться в 6 місяців (при наявності ознак дефіцитного стану швидше, але не раніше 4-х місяців).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]