Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Propedevtika_pediatriyi-_metodichka_2.doc
Скачиваний:
1406
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Відповіді на тестові завдання

1

D

16

C

31

E

2

C

17

B

32

C

3

E

18

D

33

E

4

C

19

A

34

C

5

B

20

B

35

C

6

A

21

A

36

C

7

B

22

E

37

A

8

B

23

A

38

C

9

B

24

D

39

B

10

A

25

D

40

D

11

A

26

D

41

E

12

E

27

E

42

E

13

B

28

D

43

D

14

A

29

D

44

B

15

E

30

B

45

D

5.3. Ситуаційні задачі.

Задача 1

Батьки звернулися з 6-річною дівчинкою до лікаря на 4-ий день від появи сухого короткого кашлю, гарячки 38,2°, відмови від їжі. Лікувалася в домашіх умовах - без ефекту. При огляді: дівчинка млява, адинамічна, Т° 37,8°, шкіра бліда, суха, губи потріскані, задишка змішаного характеру, ЧД – 28 / хв, ps – 100 / хв, втягнення міжреберних проміжків, cправа нижче кута лопатки притуплення перкуторного звуку, в цьому ж місці прослуховується ослаблене дихання, крепітація.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 2

Хлопчик віком 2 р. захворів гостро. Вночі з’явився сухий грубий кашель, шумне дихання. При огляді: стан важкий, дитина налякана і неспокійна, стенотичне шумне дихання, голос грубий, хриплий, частий гавкаючий кашель. Шкіра бліда, пероральний ціаноз, втягнення всіх піддатливих місць грудної клітки.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 3

Хлопчик віком 6 р. поступив зі скаргами на сухий кашель, який полегшення не приносить, задишку експіраторного характеру. Положення в ліжку вимушене – сидяче, обличчя пастозне, пероральний ціаноз. Грудна клітка піддута, видох чути на відстані, міжреберні проміжки широкі. Пальпаторно: грудна клітка ригідна, голосове тремтіння ослаблене з обидвох боків, над легенями коробковий тон перкуторного звуку. Аускультативно: дихання ослаблене на всьому протязі, на висоті видоху чути сухі свистячі хрипи.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 4

Дівчинка віком 9 років поступила в пульмонологічне відділення зі скаргами на непродуктивний кашель, який супроводжувався болями в грудній клітці, задишку змішаного характеру в спокої. При огляді: дитина лежить на лівому боці, асиметрія грудної клітки за рахунок випинання міжреберних проміжків зліва, обмеження рухів лівої половини грудної клітки. Пальпаторно: нижче 4-го ребра зліва голосове тремтіння не проводиться, перкуторно в цьому ж місці тупий заук, а при аускультації нижче 4-го ребра зліва дихання не вислуховується. Тони серця вислуховуються справа від грудини.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 5

Хлопчик 10 місяців поступив у клініку на 5-й день захворювання зі скаргами на підвищення температури тіла до 39, 6°С, приступоподібний малопродуктивний кашель, задишку відмову від їжі, загальну слабість. При об’єктивному обстеженні: шкіра бліда, періоральний ціаноз, ЧД – 60 в 1 хв., грудна клітка роздута, в диханні бере участь допоміжна мускулатура, перкуторно визначається коробковий звук, аускультативно – значна кількість дрібноміхурцевих хрипів з обох боків. Рентгенологічно: посилення легеневого рисунку, розширення міжреберних проміжків, інфільтративні тіні відсутні.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 6

В приймальне відділення лікарем швидкої медичної допомоги доставлений хлопчик 12 років, який отримав травму внаслідок падіння з висоти. При обстеженні: сухий кашель, болі в правій половині грудної клітки, які посилюються при кашлі та диханні, ЧД – 30 в 1 хв., асиметрія грудної клітки – права половина грудної клітки в диханні участі не бере, міжреберні проміжки розширені, вибухають, голосове тремтіння справа ослаблене. перкуторно визначається коробковий звук, аускультативно дихання не прослуховується.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]