Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Propedevtika_pediatriyi-_metodichka_2.doc
Скачиваний:
1406
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Відповіді на тестові завдання

1.

A

6.

C

11.

C

16.

B

21.

B

26.

B

2

B

7.

C

12.

B

17.

A

22.

B

27.

C

3.

A

8.

A

13.

B

18.

C

23.

E

28.

E

4.

D

9.

A

14.

C

19.

E

24.

A

29.

E

5.

E

10.

C

15.

B

20.

D

25.

C

30.

D

5.3. Ситуаційні задачі

Задача 1

Дитина віком 2 міс. поступила в клініку зі скаргами на блювоту, млявість, адинамію. Об’єктивно: обвід голови 64 см, порушена пропорція голова-тулуб, розходження швів черепа, велике тім’ячко 4х4 см, високе і нависаюче чоло, напівзакриті повіки, виражена судинна сітка на скронях, чолі, повіках.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача № 2

До невролога звернулася дівчинка 10 років, у якої протягом останніх 2 – 3 років з’явилися мимовільні посмикування правого плеча, вчителі в школі скаржаться, що почерк дитини став нерозбірливим. При огляді: фізичний розвиток нижче середнього, шкіра блідо-рожева, спостерігається мимовільне посмикування плечей, почерк нечіткий.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 3

У 11-річного хлопчика при поступленні в клініку спостерігається порушення ходи, атаксія, в позі Ромберга похитується, горизонтальний ністагм.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 4

У відділення реанімації для новонароджених поступила дівчинка віком 6 днів з нападом судом. При огляді: дитина неспокійна, шкіра жовтого кольору (жовтяниця з’явилася протягом першої доби), спостерігається тремор підборіддя, кінцівок, кисті стиснені в кулаки

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Задача 5

У 9-річної дівчинки при поступленні інтенсивні болі голови, декілька разова блювота, яка не залежить від прийому їжі, після блювоти болі дещо зменшуються, гіперакузія і фотофобія. Дитина лежить на правому боці, закинута голова, витягнутий тулуб, втягнений живіт, руки притиснені до грудної клітки, ноги підтягенені до живота; виражена ригідність потиличних м’язів, позитивний симптом Керніга.

  • Виділити і обгрунтувати клінічні синдроми.

  • Скласти план обстеження

Змістовий модуль 5 шкіра, підшкірна основа та кістково-м’язова система у дітей

1. Актуальність теми

Шкіра і підшкірна жирова клітковина беруть активну участь у всіх обмінних та імунобіологічних процесах, мають свої особливості в дитячому віці, змінюються при багатьох соматичних, інфекційних, алергічних, ендокринних захворюваннях, тому ураження шкіри та підшкірної жирової клітковини можуть свідчити про захворювання організму.

Правильно сформований опорно-руховий апарат – одна з умов повноцінного гармонійного розвитку дитини. Дуже високі темпи росту і розвитку кістково-м’язової системи здійснюється в умовах функціональної недосконалості центральної і ендокринної регуляції обміну. Все це сприяє виникненню патологічних процесів, наслідки яких нерідко важко виправити. Синдроми пошкодження кісток, м’язів, суглобів супроводжують гострі і хронічні інфекції, патологію нирок, печінки, ендокринні розлади. Тому оцінка їх стану має важливе значення в діагностиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]