Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Propedevtika_pediatriyi-_metodichka_2.doc
Скачиваний:
1406
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Розвиток видільної системи після народження. Афо видільної системи.

При народженні дитини маса нирки складає в середньому 10-12 г, до 5-6 місяців її маса подвоюється, в кінці 1-го року – потроюється. До статевого дозрівання збільшення розмірів нирки йде повільно, в пубертатний період маса нирки збільшується у 10 разів. Нирки у дітей мають часточковий характер, недостатньо розвинутий корковий шар. Тканина ніжна, мало сполучної тканини. Ниркові миски розвинуті добре, але їх м’язова і еластична тканина слабо розвинена. Миска розташована внутрішньо-нирково.

Характерним є тісний зв'язок лімфатичної системи нирок з лімфатичної системою шлунково-кишкового тракту. Плазмотік в нирках новонародженої (н/н) дитини менший ніж у дорослих.

Основною структурно-функціональною одиницею нирки є нефрон, який до 2 р.недостатньо диференційований. Після 5 р.будоваклубочкаподібна добудови клубочкадорослої людини. У нирках н/нклубочки розташовані компактно, їх фільтруюча поверхня значно менша, канальці короткі,просвітвдвічівужчий, ніж у дорослих. Вісцеральний листок капсули ниркового клубочка у плодів і н/нскладається з кубічного епітелію, при якому процес фільтрації утруднений. До 2 міс кубічний епітелій знаходиться у всіх ниркових клубочках, на 4 міс у біля мозкових клубочках вже з’являється плоский епітелій, на 8 міс його знаходять у периферичних клубочках, у віці 2-4 р. можна виявити лише залишки кубічного епітелію. Малими розмірами клубочків зумовлена невелика їх загальна фільтруюча поверхня у н/н(близько30% норми дорослого). Лише після 1 року життя фільтрація сечі в клубочках наближається до такої у дорослих.

Канальціу н/нзначно коротші, а їх просвіт майжевдвічівужчий, ніж у дорослих. Цестосуєтьсяі петлі нефрону (петлі Генле).

Сечоводи мають багато вигинів, діаметр сечоводів відносно ширший, ніж у дорослих, у середньому складає 0,3-0,4 см.

Сечовий міхур розташований вище, ніж у дітей старшого віку, тому його легко пропальпувати. В ньому недостатньо розвинуті еластична та м’язова тканина, проте слизова оболонка розвинута добре. Об'єм сечового міхура у н/н – 30 мл, в 1 рік - 35-50 мл, 3-5 років - 100-150 мл, 9-12 років - 200-300 мл, 12-15 років - 300-400 мл.

Сечовипускний каналу хлопчиків має довжину 5-6 см (у дорослих 15-18 см), в період статевого розвитку сягає 10-12 см. Морфологічно відрізняється слабим розвитком еластичної тканини, сполучнотканинної основи. Слизова оболонка розвинута добре. Довжина сечовипускного каналу у дівчаток менша (1-3 см), а його діаметр значно більший, ніж у хлопчиків. Цим пояснюється більша ймовірність висхідного шляху інфікування сечових шляхів у дівчат, тому вони частіше хворіють на інфекції сечових шляхів. Внутрішній отвір уретри знаходиться у дітей першого року життя на рівні верхнього лонного з’єднання, у кінці року - біля нижнього краю

Функціональні особливості утворення сечі у дітей

    1. Гломерулярна фільтрація

Менша загальна фільтруюча поверхня клубочків у дітей раннього віку порівняно з дорослими зумовлює обмежену клубочкову фільтрацію у дітей. До кінця 2 року життя фільтрація сечі в клубочках майже така як у дорослих. Кліренс ендогенного креатиніну всередньому: у н/н – 10 мл/хв, зростає до кінця 1 р. до 65 мл/хв, з 2 р. поступово сягає значень дорослих – 120 мл/хв.

    1. Реабсорція

Знижена реабсорбційна функція канальцевого апарату пояснює низьку питому вагу сечі порівняно з дорослими. Осмолярна концентрація сечі у дітей значно менша, ніж у дорослих. Остаточне формування функції осморегуляції відбувається приблизно до другого року життя. Удітей перших місяців життя реабсорбується глюкози всього 25% у порівнянні з дорослими,тому в дітей при невеликому цукровому навантаженні може спостерігатися глюкозурія.

Механізми ниркової регуляції кислотно-лужної рівноваги також незрілі, тому доволі швидко розвивається ацидоз при різних захворюваннях. За одиницю часу нирка дитини виділяє вдвічі менше кислих радикалів, ніж нирка дорослої людини. Натрій реабсорбується зі значно більшою енергією, ніж у дорослого. Затримка натрію зумовлює розвиток набряків та інших проявів гіперсалемії.

    1. Секреція

Процес секреції у канальцях дитячої нирки проходить повільніше (у н/н -вдвічі), що слід враховувати при визначенні кратності введення медикаментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]