Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Propedevtika_pediatriyi-_metodichka_2.doc
Скачиваний:
1406
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Забезпечення санітарно-гігієнічного режиму приміщень дитячих лікарень та дошкільних установ досягається забезпеченням наступних факторів:

  • Температура в приміщенні повинна бути диференційованою, в залежності від призначень та віку дітей (в палатах для новонароджених дітей – 22-24◦С, для дітей грудного віку – біля 20◦С, в їдальні та ігровій кімнаті – 20-22◦С). Така ж температура повинна підтримуватись у ванній кімнаті та туалеті. В палатах для дітей старшого віку температуру необхідно підтримувати близько 18-20◦С.

  • Палати повинні бути освітленими, об’єм приміщення на кожну дитину має сягати 20-30 мі.

  • Приміщення дитячих установ повинні ретельно провітрюватись, кварцуватись та освітлюватись природним освітленням. Джерела штучного світла мають забезпечувати достатнє та рівномірне освітлення.

  • Прибирання приміщень виконується вологим способом при відчинених вікнах, не менше двох разів на добу з використанням дезінфікуючих засобів (наприклад 0,5% р-н хлорного вапна). Паркетна підлога покривається пастою два рази в місяць, а щоденно, тричі на добу, підмітається щіткою, обгорнутою ганчіркою, зволоженою пастою або скипидаром.

  • Панелі, підвіконники, вікна, двері світильники миються раз у місяць. Меблі, ліжка, батареї щоденно протираються і один раз на місяць миються. Килими щоденно чистять порохотягом і зволожують дезінфікуючим розчином. Після вибирання ганчірки замочують в 0,2% розчині хлорного вапна, полощуть в гарячій воді і висушують.

  • Предмети для прибирання туалету повинні мати маркування і зберігатися лише в туалеті. Підлогу в туалеті миють гарячою водою з лугом і протирають ганчіркою, зволоженою 1% р-ном хлорного вапна. Ганчірки після прибирання туалету замочують в 0,2% розчині хлорного вапна на 2 год., потім полощуть і висушують. Після використання розчин замінюють.Унітази два рази на місяць миють щіткою з використанням 2% р-ну соляної кислоти, а потім змивають, та щоденно – лужним мильним розчином або 1% р-ном хлорного вапна.

  • Судна, горщики після кожного використання миються проточною водою за допомогою щітки і замочуються на 30 хв. В 1% розчині хлораміну.

  • Генеральне прибирання приміщень здійснюється один раз на тиждень по заздалегідь складеному графіку.

  • Молодший медичний персонал повинен мати для роботи три халати: для роздачі їжі, для прибирання приміщень і для прибирання туалету.

5. Матеріали методичного забезпечення

5.1 Питання для самоконтролю

  1. Принципи організації та методи надання медико-профілактичної допомоги дітям в Україні.

  2. Структура дитячих лікувально-профілактичних закладів, особливості організації їх роботи.

  3. Організація санітарно-гігієнічного режиму.

  4. Організація протиепідемічного режиму.

  5. Обсяг і форми роботи лікаря-педіатра.

  6. Диспансерне спостереження і реабілітація хворих в умовах поліклініки.

  7. Санітарно-освітня робота в педіатричній дільниці.

  8. Поняття про здоров'я дітей, критерії його оцінки.

  9. Групи здоров'я.

  10. Основні статистичні показники діяльності лікувально-профілактичних закладів.

  11. Робота лікаря-педіатра в стаціонарі.

  12. Робота лікаря-педіатра дошкільного заклада.

  13. Робота шкільного лікаря-педіатра.

  14. Робота лікаря-педіатра в санаторії.

  15. Основні історичні етапи розвитку педіатрії в Україні.

  16. Професори В.С.Чернов. В.Д.Якубович та інші як організатори перших педіатричних кафедр в Україні.

  17. Внесок професорів О.М.Хохол, В.О.Белоусов, Ф.Д.Рум'янцева, Л.О.Фількінштейна, О.І.Скроцького, П.М.Гудзенка, В.М.Сидельнікова, Б.Я.Резніка В.Д.Чеботарьової та інших в розвиток вітчизняної клінічної педіатрії.

  18. Львівська педіатрична школа, основні етапи та напрямки розвитку. Внесок професорів Яна Рачинського, Франца Гроєра, І.М.Руднева, С.І.Ігнатова, С.К.Ткаченко, О.З.Гнатейка та інших в розвиток педіатричної науки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]