Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аверьянова монография.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

2.5. Особливості входження підлітків в підприємницьку діяльність

Ступінь входження підлітків в підприємницьку діяльність визначається декількома факторами, серед яких ми виділили такі: – уявлення про бізнес; ставлення до багатства; здатність заробляти гроші, а також вміння використовувати “кишенькові гроші”.

2.5.1. Дослідження уявлень підлітків про бізнес

Для визначення ставлення підлітків до бізнесу було застосовано модифікований нами тест-опитувальник “Учнівська молодь в економічному просторі” (розроблений Л.Г. Борисовою). В опитувальник було внесено 16 запитань, розрахованих на визначення ставлення до бізнесу, до багатства учнівської молоді підліткового віку. У вибірку ввійшло 80 осіб учнівської молоді молодшого (13–14 років) і старшого (16–17 років) підліткового віку чоловічої та жіночої статі в однаковому співвідношенні.

Виходячи з того, що економічні уявлення про бізнес є не тільки одним із структурних елементів економічної свідомості, але й економічної поведінки особистості, ми поставили за мету виявити, який смисл в це слово вкладають наші респонденти. На запитання анкети “Чи розрізняєте Ви поняття “робота” і “бізнес”? всі наші респонденти відповіли “так”. Відповіді на запитання, в яких конкретизується уявлення про бізнес, показали, що погляди учнів на бізнес є “розмитими”, не виражають його суті. Більшість респондентів пов’язують бізнес безпосередньо з торгівлею (55% респондентів). Лише деякі підлітки визначають “бізнес” глобально, пов’язуючи його з діяльністю, що має рівень макроекономічних процесів. Таке уявлення підлітків про бізнес підтверджує необхідність втручання системи освіти та інших інститутів соціалізації в процес формування молодих людей як повноцінних політично і економічно грамотних суб’єктів ринкової економіки.

Дані про включеність підлітків в різного роду економічну самодіяльність, які нами було отримано, свідчать про те, що ринкові відносини в українському суспільстві тільки-но набувають обертів. Більшість наших респондентів хотіла б здійснювати індивідуальну економічну діяльність, хотіла б займатись бізнесом, комерцією. Аналіз відповідей наших респондентів на запитання анкети “Де б ви хотіли працювати?” показує, що більшість респондентів хотіли б здійснювати індивідуальну економічну діяльність (45%) та працювати на приватному підприємстві (13,75%). Це говорить про підприємницьку спрямованість наших респондентів. Звертає на себе увагу також той факт, що майже стільки ж підлітків орієнтуються на роботу в державницьких структурах (41,25%). Можливо це пояснюється впливом на молодь традиційних поглядів про трудову діяльність, який здійснюється перш за все сімейним вихованням. Зазначимо, що на приватному підприємстві хотіли б працювати майже втричі менше за тих, хто хоче працювати на державному підприємстві. Ми пояснюємо це тим, що в українському суспільстві приватні підприємства поки що не отримали належної ваги, іміджу.

Нами було також проаналізовано вплив вікового фактору на визначення підлітками місця своєї майбутньої роботи. Виявилось зокрема, що втричі більше молодших підлітків порівняно зі старшими зорієнтовано на працевлаштування на підприємства державного типу (60% порівняно з 22,5% відповідно). Ніхто із молодшої групи не виявив бажання працювати на приватному підприємстві, що може бути свідченням впливу традиційних поглядів, здійснюваних сімейним середовищем.

Отже, на основі отриманих даних можна зробити висновок про те, що значна частина підлітків нашої вибірки прихильно ставиться до занять індивідуальною економічною діяльністю і зорієнтована на те, щоб в майбутньому займатися бізнесом.

Як відомо, практична діяльність є одним із найефективніших факторів економічної соціалізації. Ніщо так добре не виховує підприємницьких якостей, як безпосередня участь у підприємництві. З метою визначення участі підлітків в підприємницькій діяльності в анкетах було поставлено запитання: “Чи займаєтесь ви бізнесом, комерційною діяльністю?” Як засвідчують відповіді респондентів, тих, хто займався бізнесом, не так багато (12,5%), поза тим більше половини опитуваних бажає займатися бізнесом. Потрібно звернути увагу на те, що кількість тих, кого бізнес зовсім не приваблює теж досить велика (35%). Це ті підлітки, хто не займався бізнесом. Тож, очевидно, небажання ним займатися обумовлено недостатньою поінформованістю підлітків, на що потрібно звернути увагу в їх економічному вихованні. Подальший аналіз відповідей щодо привабливості бізнесу було здійснено в зв’язку з фактором статі (табл.2.5.1). Останній свідчить про те, що фактор статі впливає на заняття підприємницькою діяльністю.

Таблиця 2.5.1