Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аверьянова монография.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Структура образу чоловіка і жінки в уявленнях різних статевих груп, %

QW

образ жінки

образ чоловіка

дівчата

хлопці

дівчата

хлопці

1.

22,8

24,5

20

17,4

2.

23,2

17,7

8,9

8,6

3.

12,7

10,3

25,5

34,4

4.

20,7

23,5

25,1

18,1

5.

10,3

9,2

12,5

15,5

6.

10,3

14,8

8

6

QW – виділені групи якостей; N – частота називання якостей;

% – у відношенні до статевої групи.

Як показано в таблиці, образ жінки в уявленнях дівчат є більш фемінним, ніж у хлопців. Якщо у дівчат група традиційних фемінних рис посідає перше місце (23,2%) в образі жінки, то у хлопців цим рисам відводиться лише третє місце в структурі образу жінки (17,7%). Найбільше оцінюється хлопчиками в образі жінки загальні особистісні риси характеру (24,5%),а також моральні якості (23,5 %). Порівняно з дівчатами, хлопці надають більшого значення зовнішнім даним жінки (14,8% проти 10,3%). Порівнюючи уявлення образу жінки у хлопців і у дівчат, можна сказати, що загальна позиція, яка існує у поглядах всієї підліткової групи, більш виявляється у хлопців. У дівчат образ жінки відрізняється в сторону підвищення оцінки фемінних якостей. В цілому ж, набір якостей, якими характеризують образ жінки хлопчики і дівчата доволі різноманітний як за ступенем представлення груп якостей, так і за оцінкою, яка надається цим групам в структурі образів чоловіка і жінки.

Образ чоловіка в уявленнях як хлопчиків, так і дівчаток є більш традиційним порівняно з образом жінки. Як хлопчики, так і дівчата на перше місце ставлять традиційні чоловічі якості. Проте, у хлопців образ чоловіка більш маскулінний, ніж у дівчат. Якщо порівняти уявлення про чоловіка у хлопців і у дівчат, то між ними виявляється різниця по критерію співвідношення між групами якостей в структурі образу. Цікаво було зіставити наші дані з результатами дослідження образів чоловіків і жінок, які проводились серед підлітків Т.І. Юферевою [62, 63, 64]. Дані сприйняття образу жінки, отримані Т.І. Юферевою, відрізняються від наших. Якщо за нашими даними образ жінки у сприйнятті дівчат є більш фемінним, ніж у хлопців, то за даними Т.І. Юферевої навпаки: образ жінки в уявленнях хлопчиків фемінний, в той час як у дівчат він має відхилення в бік домінування маскулінних рис. Дівчата виявили високу оцінку діловим якостям жінки, вважаючи, що жінка повинна бути енергійною, активною і займати керівні посади у суспільстві. В той же час, як виявилось в дослідженні Т.І. Юферевої, хлопці всіх вікових груп, характеризуючи образ жінки, підкреслювали, що жінка повинна бути перш за все домашньою господаркою і якомога менше приділяти уваги суспільній діяльності. В нашому дослідженні хлопчики віддають перевагу в образі жінки таким рисам, як відповідальність, розум, незалежність, доброзичливість, доброта, вказують на те, що жінка повинна займатись суспільною діяльністю.

Різниця у даних, які порівнюються, пояснюється, на нашу думку, тими змінами, що відбулися в суспільстві за цей час. Як вже відмічалось нами, ці зміни обумовили появу нових тенденцій в процесі статеворольової соціалізації, які пов'язані з формуванням андрогінного гендерного типу особистості. За даними Т.І. Юферевої образ чоловіка сприймається однаково підлітками жіночої і чоловічої статі. Наші дослідження показали інше. Дівчата і хлопці по-різному уявляють сучасного чоловіка. У хлопців образ чоловіка є більш маскулінним, ніж у дівчат. Відмінності в уявленнях про чоловіка у хлопців і дівчат виявляються перш за все у різних співвідношеннях між групами якостей в структурі образу. В уявленнях дівчат моральні якості у чоловіків оцінюються майже так само високо, як і традиційно-маскулінні (25 %), в той час як в уявленнях хлопців маскулінні якості в образі чоловіка оцінюються майже вдвічі вище, ніж моральні (34,4 % проти 18,1 %) і займають в структурі образу чоловіка більш як третину всього комплексу особистісних якостей чоловіка. Цю особливість у сприйнятті образу чоловіка дівчатами і хлопцями важливо враховувати в статевому вихованні підлітків. Якщо в процесі статеворольової соціалізації у чоловіків і жінок сформуються протилежні погляди на те, яким належно бути чоловікові, це може спричинити в майбутньому міжстатеві, зокрема внутрішньосімейні, конфлікти. Говорячи в цілому про образ чоловіка в уявленнях підлітків, то, за нашими даними, цей образ є більш традиційним у порівнянні з образом жінки, який виявився більш андрогінним в уявленнях обох статей.

Аналіз структури образу чоловіка в обох вікових групах показав, що відмінностей в уявленнях образу чоловіка між старшою і молодшою групами майже немає (див. табл. 4.19).

Таблиця 4.19