Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аверьянова монография.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Варіанти відповідей відносно різних способів добування грошей

за всією вибіркою, %

Варіанти відповідей

І

ІІ

ІІІ

а

б

в

а

б

в

а

б

в

12,5

30

57,5

15

47,5

37,5

10

15

80

І – взяти те, що погано лежить, ІІ – добути хитрістю, ІІІ – взяти гроші силою, а – схвалюю, б – інколи можна, в – відкидаю.

Проте ми бачимо також і іншу тенденцію – негативну, яка пов’язана з аморальною поведінкою. Серед опитуваних 12,5% схвалює такий спосіб добування грошей як “взяти те, що погано лежить”, а 30% молодих людей вважає, що це робити інколи можна. Такий спосіб добування грошей, як “добути хитрістю” схвалює 12%, а 47,5% вважає, що це інколи робити можна.

Розподіл відповідей в залежності від статі відображено в таблиці 2.5.4.

Таблиця 2.5.4

Варіанти відповідей відносно різних способів добування

грошей у зв’язку зі статтю, %

Стать

Варіанти відповідей

І

ІІ

ІІІ

а

б

в

а

б

в

а

б

в

Чол.

25

15

60

20

40

40

10

15

75

Жін.

0

45

55

10

55

35

0

15

85

Слід відзначити, що серед жінок відмічаються більш моральні способи добування грошей порівняно з чоловічою групою. Жінки не схвалюють такі способи як “взяти те, що погано лежить”, а також “взяти гроші силою”, і лише 10% з них схвалює такий спосіб як “добути хитрістю”. Отже, можна констатувати значущість фактору статі у виборі способів добування грошей.

Аналіз варіантів відповідей проводився нами також у зв’язку з віком (табл.2.5.5). Відмінності між молодшими і старшими підлітками у способах добування грошей полягають в тому, що ці способи є більш моральними у старшої вікової групи. Цей факт підтверджується тим, що серед старших менше тих, хто схвалює аморальні способи отримання грошей і більше тих, хто відкидає насильницькі способи.

В результаті дослідження ставлення підлітків до різних способів добування грошей, ми прийшли до таких висновків.

Нас повинно непокоїти, що серед підлітків є такі, що схвалюють насильницькі методи придбання багатства. 10% наших респондентів (це хлопчики молодшої вікової групи) схвально ставляться до такого способу добування грошей як “взяти силою”, 15% (в однаковій мірі хлопчики і дівчата – переважно молодша група) вважають, що це робити інколи можна. Звертає на себе увагу те, що схвальне ставлення до аморальних способів переважає у молодшої вікової групи. Отже, можна стверджувати про існування негативної тенденції економічній соціалізації, яка виникає на фоні труднощів, пов’язаних з заняттями бізнесом. Ця тенденція пов’язана з шахрайством, коли для досягнення мети використовуються будь-які засоби, “брудні технології”. Неформальна економіка з жорстокими правилами гри не щадить навіть підлітків. Отримані нами дані, звичайно, потребують додаткових досліджень з метою пояснень того, що діти розуміють під хитрощами або “здобути силою”, коли мова йде про спосіб отримання багатства. Проте ми не повинні відкидати того, що аморальність, яка існує в суспільстві, не з’являється раптово, її коріння потрібно шукати в дитинстві.

Таблиця 2.5.5