Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аверьянова монография.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Варіанти відповідей відносно різних способів

добування грошей залежно від віку, %

Вік, роки

Варіанти відповідей

I

ІІ

ІІІ

а

б

в

а

б

в

а

б

в

13–14

20

20

60

20

65

65

10

20

70

15–17

5

40

55

10

65

25

10

90

Тому будь-які негативні факти, які виявляються в процесі соціалізації повинні насторожувати. Ставлення до багатства є одним з індикаторів рівня правосвідомості молодих, і навіть поодинокі факти відхилення від норми не повинні бути відкинутими.

Важливим є аналіз труднощів, з якими стикаються молоді люди, що займаються бізнесом. Нас цікавила думка тих, хто займається бізнесом і хоче ним займатися. Серед варіантів труднощів, які ними називались, найбільше відмічалися такі як конфлікти з учителями, батьками, зниження успішності.

Деякі називали такі варіанти як ризик, небезпеку для життя, бійки, випадки, коли змушений поступати нечесно. Такі ж саме труднощі у занятті бізнесом назвали ті, хто не займався бізнесом і не хоче займатися, за виключенням того, що називався ще один варіант – недостатність вільного часу.

Що ж позитивного дає молодій людині заняття бізнесом? Для визначення цього ми проаналізували відповіді на запитання анкети у 80 учнів і отримали такі результати (див. табл. 2.5.6).

Таблиця 2.5.6

Варіанти відповідей на запитання анкети, що хорошого дають

заняття бізнесом (за всією вибіркою), %

Варіанти відповідей

І

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

55

75

68

40

20

15

72,5

7,5

І – гроші, II – життєвий досвід, III – ділові контакти, IV – впевненість в собі, V – організаторські здібності, VI–вміння конкурувати, VII–допомогу сім’ї, VIII–профорієнтацію, IX–нічого хорошого не дає.

Як видно з таблиці, всі респонденти вважають, що заняття бізнесом приносить користь. Для більшості підлітків заняття бізнесом дає життєвий досвід. На другому місці за значенням підлітки відмічають допомогу сім’ї, на третьому – ділові контакти.

Виявилась деяка відмінність пріоритетів у оцінці занять бізнесом у підлітків різної статі (табл. 2.5.7). Відмінності між юнаками і дівчатами виявились в тому, що пріоритетними оцінками для юнаків є: життєвий досвід (80%); ділові контакти (80%); допомога сім’ї (75%); гроші (65%). У дівчат – відповідно: життєвий досвід (70%); допомога сім’ї (70%); ділові контакти (55%).

Таблиця 2.5.7

Варіанти відповідей на запитання анкети, що хорошого дають заняття бізнесом, в залежності від статі, %

Стать

Варіанти відповідей

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

Чол.

65

80

80

60

10

10

75

10

Жін.

45

70

55

20

30

20

70

5

Аналіз відповідей в залежності від вікового фактору представлено в таблиці (див. табл. 2.5.8). Як свідчать дані таблиці, вікові особливості в оцінці підлітками виявились у першочерговості, яка надається певним варіантам оцінки молодшими і старшими підлітками. Так, молодші підлітки в варіантах оцінки занять бізнесом в першу чергу називають “життєвий досвід” (80%) і “допомогу сім’ї” (80%), а далі – “ділові контакти” (60%) і інше.

Таблиця 2.5.8

Варіанти відповідей на запитання анкети, що хорошого дають заняття бізнесом, в залежності від віку

Вік,

роки

Варіанти відповідей, %

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

13 – 14

50

80

60

40

20

10

80

15 - 17

60

70

7,5

40

20

20

65

15

У старших підлітків послідовність в оцінці занять бізнесом така: спочатку – “допомога сім’ї” (75%), потім “життєвий досвід” (70%), далі – “гроші” (60%) і інше.

Отже, в результаті дослідження уявлень підлітків про бізнес, ми зробили такі висновки. По-перше, уявлення підлітків про бізнес характеризуються мозаїчністю, немасштабністю. Бізнес інколи ототожнюється тільки з комерційною діяльністю. Можна стверджувати, що такі уявлення про бізнес відповідають віковим особливостям підлітка, який знаходиться на стадії “дорослішання”, а також характеризує трансформаційний стан в процесі становлення.

По-друге, заняття бізнесом позитивно сприймається основною масою підлітків. Більшість з них хотіли б займатись бізнесом і розглядають його, перш за все, як необхідний досвід для входження в світ суспільства.

По-третє, велике значення у формуванні уявлень про бізнес мають такі фактори, як “стать” і “вік”.

По-четверте, хоча підлітки в своїй основній масі відкидають будь-які аморальні способи добування грошей, існує негативна тенденція в економічній соціалізації, що виникає на фоні труднощів, пов’язаних з заняттям бізнесом. Ця тенденція виявляється в схваленні деякими підлітками аморальних способів добування грошей, отримання багатства.