Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аверьянова монография.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Варіанти відповідей на запитання “Чи займались ви бізнесом?”

в зв’язку з фактором статі

Стать

Варіанти відповідей

I

II

III

IV

%

%

%

%

Чол.

20

60

20

Жін.

5

45

50

N – кількість відповідей, I – так, займався і хочу займатися, II – так, але більш не хочу, III–ні, але хочу займатися, IV – ні, і не хочу.

Так, серед чоловіків вчетверо більше тих, хто займався бізнесом, порівняно з жінками (20% проти 5% – відповідно). Серед чоловіків також більше тих, хто хотів би займатись бізнесом (60% проти 45% – відповідно). Однак серед тих, хто не займався і не хоче займатися бізнесом значно більше жінок (50% проти 20% серед чоловіків). Отже, підлітки чоловічої статі більш орієнтовані на бізнес порівняно з представниками жіночої статі.

Виявлено також тенденцію до зростання з віком підприємницької активності особистості. Про це свідчить і більша кількість серед старшої групи тих, хто займається бізнесом (на 5%), і тих, хто хоче займатися (на 5%), а також менше тих, хто не займається і не хоче займатись (на 10%).

Оскільки одним із стимулів до занять бізнесом є позитивне ставлення до багатства, то одним із завдань дослідження було проаналізувати відповіді підлітків на запитання анкети “Як ви ставитесь до багатства?”. Результати опитування показали позитивне ставлення більшості опитаних підлітків до багатства (див. табл. 2.5.2).

Таблиця 2.5.2

Варіанти відповідей на запитання: "Як ви ставитесь до багатства?”

за всією вибіркою, %

Варіанти відповідей

І

ІІ

ІІІ

88,75

3,75

7,50

І – хочу стати багатим, але тільки законним шляхом, ІІ – хочу стати багатим навіть з ризиком кримінального покарання, ІІІ – ставлюсь байдуже, багатство не є головним в житті.

Аналіз ставлення підлітків до багатства в зв’язку з факторами “стать” та “вік” не виявив будь-яких суттєвих відмінностей. Між тим можна говорити про наявність тенденції більшого прагнення до багатства у підлітків чоловічої статі. Порівняно з дівчатами, серед хлопців на 6,5% більше тих, хто хоче стати багатим. Серед хлопців більше й тих, хто хоче цього навіть з ризиком кримінального покарання.

Бажання стати багатим будь-якими засобами більшість підлітків не приймає. Це підтверджується даними, що отримані у відповідях підлітків на запитання: “Як ти ставишся до таких способів добування грошей?” (табл.2.5.3). Так, більшість підлітків відкидає будь-які аморальні способи добування грошей. 57,5% опитуваних відкидає такий спосіб добування грошей, як взяти те, що погано лежить. 37,5% підлітків відкидає такий спосіб як “добути хитрістю” і 80% підлітків відкидає такий спосіб як “взяти гроші силою”. Ці дані свідчать про те, що в суспільстві з ринковою економікою переважає позитивна життєва орієнтація – прагнення чесно працювати, сформувати соціальні якості, які є необхідними для безкорисного ставлення до людей та ін.

Таблиця 2.5.3