Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

5.Культурні рослини і їх положення. Класифікація культурних рослин. Праці м.І.Вавилова.

Вавілов, вивчаючи світову рослинність виявив центри походження культурних рослин, які пов'язані з давніми очагами цивілізації. Він виділяє 8 центрів походження культурних рослин:

1. Індійський – батьківщина риса, цукрової тростини, цитрусових.

2. Середньоазіатський – батьківщина м’якої пшениці, Гороха, бобів, та інших.

3. Китайський – просо, гречка, соя.

4. Середньоазіатський - пшениця, жито, тут знаходиться світовий потенціал педрівництва.

5. Середньоземноморський.

б. Абіссінський.

7. Південно-мексиканський,

8. Південно – американський.

(6,7,8 => велика різноманітність специфічних форм).

Усі культурні рослини походять від диких рослин. Процес введення в культуру диких рослин відбувся більш ніж 20 тис. років тому. Різнокультурні рослини виникли неодночасно. До рослин, які вирощують з незапам’ятних часів, належать полба, ячмінь, чумиза, просо, льон, кунжут, боби, цибуля, виноград, квасоля, перець, маслинове дерево.До дуже давніх культурних рослин можна віднести рис, овес, горох, кукурудзу, нут, редьку, соняшник, диню, кавун та ін.

Томати, огірки, баклажани, головчасту цвітну капусту введено в культуру за доби неоліту (II період кам’яного віку).

Сільськогосподарські рослини залежно від способу введення в культуру поділяють на:

первинні – людина ввела в культуру безпосередньо з дикої природи;

вторинні – ці культури спочатку біли бур’янами первинних рослин і потрапили в культуру пізніше (жито було бур’яном пшениці).

М.І. Вавілов на базі вивчення ареалу виду, загальної системи мінливості

У шкірі виникають захисні кісткові утворення луски, які іноді мають складну будову: у деяких видів луски редукуються. У шкірі багато залоз. Добре розвинені органи бічної лінії.

В наш час риби - пануюча у водних біоценозах група тварин. Поряд з китоподібними, головоногими молюсками вони завершують ланцюги харчування, будучи кінцевими (основними) споживачами водних організмів. Велике значення риб, як харчових об'єктів, які дають цінне м'ясо, жир.

Надклас Pisces Риби

+ Клас Placodermi - Панцирні риби.

+ Клас Aphctohyoidi (Acanthodii) -ІЦелепнозяброві.

Клас Chondrichthyes - Хрящові риби.

+П/клас Cladoselachi - Примітивні акули.

+ І І/клас Xenccanthida - Ксенакантиди.

П/клас 1'lasmobrancii - Пластозяберні риби.

Падряд Selacomorpha - Селяхоїдні чи АкуЛи.

Ряд Chlamydoselaehi formes-Плащеносцеподібні.

Ряд І lexanchi formes - Багатозяберпоподібні.

Ряд Ilelerodonliformes Різнозубоподібні.

Ряд Lamni formes (Isuriformes) Ламйонодібні.

Ряд Carcharhinifаrmes -. Кархариноподібмі.

5. Найважливіші особливості організму надкласу Четвероногі зумовлені легеневим диханням і пересуванням по суші.

TETRAPODA,

Надклас об'єднує хребетних, які перейшли до життя на суші, у повітряному середовищі: деякі з них протягом життя або в окремі періоди зберігають більш-менш тісний зв'язок з водою, а деякі групи знову перейшли до життя в воді (морські змії, китоподібні). Подолання сили тяжіння у повітряному середовищі досягається морфологічними перебудовами і супроводжується загальним підвищенням рівня метаболізму. Пересування по суходолу здійснюється за допомогою парних передніх і задніх членистих кінцівок з шарнірними з'єднаннями і -забезпечується потужною м'язовою системою. Інтенсифікується дихання, газообмін між органами і середовищем проходить у легенях. У земноводних зябра слугують органом дихання личинок, у рептилій, птахів і ссавців зяброві щілини, які закладаються на ранніх стадіях ембріонального розвитку,скороредукуються. Виникає два кола кровообігу легеневе і тулубове, які повністю відокремлюються тільки лише у птахів і ссавців.

Послідовно збільшуються -відносні розміри головного мозку і диференціація його відділів.

У міног с два спинних плавці, а у самок перед нерестом розвивається невеликий анальний плавник. Шкіра м'яка, без слідів зовнішнього скелета. Слиз, яким покрите тіло має захисне значення. Протягом життя осьовий скелет представлений хордою. Мозковий череп представляє собою розростання парахордалій і оточує головний мозок лише знизу і з боків. З'являється справжнє серце, яке складається із передсердя і шлуночка. Є одне коло кровообігу, в серці тільки венозна кров. Утворюються органи виділення- нирки, які мають здатність видаляти надлишки води, з якою виводяться і продукти метаболізму. Всі тварини роздільностатеві. Запліднення зовнішнє.

Частина видів міног цінні промислові види, з високою харчовою і смаковою якістю м'яса. Місцями приносять значну шкоду рибному господарству.

3. Загальна характеристика хребетних без зародкових оболонок (анамній). Особливості дихання та розмноження зумовлені первинно водним способом життя.

Риби і земноводні відносяться до різних надкласів хребетних тварин, що підкреслює їх принципові відмінності. Земноводні будучи перехідним класом, земноводні зберегли ще багато рис схожості з рибами. На основі цього надклас риб і земноводні об'єднують в групу анамній.

У більшості анамній запліднення зовнішнє, але у хрящових риб і частини земноводних внутрішнє. Яйце розвивається у воді, личинка, ідо вилупилася веде водний спосіб життя і тільки після метаморфозу земноводні можуть покинути водне середовиїцс.

Яйця анамній оточені студенистою оболонкою, яка забезпечує збереження форми яйця в воді, жовтка відносно небагато, а потрібна для розвитку зародка вода поступає ззовні через пропики яйцеві оболонки.

Шкіра анамній проникна для води і газів і покрита слизом, який виділяється багато численними шкірними залозами. Вона бере участь в газо- і водообміні і виділенні продуктів розпаду.

Характерні мезонефричні нирки.