Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

1. Тип Кишкопорожнинні Загальна характеристика. Особливості будови і розвитку. Класифікація. Значення в екосистемах і господарській діяльності людини.

Тип Кишковопорожнинні Coelenterata (Cnidaria) - це морські, рідко прісноводні форми, 9000 видів, у водах України 40 видів. Наявна радіальна симетрія тіла, іноді променева (медузи актинії).

Для кишковопорожнинних характерний тканинний тип організації, тобто клітині в їх тілі об’єднані в тканини. Проте вони не мають складних органів, властивих більш високоорганізованим тваринам. Важливою прогресивною рисою кишковопорожнинних є поява в них нервової системи та м’язових (епітеліально - м’язових) клітин. За рахунок цього тварини сприймають різні подразнення та рухаються. Кишковопорожнинні – більш інтегровані тварини – у них з’являються загальноорганізменні функції – живлення та рух. Живляться вони активно, а не пасивно, захоплюючи та вбиваючи здобич; переважна більшість їх – хижаки. Хижий спосіб життя сприяє інтеграції організму й подальшій еволюції.

Кишковопорожнинні належать до двошарових тварин. У онтогенезі в них формуються лише два зародкових листка – екто- та ентодерма, з яких розвиваються два епітеліальні шари тіла – поверхневий (епідерма) та внутрішній (гастро дерма). Між ними залягає більш-менш розвинений

Висхідна глоткова; поверхнева і щелепна гілки зовнішньої артерії (живлять голову, привушну залозу, мозкову тверду оболонку). Внутрішня сонна артерія - йде паралельно зовнішній, входе у порожнину черепа і дає гілки: очну, передню й середню артерії мозку,

Підключична артерія - живить головний і спинний мозок, м'язи шиї, грудей,спини, живота, верхньої кінцівки.

Внутрішня грудна артерія - живе молочні залози, серцеву сумку.

Хребтова артерія V-IX p. у черепі з артеріями мозку утворюють валізієве коло - (арт. великої 11 мозку).

Пахвова арт. у пахвовій ямці - живе грудні, дельтоподібний м'яз, плечовий суглоб.

Плечова арт, - м'язи і шкіри плеча.

Променева арт. - гілки до м'язів кисті.

Ліктеві арт.

Грудна частина арт. до стінок грудної клітки,

Черевна частина арт. від XII грудного - IV поперекового (нижні діафрагмальні арт. живлять діафрагму).

Поперекові арт. - до м'язів стійки живота і оболонок спинного мозку, Серединна крижова арт. - живе м'язи тазу. Черевний стовбур: від аорти поділяється на ліву шлункову (шлунок і стравохід). Загальна печінкова артерія (дванадцятипалу, шлунок). Селезінкова арт.: верхня і нижня брижова арт. - живлять клубову кишку, сліпу, ободову, сигмоподібну, апендикс. Парні гілки черевної частини аорти - ниркова, надниркова, яєчникова арт. (живлять нирки, надниркові залози, яєчники, сечоводи, матку, придаток).

Загальна клубова арт. - парна, від аорти, являє її кінцеві гілочки. Поділяється на вн. і зовнішню.

Вн. клубова арт. - заходе у малий таз ділиться на передній і задній стовбур (живлять о-ни малого таза).

Зовнішня клубова арт. - виходе на стегно і ділитеся на передню і задню великогомілкову артерію (живе сім'яний канатик, м'яз черевного преса)

Стегнова арт. утворює глибоку арт. стегна (живе стегно, кульшові і колінні суглоби).

Підколінна арт. - живе колінний суглоб, утворює колінну суглобову сітку.

Задня великогомілкова арт. утв. малогомілкову арт. іде до низу гомілки, па підошві поділяється на медіальну і бічну підошовні арт. (живить м'язи та шкіру стопи).

Передня великогомілкова від підколінної арт. в ділянці тилу стопи називається - тильною артерією стопи, дає гілки до підошовної дуги.