Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

40. Зумовленість стану здоров’я дітей і дорослих географічними і кліматичними умовами України.

Еколого – географічна ситуація – це функція дії природних і антропічних факторів у регіоні, що формують якість життя і стан здоров’я населення у певний час.

Природний аспект розкриває через кількісні і якісні показники стан природного середовища. Соціальний аспект – еколого – географічної ситуації визначається накопиченням та інтенсивною міграцією речовин техногенного походження, зростанням їхньої ролі у формуванні нової якості умов життя, утворенні величезних об’ємів різних відходів виробництва, активізації несприятливих стихійних ендогенних і екзогенних процесів, виявленні специфічних несприятливих природно техногенних процесів.

В Україні розвинулись негативні процеси і явища, котрі виявляються в якісному стані компонентів природи. Посилюється радіоактивне, хімічне, теплове, електромагнітне та інші види забруднень, що значною мірою визначають якість життя організмів, а стосовно населення – його захворюваність та тривалість життя.

У сітці населених пунктів України провідну роль відіграють великі міста. У країні налічується 24 міста з населенням понад 250 тисяч чоловік, де мешкає 46% міського населення. Найвищий рівень урбанізації спостерігається у Донецькій області – 90,3%, Луганській 0 86,4%, Харківській – 78,6%. Зрозуміло, що такий рівень концентрації населення спричиняє погіршення екологічної ситуації і відповідно стану здоров’я населення. Потенційно небезпечні виробництва становлять велику питому вагу в структурі промислового виробництва – у цілому по Україні на них припадає 42,8% вартості промислових фондів, 33,8% обсягів виробництва і 21% працюючих.

відбувається багато життєво важливих процесів. Основна речовина цитоплазми - гіалоплазма - рідина, гомогенна, колоїдна складна система.

Функції цитоплазми середовище, яке об'єднує різні структурні компоненти клітини в єдине ціле і забезпечує їх взаємодію.

Органели та їх функції: Одномембранні:

ЕПС (ендоплазматична сітка).

  • відділення, ізоляція, конденсація,модифікація і транспорт синтезованих в ній речовин;

  • фабрика мембран.

Апарат Гольджі: формування, накопичення, транспорт секретів; синтез полісахаридів; формування лізосом.

Лізосоми:- розщеплення органічних сполук.

Пероксисоми: фотодихання; розщеплення каталози.

Рліоксисоми.- участь в процесі глюконеогенезу (перетворення невуглеводневих попередників до вуглеводневих).

Двомембранні •Мітохондрії. енергетичні станції, участь в окислювальному фосфорилюванні і утворення з АДФ-АТФ.

Пластиди.- фотосинтез. Немембранні

Рибосоми.- синтез білка.

Мікро трубочки.- участь в утворенні цитоскелекту; підтримання зв'язку між органоїдами клітини; обумовлюють рухи цитоплазми; участь в діленні клітини; утворення клітинної стінки.

Ядро складається з ядерної оболонки, ядерного соку, хроматину та ядерця. Функції ядра: передача спадкової інформації (при діленні); подвоєння спадкової інформації (інтерфазне);- збереження спадкової інформації

-регуляції всіх процесів (метаболічне ядро).

Вакуоля - мішечок, заповнений клітинним соком та оточений тонопластом (мембраною).Функції: місце, де відкладаються запасні продукти і накопичуються кінцеві речовини обміну речовин; екскризія видалення з клітини метаболітів;

  • Тонопласт-у тонопласті є ферменти, що беруть участь в розпаді різних речовин.

3. Клітинна стінка продукт життєдіяльностіклітини і формується за участю плазмолеми.

Склад: фібрилярна частина;

- аморфний, пластичний матрикс, що складається з полісахаридів, кальцію, кремнію, лігнину, кутину, суберину.Функції клітинної стінки: механічна (опора і міцність); транспортна; регуляторна; поглинання речовин.