Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

28. Екологічні групи рослин по відношенню до вологи. Приклади.

Водяні і наземні рослини потребують неоднакову кількість вологи і тому виділяють такі екологічні групи:

1. Мезофіти - рослини, які ростуть в умовах помірного зволоження. До них належать рослини, які під час вегетації забезпечені вологою в достатній кількості для їх росту і розвитку: лучні трави (конюшина, тимофіївка, лисохвіст тощо), хлібні злаки (жито, пшениця, ячмінь, овес), більшість овочевих рослин (капуста, морква, буряк та ін.); листяні дерева (дуб, береза, вільха) та багато чагарників.

2. Ксерофіти - рослини, які пристосовані до перенесення протягом тривалого часу недостатньої кількості ґрунтової або повітряної вологи. (Рослини степів, напівпустель та пустель (ковила, злаки і ін.)).

різні форми (виникли родини магнолієві, платанові, лаврові). Запилення комахами і внутрішнє запліднення сприяло їх домінуванню над голонасінними, що забезпечило їх розквіт в кайнозої.

Таким чином нові умови призвели до глибоких змін у перебудові внутрішньої структури і зовнішніх форм рослин.

Рослини поділяють на нижчі та вищі.

До нижчих рослин належать водорості, бактерії, слизовики, гриби і лишайники. Тіло цих рослин одноклітинна чи багатоклітинна слань або талом, котра нерозгалужена або дихотомічно галузиться, але не розчленована на вегетативні органи і позбавлена спеціальної провідної тканини (стели).

До вищих рослин належать мохоподібні, папоротеподібні, голонасінні і покритонасінні. Рисі вищих рослин: наявність більш-менш добре розвинутих вегетативних органів і спеціальної системи провідних тканин та механічних елементів, чергування поколінь, відсутність -додаткових пігментів в клітинах.

Таксономічні одиниці

Відділи > Класи > Порядки > Родини > Роди > Види

Кожен з цих таксонів можна поділи на дрібніші скориставшись приставкою «під»

2. Надцарство. Прокаріоти. Підцарство бактерії. Загальна характеристика будови, розмноження. Класифікація. Участь бактерій у кругообігу речовин. Значення в природі і в житті людини.

До прокаріот належать організми, клітини яких не мають чітко оформленого ядра. Бактерії мікроскопічно малі, та загальна маса їх перевищує масу всіх інших організмів, разом узятих. Відомо 2500 видів. Перші бактерії з'явились 3,5 млрд. років тому.

Бактерії живуть в гарячих джерелах із температурою 80°С, на великих глибинах біля кратерів глибоководних вулканів, де температура вище 360°С, знайдені в кризі Антарктиди на глибині 430 м.

Ціла група бактерій вступає у мутуалістичні відношення з наземними рослинами. Це азот фіксуючі Вони здатні засвоювати азот повітря і переводити його в мінеральні сполуки. Такий азот легко засвоюється рослинами. Бактерії отримують від рослин необхідні їм для метаболізму органічні речовини. Важлива роль бактерій як редуцентів. Деякі бактерії є фотосинтезуючими і виконують роль продуцентів.

Бактерії поширені в морі. 90% всієї біомаси океану - це бактерії які перетворюють органічні залишки на неорганічні речовини.

Молочно - кислі бактерії забезпечують отримання молочних продуктів. Бактерії живуть у нашому організмі: на поверхні шкіри, в носовій та ротовій