Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

9. Тип Круглі черві. Прогресивні риси організації в порівнянні з плоскими червами. Особливості будови. Аскарида, гострики, тріхінелла – паразити людини. Засоби профілактики і боротьби.

Або Первиннопорожнинні (nemathelminthes) приблизно 30 000 видів. Переважно в ґрунті та водоймах, є хижаки і сапротрофи (паразити)). Х-на двобічна симетрія, розміри від 0,3-1 мм до 8 м.Покриви: шкірно-м’язовий мішок із багатошарової кутикули, одношарового епітелію і одного шару поздовжніх м’язів. Прогресивні риси у періви з плоскими: - первинна порожнина тіла;- складніша будова травної системи Крім переднього і середнього відділів є задній → анальним отвором).Нервова система представляє собою навкологлоткове кільце, від якого відходять поздовжні нервові стовбури, зв’язані між собою перетинками.Роздільностатеві форми класу Нематоди. Нематоди є сапротрофи, хижаки, паразити. Аскарида людська самки до 44 см, самці від 25 см. Живляться вмістом кишечника, не є органів кріплення. Тривалість життя 11-12 місяців. Можуть пошкоджувати слизисту оболонку кишечника. У людини спостерігається порушення роботи кишечника, біль у животі, малокров’я, іноді – смерть. Самка за добу відкладає > 240 тисяч яєць → для розвитку повинна потрапити в грунт → личинка. Яйце може зберігатися до 7 років. Людина заражається через немиті овочі, фрукти, воду. В кишечнику личинки, виходячи з яйця спочатку потрапляють в кров → в печінку → в серце → в легені і по повітреносним шляхам попадають до кишечника.

3. В більшості кільчастих червів незамкнена кровоносна система, плазма змішується з целомічною рідиною. У плоских червів тіло не має порожнини (паренхіматозні тварини), паренхіма займає всі проміжки між органами. У круглих червів первинна порожнина тіла, яка являє собою щілини між органами, що безпосередньо межують з оточуючими тканинами. У круглих та плоских червів кровоносна та дихальна система відсутні у кільчастих дихальна система - зябра.

У кільчастих червів є вторинна порожнина тіла целом; у вигляді парних мішечків зліва і справа від кишечника. Целимічні мішечки складаються з тканини (целателій), яка бере на себе функцію розмноження і ділення.

5.Травна система складається з 3 відділів: переднього глотка, рогова порожнина, -середнього - середня кишка, заднього задня кишка з анальним отвором.

У плоских червів травма система замкнена має примітивну будову (передня кишка глотка, середня кишка у паразитичних форм повністю редуковаана). У кільчастих червів травна система більш менш розвинена порівняно з плоскими, незамкнена (рот - глотка - середня кишка - задня кишка - анальний отвір).

6 Функції виділення виконують сегментарні органи - метарнефридії. В кожному сегменті є параметанефридії. В перше видільна система з'являється у плоских червів (протонефридіального типу). У круглих червів видільна система відсутня або побудована з видозмінених шкірних залоз, або ж протонефридіального типу.

7. НС складається з парного надглоткового ганглію з пари бічних нервових стовбурів, з'єднаних комісурами. У багатьох кільчастих червів уже є органи відчуття: очі, щупальці. У плоских - НС складається з парного ганглія та відходячих від нього назад стовбурів з'єднаних кільцевими перетинками. У круглих червів - по типу ортогона і тісно пов'язана з покривами тіла. Органи відчутім розвинені слабко.

8. Більшість кільчастих червів роздільностатеві. В стінках целому формуються гонади статеві залози. Яйцеклітини і сперма виводяться на зовні, запліднення зовнішнє. Деякі кільчасті черви - гермафродити. Плоскі черви-більшість гермафродити. А більшість круглих червів роздільностатеві), статева система побудована набагато простіше ніж у плоских.

Філогенетичні походження кільчастих червів пов'язане з рядом прогресивних ознак: появою целому, метамерною будовою тіла, кровоносної та дихальної системи, параподії, а також підвищення організації нервової та видільної. Кільцеві черви являють собою вузол в генеалогічному дереві тварин світу. З ними філогенетично пов'язані типи членистоногі ти молюски.