Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

16. Харчування сучасної людини з позиції валеології.

Ми живемо у важкий час. Особливо дає про себе знати повсякденна напруга сучасній людині середніх років, яка відображається у швидкому зношенні і руйнуванні організму. Причиною багатьох захворювань, у тому числі хронічних, як стверджують лікарі, є неправильне харчування. Список цих захворювань очолюють: атеросклероз, ожиріння, високий кров’яний тиск, цукровий діабет, серцеві напади, рак та ін.

Соціально прийняті норми харчування передусім залежать від рівня розвитку, який переживає суспільство, національних традицій, кліматичних умов і індивідуальних особливостей людей: віку, стану здоров’я, способу життя, звичок, релігійних переконань.

Слід пам’ятати, що неправильно підібрана їжа не тільки впливає на травний тракт, подразнюючи його, викликаючи в ньому запалення, виразки або новоутворення, але також впливає на біохімію організму в цілому. Вираз: «ми суть те, що ми їмо» - справедливий як у давнину, так і сьогодні. Людина, котра живе на хлібі, м’ясі, м’ясних підливках, картоплі, каві і спиртних напоях, плюс таких приправах, як перець, гірчиця і оцет, кінець-кінцем розплачуються хронічними патологічними зрушеннями в організмі.

Неправильне харчування, переїдання, прагнення забезпечити потреби організму в поживних речовинах за рахунок кількості, а не їх якості, спричиняють:

-- підвищений механічний і фізичний вплив на опорно-руховий апарат і серцево-судинну систему;

-- схильність до варикозного розширення вен, тромбозів, емболії, утрудненого дихання;

-- схильність до утворення грижі, серцевої недостатності;

-- підвищену схильність до інфекційних захворювань, захворювань шкіри;

--збільшення небезпеки ускладнень і смертності при хірургічних захворюваннях;

-- підвищення тиску;

винятком диплоїдного вторинного ядра, яке виникло в результаті злиття двох гаплоїдних клітин. Квітки можуть бути одно або двостатевими, а в деяких випадках і безстатевими. Вони часто зібрані в різноманітні суцвіття - одновісні (моноподіальні) і багатомісні (симподіальні) прості, складні та змішані. Будову квітки відображають за допомогою формул та діаграм.

Будова шишки.

Мікро і мегастробіли зібрані в одностатеві шишки (стробіли), звичайно на одній рослині (хвощі однодомні). Мікростробіли (чоловічі шишки) виникають на пагонах у пазухах лусок і мають вісь, густо вкриту спорофілами. Мікро спорофіли несуть на нижній поверхні два і більше мікроспорангіїв з численними мікроспорами, що виникають з клітин археоспорію. Мікроспорангії розтріскуються поздовжньою щілиною, Мікроспори (пилок) укриті двома оболонками, з яких внутрішня (інтина) тонша, а зовнішня (екзина) товстіша. Мікроспор утворюється дуже багато. В деяких родів (соснові) мікроспори мають з боків два або більше пухирців, наповнених повітрям.

Мегастробіли є зібранням мегаспорофілів з мегаспорангіями. Шишка несе луски двох типів: покривні (невеликі) і більш плодючі або насинні (на них розміщені насінні зачатки). Плодущі луски містяться в пазухах покривних. Луски згодом або дерев'яніють (соснові, аукарієвї), або стають м’ясистими чи шкіряними. Насінний зачаток являє собою видозмінений мегаспоранпй. У центрі його - первинний ендосперм, або жіночий заросток (гематофіт, гаплоїд) з архегоніями у верхній частині Архегоніїв два або більше. Кожен має канальцеву клітину, що рано зникає; і дві клітини шийки. Ендосперм оточений нуцелусом, що вкритий покривом (інтигументом), який у нижній частині зростається з нуцелусом. На верхівці інтигумент втягнутий у мікропіле, крізь яке пилкове зерно потрапляє на нуцелус, де проростає. Мікроспори одноядерні, дають початок чоловічому гаметофіту - пилковому зерну. У сосни в пилковому зерні в наслідок поділу утворюються два проталі альні і одна ангигридальна. Остання ділиться на маленьку (генеративну) і більшу (ногенну) клітини пилкової трубки. Після проростання сифоногенної клітини утворюється пилкова трубка. Вона вростає в тканину нуцелусу і ендосперму і доставляє нерухомі чоловічі гамети до архегонія, після чого кінець трубки лопається.

Шишка спороносний листок (стробіла). Розрізняють чоловічі й жіночі шишки.

Чоловічі: складаються, з вісі, на якій спірально розміщені луски, в нижніх частинах, яких утворюється по 2

.

Окрім зміни світлового режиму, на перебудову біоритмів, як в плані їх десинхронізації, так і в плані прискорення їх налаштування до нового зовнішнього ритму, впливає зміна режиму харчування, а також режиму 1 інтенсивності рухової активності. Надмірні фізичні навантаження протягом одного або двох днів можуть викликати неузгодженість ритмічних процесів у наступні декілька діб і зниження загальної дієздатності. Прикладом може бути епізодична, але інтенсивна робота на присадибних ділянках.

Часті десинхронози, викликані різними чинниками, в кінцевому підсумку стають причиною захворювань, зокрема розладів сну і депресивного стану. Усвідомлений підхід до планування своєї діяльності може дозволити уникнути неузгодженості тимчасової структури і завдяки цьому зменшити його негативний вплив на здоров’я. Наприклад, оздоровчий, особливо нетривалий, відпочинок не повинен відбуватися на великій відстані від постійного місця проживання, бо його позитивний ефект може бути зведений до мінімуму, так як виникає неузгодженість ритмічних процесів в організмі. Особливо важливо враховувати це в похилому віці.