Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

14. Клас Дводольні. Родина Айстрові. Загальна характеристика. Значення в природі і народному господарстві.

Родина айстрові (Asteraceae). Одна з найчисельніших родин покритонасінних, приблизно 25 000 тис видів. Поширені всюди. Специфічні риси: суцвіття кошик, наявність тільки одного насінного зачатка. Здебільшого трави (одно, дво і багаторічні) або напівкущі, у тропіках - кущі, ліани, дерева. Коренева система стрижнева з придатковими коренями (іноді кореневища). Стебло прямостояче чи повзуче, вкорочене. Листки прості і складні (розсічені, лопатеві, чергові, рідше супротивні без прилистків,

Локальні модифікації клімату, що утворюються у приземистому шарі повітря називаються мікрокліматом. У кожній зоні мікроклімати дуже різноманітні.

Світловий режим наземно-повітряного середовища, також миє свої особливості. Інтенсивність і кількість світла тут найбільші й практично не лімітують життя зелених рослин як у воді чи ґрунті. Рельєф місцевості і властивості ґрунту також впливають на умови життя наземних організмів, передусім рослин. Властивості земної поверхні, які мають екологічний вплив на її мешканців, об'єднують назвою „едафічні фактори середовища". Рельєф місцевості і характер ґрунту впливають на специфіку переміщення тварин. Наприклад, страуси, дорофи, які живуть на відкритих просторах потребують твердого ґрунту, що полегшує відштовхування при швидкому бігу. Для наземних мешканці, які риють нори, щільні ґрунти несприятливі. Характер ґрунту у ряді випадків впливає на розподіл наземних тварин що риють нори або зариваються в грунт, щоб врятуватися від спеки чи хижаків.

Опади (дощ, град, сніг) крім водозабезпечення і створення запасів вологи можуть відігравати і іншу екологічну роль. Так сильні дощові зливи мають інколи суто механічну роль (наприклад гусінь лугового метелика заляльковується у верхньому шарі ґрунту. Зливи оголюють вершки коконів, які потім підсихають, що призводить до загибелі метеликів).

Сніговий покрив виконує різноманітну роль: теплоізолюючу, захищаючи рослини і тварини від низьких температур. Дрібні наземні звірятка прокладають під снігом цілі ходи. Рябчики, тетеруки, тундрові куріпки зариваються в сніг на ночівлю. Великим тваринам сніговий покрив заважає добувати корм (північні олені, кабани вівцебики). Великий сніговий покрив викликає труднощі пересування у тварин.

9. Грунт, як середовище існування. Характеристика основних абіотичних факторів цього середовища.

Грунт являє собою поверхневий пухкий шар суходолу, що контролює з повітряним середовищем. І хоч товщина його незначна, проте це оболонка Землі відіграє надзвичайно важливу роль у поширенні життя. Грунт - це просто тверде тіло, як більшість порід літосфери, а складна трифазна система, в якій тверді частки оточені повітрям і водою. Він пронизаний порожнинами, заповнений сумішшю газів і водними розчинами, тому в ньому створюються надзвичайно різноманітні умови, сприятливі для життя безлічі мікро - і макроорганізмів.

У ґрунті концентруються запаси органічних і мінеральних речовин, які постачаються відмерлою рослинністю і трупами тварин. Усе це визначає величезну насиченість ґрунту життям. На 1 м2 ґрунтового шару припадає в середньому понад 100 міліардів клітин найпростіших, мільйони коловерток і тихоходок десятки нематод, десятки і сотні тисяч кліщів, десятки і сотні дощових черв'яків, молюсків та інших безхребетних.

Термічний режим.

Теплота - це міра енергії, що міститься в певному об'ємі речовини. Це сумарна кінетична енергія усіх молекул цього об'єму.

Температура - це міра швидкості руху молекул у речовині.

1 м3 води при +30°С містить 350 разів більше тепла, ніж повітря. Висока питома теплоємність вод і її висока теплопровідність зумовлюють стабільність і рівномірний розподіл тепла у водному середовищі.