Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

6. Спільна дія температури та вологи на організм тварин.

Температура і вологість мають універсальне значення в наземних місцезнаходженнях і так тісно пов’язані, що їх вважають найбільш важливими кліматичними факторами.

Взаємодія температури і вологості як і взаємодія більшості інших факторів, залежить не тільки від відносної, але і від абсолютної величини кожного з них.

Температура оказує більше виражену лімітуючу дію, на організм, якщо умови вологості близькі до критичних тобто вологість дуже велика або дуже мала. Точно так вологість відіграє більш критичну роль, якщо температура близько до порогових значень.

Крупні водойми значно пом'якшують клімат суші. Існує фактично 2 типа клімату:

- континентальний – характеризується крайніми значеннями температури вологості.

морський - менш різкі коливання, що пояснюються пом'якшуючою дією крупних водойм.

7. Характеристика водного середовища існування. Густина води, кисневий, мінеральний, термічний режими та їх вплив на гідробіонтів.

Вода: як середовище жита має ряд специфічних властивостей, таких як велика густина, надзвичайні перепади тиску, порівняно малий вміст О2, сильне поглинання сонячного повітря та ін.

Мешканці водного середовища називають гідро біонтами. Вони населяють Світовий океан, континентальні водойми і підземні води. У будь-якій водоймі можна виділити різні за умовами зони.

В океані виділені 2 екологічні зони:

- пелагіль (товща води) і

- бенталь (дно).

16. Клас Дводольні. Родина Капустові. Загальна характеристика. Значення в природі і народному господарстві.

Родина капустяні (Хрестоцвіті) (Brassicaceae) - трав'янисті рослини Рідше напівкущі або куші, (в тропіках), з простими черговими листками без прилистків. Квітки правильні, двостатеві здебільшого в китицях; чашечка чотирилиста: складається з чотирьох пелюсток, розміщених навхрест; тичинок 6, розташовані у 2 кола, з них 2 тичинки зовнішнього кола коротші, а 4 тичинки внутрішнього кола довші: маточка складається з двох зрослих плодолистиків, зав'язь верхня, плід двостулковий стручок, або стручечок; насіння містить жирну олію, нерідко з глікозидами, гірчичних олій. * Са 2+2 Со 4 А 2+4 G (2) Капуста городня

В Україні відомо близько 200 видів. У культурні овочеві і кормові: капуста, редька, редиска, ріпа; пряні - хрін, гірчиця; олійні -рапс, рижій, кольза: декоративні - левкой, нічна фіалка: бур'яни грицики, свиріпа, дика редька, гикавка, сухоребрик,талабан. За типом будови плода:

1. Стручок лінійний, розкривний. Види: капуста, ріпа, бруква, рапс, левкой.

2 Стручок нерозкривний членистий (розпадається на окремі членики), редька, редиска.

3. Плід-стручечок або горішок. Види: хрін звичайний, рижій, грицики, гикавка, хрінниця смердюча, талабан польовий.

17. Значення рослин у створені атмосфери Землі. Рослини і клімат. Санітарно-гігієнічна роль рослин. Естетичне значення. Охорона рослин.

Зелені, або- автотрофні, рослини (як вищі, так і нижчі) мають велике значення у природі і в житті людини. У процесі фотосинтезу використовуючи світлову (кінетичну) енергію Сонця і засвоюючи з повітря вуглекислий газ та вбираючи з грунту воду з неорганічними речовинами, вони утворюють величезну масу органічних речовин, що йдугь на живлення тварин та па харчування людини. Отже, зелені рослини, акумулюючи в створюваних ними органічних речовинах кінетичну енергію Сонця, забезпечують життя всього живого на Землі і разом з тим с важливим джерелом енергетичних ресурсі», що їх використовує людина для своїх потреб.

Найновіші дані свідчать про те, що у процесі фотосинтезу зелені (автотрофні) рослини щороку засвоюють з повітря і зв'язують у вигляді органічних сполук 174 млрд тонн вуглецю. Разом з тим автотрофні рослини збагачують атмосферу киснем у кількості, що дорівнює обсягу поглинутого вуглекислого газу. Кисень, як відомо, потрібен для дихання майже всіх живих істот, які є на земній кулі.

З участю гетеротрофних рослин, (до них належать різні сапрофіти і паразити, переважно з відділів Гриби і Бактерії), відбувається у величезних масштабах процес розкладу органічних решток рослин і тварин і перетворення них решток на неорганічні сполуки. Ці сполуки знову йдуть для живлення автотрофних (зелених) рослин, а через них і для живлення тварин та харчування людини. Важливу роль відіграють зелені і незелені рослини в руйнуванні гірських порід і в утворенні грунтів, у кругообігу азоту, фосфору та інших неорганічних речовин, у формуванні клімату, ландшафтів тощо.

Вони є джерелом харчування, з них виготовляють одяг і ліки, меблі, знаряддя праці, будують житло та інші сполуки тощо. Народи різних країн світу широко використовують для цього як місцеві дикорослі рослини, так і культурні. Всього використовується тепер близько 25 тис видів вищих (переважно квіткових) рослин. У культурі налічують понад 1500 видів і величезну кількість сортів.

Найважливіші групи культурних рослин такі: хлібні (зернові), овочеві, баштанні, плодові, олійні, прядивні, лікарські, ефіроолійні, каучуконосні, медоносні, дубильні та ін. Із хлібних рослин найбільше значення мають зернові злаки, насамперед такі світові культури, як пшениця, рис, що займають величезні площі і дають основну кількість харчових продуктів для людей усіх континентів Рис, яким

3) Сплячка - аналогічне оціпенінню явище у теплокровних тварин зумовлене різким зменшенням доступності корму (Ховрахи). Стан сплячки може досягати різної глибини (у Ховраха сплячка глибока, а єнотовидний собака прокидається від легкого шуму).

4) Поведінкові адаптації - це вибір мікростацій - сховищ, ночівля під снігом (жайворонки,тетереви, синички).

5) морфологічні адаптації.

Правило Бергмана: в межах виду теплокровні тварини з крупнішими розмірами тіла зустрічаються в більш холодних областях.Наприклад: із лисиць найбільш крупною є лисиця звичайна, яка зустрічається в північних район (вага 10-12 кг), у нас лисиці вагою 7 кг, в Криму цей вид має вагу 5 кг.

Правило Аллена - виступаючі частини тіла теплокровних тварин збільшуються в межах ареалу по мірі просування з півночі на південь.Наприклад: писець має короткі вуха, хвіст і нош в лисиці звичайної всі ці частини тіла більші.

Правило шерстного покрову у тварин північних зон шерсть більш гума ніж у мешканців південних районів.