Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

14. Просторова структура популяції

Розподіл особин популяції на території яку вона займає, визначає її просторову структуру. Лише інколи особини однієї популяції розподілені рівномірно (деякі рослини, вусоногі раки). Найчастіше їхній розподіл нерівномірний внаслідок різних умов існування в різних частинах території, яку займає популяція або через особливості екології виду (здатність утворювати скупчення - зграї, табуни та ін.).За характером використання території популяції тварин можна поділити на осілі, кочові та мігруючі.

Популяції осілих видів (ведмеді, кроти, хатні горобці, більшість комах) тривалий час займають одну й ту саму територію.Популяція кочових видів відносно недалеко переміщуються в пошуках корму, місць розмноження, зимівлі тощо (шпаки, граки, песці, копитні тварини тощо). Кочовий спосіб життя дає можливість уникати швидкого виснаження ресурсів середовища, а також краще пристосуватись до сезонних змін умов існування.Популяції мігруючих видів — закономірно змінюють місця існування, значно відокремлені просторово. Міграції зумовлені сезонними змінами у довкіллі і відбуваються як правило за певними маршрутами. Міграції можуть бути періодичними І неперіодичними І пов'язаними із переселенням осілих видів унаслідок несприятливих кліматичних змін, виснаження кормової бази і т. д.: (міграції зграй сарани, білок і лемінгів у роки їхнього масового розмноження).Отже, просторова структура популяції має пристосувальний характер, бо дає змогу найповніше використовувати ресурси середовища існування.

15. Етологічна структура популяції. Етологічна структура - це система взаємозв'язків між її особинами, що проявляється у поведінці. Особинами різних видів властивий поодинокій або груповий спосіб життя. В першому випадку особини більш - менш відокремлені просторою і збираються групами лише на період розмноження (скорпіони), більшість павуків, тетеруки, качка-крижень)). Груповий спосіб житія пов'язаний з утворенням постійних родин, колоній і табунів, зграй. Родинний спосіб життя зумовлений підсиленням зв'язків між батьками та потомством (у тигрів молоді особини тримаються біля матері 2-3 роки). Родина - це група особин у якій разом мешкають батьки і діти. Прикладом родин є родини термітів, мурашки, медоносна бджола, деякі оси). Колонії тварин - це групові оселення. Вони можуть утворитися внаслідок брунькування, коли дочірні клітини залишаються сполученими материнською (губки, поліпи).

Зграї - тимчасові рухомі угрупування тварин, які виникають для спільних міграцій, пошуків їжі тощо (сарана, горобці, вовки). На відміну від зграї табуни - це більш менш постійні групи тварин (мавпи, копитні групи тварин (мавпи, копитні тварини). Для зграї і табунів характерна складна система зв'язків, яка може проявлятися у вигляді ієрархії серед особин.

На відміну від інших, відділив рослин світу покритонасінні мають у деревині справжні судини, або трахеї. Нарешті, покритонасінні характеризуються надзвичайною різноманітністю форм і розмірів листків, жилки яких у дводольних рослин мають анастомози. 300 тисяч видів рослин об'єднуються в 10000 родів і 300 родин. Вони найбільше поширені на земній кулі, і є найважливішими з практичного (економічного) погляду.

Систематика квіткових рослий є важливою науковою основою для глибшого опанування таких прикладних спеціальних дисциплін, як загальне рослинництво, луківництво, садівництво, багатознавство й інші. Без конкретного знання рослинних форм, закономірностей, становлення розвитку неможливе будь-яке серйозне опанування цих суміжних наук.

Використання: є основними харчовими, кормовими і технічними культурами. Естетичне значення. Використовують для лікування захворювань, а особливо серцево-судинних, кишково – шлункових та хвороб нирок і печінки.

Квіткові - неперевершені медоноси. Особливо цінується липа, гречка, акація