Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

20. Характеристика, основних нисхідих трактів головного мозку людини.

Низхідні провідні шляхи складаються з переднього та бічного кістково-спинномозкового шляху, червоноядерно-спинномозкового, покришко-спинпомозкового та пристінково-спинномозкового шляхів.

Передні і бічні кірково-спинномозкові шляхи починаються від клітин Беца в корі півкуль великого мозку. Аксони першого нейрона проходять крізь внутрішню капсулу, потім ідуть у складі ніжок середнього мозку, переходять у міст і довгастий мозок. У ділянці довгастого мозку вони утворюють його піраміди. На межі довгастого і спинного мозку частина волокон перехрещується і переходить на протилежний бік. Перехрещена частина волокон поступає в бічні стовпи спинного мозку й закінчується на клітинах його передніх рогів, цей шлях дістав назву бічного пірамідального шляху. Не перехрещена частина спрямовується в передні стовпи спинною мозку й утворює передній пірамідальний шлях.

каналець у нирковий мозок, дійшовши до середини піраміди утворює петлю, яка піднімається вгору до ниркової кори де каналець називається нирковим канальцем другого порядку, він переходить у пряму збиральну ниркову трубку.

. Прегангліозні волокна підходять до крилопіднебінного і підщелепного вузлів. Важливим парасимпатичним нервом є десята пара блукаючий нерв, який іннервує органи грудної клітки та черевної порожнини. Особливістю парасимпатичної нервової системи є те, що її нервові вузли містяться біля органа, який вона іннервує, або в його стійці.

Вищим центром ВНС є сірий бугор проміжного мозку та смугасте тіло півкуль великой мозку

19. Поняття про аналізатори характеристика особливостей будови_ основних _аналізаторів_ людини.

Аналізатори - це частина НС, що складається зі сприймаючих приладів - рецепторів, і провідної частини та центру в головному мозку. Робота їх починається зі сприйняття зовнішньої для мозку енергії, перетворення її в нервові сигнали та передачу їх в мозок, що супроводжується багатократними перетвореннями.

Смаковий аналізатор. Рецепторами органу смаку є смакові клітини, які містяться на кінчику язика, на його бічних поверхнях і біля основи. Розрізняють 4 види смакових сосочків: валикоподібні, листоподібні, грибоподібні, ниркоподібні. Валикоподібні в кількостях 6-12 розташовані біля кореня язика у вигляді букви V. Листоподібні - 3-8, розташовані на задньобічній поверхні язика. Грибоподібні - на задній поверхні. Ниркоподібні розташовані па спинці язика, не мають смакових бруньок. До солодкого найбільш чутливі верхівка, до гіркого - основа, до кислого - краї, до солоного - верхівка та краї.

Нюховий аналізатор. Орган нюху займає невелику ділянку слизової оболонки середньої частини верхньої носової раковини. Епітелій нюхової ділянки складається з двох видів рецепторних клітин: опорні і нюхові. Нюхові є спеціалізованими нервовими волокнами, вони мають веретеноподібну форму, містяться серед опорних клітин. Від нюхових клітин відходять нервові волокна в напрямку до отворів решітчастої пластинки решітчастої кістки, проникаючи, крізь її отвори і закінчуючись біля мітральних клітин нюхової цибулини. Від мітральних клітин відходять аксони, які утворюють нюховий шлях.

Зоровий аналізатор. За допомогою цього аналізатора людина отримує 90% інформації. Орган зору складається з:

- очного яблука злегка витягнуте у передньо-задньомуьому напрямку.

кінцівки. Загальна клубова вена утворюється в результаті зовнішньої (є продовженням стегнової вени, вона збирає кров із нижньої кінцівки) та внутрішньої (збирає кров із стінок органів малого таза)

клубових вен. Вени нижньої кінцівки поділяються на поверхневі та глибокі. Так на передній поверхні гомілки розташовані дві передні великогомілкові вени а ззаду дві задні великогомілкові. До поверхневих вен належать велика підшкірна вена та мала підшкірна вена.