Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

3. Рослинні тканини. Система провідних і видільних тканин. Будова. Особливості розміщення та значення в житті рослин.

Провідні тканини - виникли для сполучення просторово відокремлених повітряного і ґрунтового полюса.

Потоки:

О.В. Духнович – сімейне виховання – це природний обов’язок батьків, які повинні підготувати дітей до трудового і суспільного життя, виховати їх гідними громадянами.

Драгоманов і Алчевський відстоювали відкриття шкіл для дорослих, де навчають і грамоті і виховують їх як майбутніх батьків, вихователів своїх дітей.

Сім’я – родина – це засноване на шлюб чи кровній спорідненості об’єднання людей, пов’язаних спільністю побуту та взаємною відповідальністю як і інші народи, українці вбачали в сім’ї найважливішу й неодмінну умову життя кожної людини, господарську та моральну основу правильного способу життя.

35. Основні напрямки оздоровчої роботи в школі.

Оздоровча робота в школі складається:

1) зі створення умов – створення здорового екологічно-чистого і безпечного середовища з наявністю сучасних оздоровчих засобів (організація гнучкого режиму дня, раціонального харчування, оптимального режиму рухової активності, всіх необхідних умов для проведення загартовування і занять фізкультурою);

2) медико-психологічно-педагогічний вплив – тут дитина виступає як об’єкт. У даному напрямку дитина і дорослий діють разом. Дитині надається необхідна інформація для формування усвідомленого ставлення до власного здоров’я і позитивної мотивації на здоровий спосіб життя.

Педагогами і медиками здійснюється робота з формування свідомості дитини образу здорової людини.

3) контроль і корекція процесу саморозвитку дитини – найважливіша і найменш досліджена частина педагогічного процесу. Дитина виступає в ньому як суб’єкт власного розвитку. Педагог спостерігає за самостійною діяльністю дитини, здійснює діагностику, стежить за її станом; проводиться оцінка ефективної оздоровлення дітей, моніторинг стану здоров’я, рівня фізичного розвитку і фізичної підготовленості.

36. Харчові волокна, їх значення для здоров’я людини.

Харчові волокна – целюлоза, клітковина, геміцелюлоза, пектинові речовини. Дуже поширені в рослинних тканинах. Умовно поділяються на нижні (картопля, капуста, яблука), які розщеплюються і достатньо повноцінно засвоюються і грубі (морква, буряк), які засвоюються меншою мірою.

Вислів, “ У здоровому тілі – здоровий дух” можна тлумачити як неможливість досягнення духовного здоров’я без підтримання тілесного здоров’я і навпаки.

Ні церква, ні держава і не науковці, а сама людина несе відповідальність за свій вибір, за стан свого здоров’я.

Визначення змісту поняття духу людини та її духовності завжди було і залишається однією з найскладніших проблем гуманітарного пізнання. В найбільш широкому розумінні “духовне” в людині – це все, відмінне від тілесного, біологічного, тобто вся психічна сфера її життя у різноманітних проявах – інтелектуальних, емоційно – посуттєвих та ін. У вузькому розумінні “духовність” – це спосіб життєдіяльності, специфіка якого полягає у пріоритетному задоволенні потреби у пізнанні – світу, себе, і головне – смислу та призначення свого життя. Складовими духовного світу людини – знання, моральні, художньо – естетичні, життєво –практичні переживання, ціннісні орієнтації та установи. Свої життєві проблеми, в тому числі й стан свого здоров’я, людина сприймає крізь призму певних понять, образів, почуттів, уявлень, смислів та інших духовних утворень. Світогляд кожної конкретної людини є неповторним, і тому практичні підходи людей до пов’язання проблеми здоров’я дуже різняться між собою. Втрата фізичного здоров’я породжує в людині безсилля у практичній реалізації своїх ідей, втілень в життя духовних цінностей. Отже, духовний світ людини успішно формується на основі здорового організму. Здоров’я тіла забезпечує людині не лише високу працездатність, творче довголіття, але й помітно впливає на її інтереси, погляди, спосіб мислення. Воно служить джерелом духовної бадьорості, оптимізму, впевненості в собі та своїх творчих можливостях, пробуджує інтерес до нових духовних цінностей, стає важливою умовою культурного розвитку людини. З іншого боку, духовне в людині здійснює зворотній вплив на її фізичний стан і може стати джерелом прагнення до здорового способу життя. Пізнай себе, стань творцем самого себе, творцем свого життя!