Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

9. Будова, кровопостачання та іннервація серця людини, вплив на їх стан фізичних тренувань.

Серце - м'язовий порожнистий орган конусоподібної форми. Розширена ч-на основа, а звужена верхівка. У нижньому відділі переднього середостіння між правою й лівою плевральними порожнинами.

Серце оточене перикардом має ребринно-грудинну й діафрагментальну поверхню. На поверхні з борозни: вінцьова і дві між підшлункові. Передсердя і шлуночки з'єднуюються иередсердно-шлунковим отвором,

а розділені міжшлунковою і передсердною перегородкою. З трьох оболонок: Перикард перієтальний листок, волокнистий і зовні серозний між ними серозна рідина Міокард передсердя з двох шарів, шлуночків з двох (поверхневий шар, повздовжній, внутрішній шар між ним кільцевий шар м'язів, окремо для кожного шлуночка). Утворює міокард- сосочки, які виступають рельєфно у порожнину шлуночків. Міокард - найтовщий шар. Епікард -утворений ендотелієм.

Праве передсердя - зверху отвір верхньої порожнистої вени, а знизу - нижньої, під нею венозна пазуха, в якій збирається кров від стінок, а ще дрібні отвори вен. На міжпередсердній перегородці є овальна ямка. Сполучається з правим шлуночком через передсердно-шлунковий отвір, закривається пристулковим клапаном.

Правий шлуночок - вгорі є отвір легеневого стовбура на межі його і правого шлуночка є місяцевий клапан, який пропускає кров у напрямку від шлуночка в легеневий стовбур. При переході крові з шлуночка в легеневий стовбур півмісяцеві заслінки наповнюються кров'ю на зразок карманів і щільно вкривають вхід у легеневий стовбур.

Ліве передсердя - на верхній поверхні має 4 отвори легеневих вен Внутрішня поверхня гладка. З лівим передсердям сполучається лівим передсердно-шлуночковим отвором.

10. Особливості будови артеріальної системи людини.

Артерії поділяються на великі, малі і середні, і складаються з трьох оболонок; внутрішня - із ендотелію, середня - з м'язової тканини, до якого входять еластичні волокна які регулюють просвіти судин, зовнішня-сполучнотканинна, де проходять судини й нерви. Поділяються за функціями на транспортні, внутрішні і пристінкові. Транспортні артерії мають міцні і пружні стінки бо в них виштовхується кров з шлуночків. Аорта - найбільша артерія ВКК поділяється на висхідну, низхідну частину і дугу. Висхідна ч-на від лівого шлуночка починається цибулиною, до неї прилягають верхня порожниста вена і права легенева артерія. Дуга - від неї відходять плечоголовний стовбур, ліва загальна сонна та ліва підключична артерія. Низхідна ч-на - артерії відходять які живлять порожнину живота; на рівні IV хребця черевна, частина аорти поділяється на праву та ліву, загальні клубові артерії (живлять органи таза і кінцівки) і середня крижова (куприк).

Артерії шиї та голови. Загальна сонна артерія - від аорти, вкрита підшкірним м'язом і поділяється на: зовнішню сонну артерію утворює 7 гілок (щитоподібну, язикову, лицеву, очну, потиличну, задню, вушну). • 2 клас Cephalocarida Цефалокаріди

З клас Maxillopoda Щелепоногі

Характерні ознаки:

-двошарова стінка тіла, між ними неклітинний шар мезоглея,

-радіальна симетрія тіла,

-поява вперше у тваринному світі нервової системи дифузного типу;

-активний спосіб живлення (хижацтво, зрідка біофільтрація);

-наявність різних типів жалких клітин. Жалкі. клітини мають грушовидну форму, в середині камера, в якій або у спокійному стані, або у подразненому виді є жалка нитка, на верхній частині її чутливий волосок, який сприймає подразнення.

Різні функціональні типи жалких клітин:

Кнідоцити (для нападу чи захисту);

Пенентранти (замінники втрачених жалких клітин);

Вольвенти (оточують здобич);

Глютинанти (липкі жалкі клітини, що прилипають до тіла здобичі)

Ознаки типу: У кишковопорожнинних розвинена лише одна порожнина тіла- кишкова. Рот оточений одним чи кількома віночками щупалець, які захиплюють їжу Здатність до руху (активний Scyphozoa. крокуючий — Hydrozoa); Вільно плаваючий спосіб життя (планктонні), сидячі форми;

Рух за допомогою м'язових скорочень.

Наявність двох життєвих форм: поліплоїдна (подинокі колоїдні) - сидячі форми, медузоїдна (одиничні — плаваючі, планктонні);

Здатність до регенерації властивість живих організмів відтворювати втрачені частини тіла.

Видільної системи не має (у медуз через ротовий орган);

Два способи розмноження: безстатеве (брунькуванням гідрозої. коралові), і статеве (наявні гонади жіночі і чоловічі) з метаморфозом із личинковою стадією (Клас Сцифозоа)

Тип Кишковопорожнинні поділяється на три класи:

1. Гідроїдні

2. Сцифоїдні, або Сцифомедузи

3. Коралові поліпи.

На протязі тисячоліть із скелетів відмерлих коралових поліпів у південних морях утворились коралові рифи і острови. Скелети коралових поліпів використовуються для добування вапняку.Із скелета червоного корала виготовляють намисто та ін. прикраси.

Червоноядерно-спинномозковий шлях.

Перший нейрон цього шляху лежить у червоному ядрі середнього мозку. Його волокна перехрещуються після виходу з ядра, потім спускаються в бічні стовпи спинного мозку й закінчуються в клітинах передніх рогів спинного мозку. Другий нейрон цього шляху йде від передніх рогів до м'язів. Цей шлях передає імпульси від мозочка, ядер смугастого тіла та пов'язаного з ним червоного ядра до спинного мозку.

Покришко-спинномозковий шлях починається від пластинки покришки середнього мозку й закінчується на клітинах передніх рогів спинного мозку. Цей шлях передає подразнення які виникають при захисних рухах тіла.

Пристіпково-спинномозковий шлях зв'язує вестибулярний апарат органа рівноваги з клітинами передніх рогів спинною мозку. Цей

шлях проводить імпульси, які забезпечують рівновагу тіла.