Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

12. Особливості зовнішньої та мікроскопічної будови нирки людини.

Нирка - парний орган, бобоподібної форми,червоно-буруватого кольору, масою І20-200г. Передня, задня і бічні поверхні опуклі, медіальна увігнута. На медіальній поверхні є ворота нирки. Нирка ззовні вкриті волокнистою капсулою поверх якої утворюється жирова капсула. Зверху нирка вкрита тонкою сполучнотканинною фасцією. Верхній край нирки називають верхнім полюсом, а нижній -нижнім. На верхньому полюсі нирки лежить надниркова залоза. Нирки розміщені на задній поверхні черевної порожнини з двох боків хребта на рівні тіл 12-того грудного і 1-2-гого поперекового хребців. Права нирка лежить на 2 см нижче лівої.

На фронтальному розрізі нирки видно, що вона складається з ниркової кори та ниркового мозку. Але слід зазначити, що нирковий мозок має неоднорідне забарвлення. Він складається з 16-20 конусоподібних пірамідок, основою спрямованих до ниркової кори, а верхівкою до ниркової миски. 2-3 пірамідки з'єднуються утворюючи одну більших розмірів. Таких пірамід у нирці 7-8. На кінці утворюється сосочок, його оточує маленька ниркова чашечка, а 2-3 чашечки складають велику, зливаючись між собою великі чашечки утворюють ниркову миску.

Ниркова кора проникає в нирковий мозок за допомогою відростків, які називаються нирковими стовпами.

У ворота нирки заходить ниркова артерія, що розгалужується на менші, які проходять до основи ниркових пірамід - це міжчасточкові артерії, які поділяються на дві дугові артерії, які далі розгалужуються, від них ідуть приносні артеріоли, що поділяються на капіляри з яких утворюється судинний клубочок, або мальпігіїв.

Мальпігієві клубочки містяться в нирковій корі. Кожен оточений двостінною капсулою. Внутрішня оболонка прилягає до судинного клубочка, зовнішня продовжується в сечовий каналець. Між зовнішньою і внутрішньою оболонками утворюється порожнина капсули. Оболонка капсули складається з плоских епітеліальних клітин. Від капсули починається звивистий сечовий каналець першого порядку, від нього іде

Мальпігіїв судинний клубочок, капсула Щумлянського-Боумена (оточує клубочок) та система сечових канальців складають функціональну одиницю нирки нефрон. Нирка є не лише органом виділення, а й залозою внутрішньої секреції.

13. Особливості будови залоз внутрішньої секреції різного походження.

Щитовидна - розміщена в передній ділянці шиї, прикриває собою бічну поверхні гортані та передньо бічну поверхні трахеї. Залоза складається з двох часток і перешийка, маса 30-60 г. Ззовні покрита волокнистою капсулою. Тканина залози складається з окремих часток, а кожна часточка - з мікроскопічних міхурців -фолікулів. У фолікулах міститься в'язка колоїдна речовина, що містить гормони тироксин та трийодтиронін, які надходять у кров. Вони регулюють обмін речовин, теплоутворення, збудливість нервової системи, ріст і розвиток тканий.

Прищитовидні залози представлені 4 овальними чи круглої форми тільцями масою 0,01 -0,05 г кожне. Ці залози прилягають до задньої поверхи і правої та лівої часток щитовидної залози. Виробляють паратгормон, який сприяє засвоєнню організмом кальцію й підтримує його рівень у крові.

Вилочкова залоза розміщена між правою та лівою середостінними плеврами. Складається з правої та лівої асиметричних часток, з'єднаних пухкою сполучною тканиною. Зовні вкрита сполучнотканинною оболонкою, від якої в глибину залози відходять перегородки, розділяючи її на часточки, кожна з яких складається з кіркової та мозкової речовини. Залоза побудована з епітеліальної тканини. Функція залози регуляція процесів росту, а також гальмування статевих залоз до настання статевої зрілості.

Надниркові залози розташовані на верхньому полюсі нирок. Маса 7-20 г. Залоза складається з двох шарів зовнішнього (кіркового) та внутрішнього (мозкового). Кіркова речовина виділяє такі гормони: глікокортикоїди, мінералокортикоїди, статеві. Перші впливають на обмін вуглеводів та жирів, другі - беруть участь в регуляції водного обміну. Статеві -сприяють розвитку статевих гормонів. Мозкова речовина виділяє такі гормони: адреналін та норадреналін, які прискорюють ритм скорочень серця, підвищують артеріальний тиск.

Розташовуються в очній орбіті черепа. Передня поверхня називається переднім полюсом ока, задня - заднім. Лінія, яка проходить через центр називається зовнішньою віссю очного яблука. Очне яблуко складається: ядра та трьох оболонок: