Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

5.Найпростіші. Особливості будови, руху, живлення, розмноження. Сучасне уявлення про їх класифікацію. Значення найпростіших у природі та житті людини.

Під царство Одноклітинні, або Найпростіші, налічує близько 70 000 видів тварин, тіло яких складається з однієї клітини. Серед найпростіших зустрічаються й колоніальні форми (вольвокс). Всі вони знаходяться на клітинному рівні організації. По будові їх тіло відповідає одній клітині, а по функціям – цілому організму.

Одноклітинні тварини є еукаріотами. Деякі (форамініфери, інфузорії) мають два типи ядер:

- вегетативні (які регулюють біосинтез білків);

- генеративні (які зберігають спадкову інформацію і передають її дочірнім клітинам при розмноженні).

Клітина найпростіших має ті ж самі органи, що й клітини багатоклітинних тварин. Однак оскільки клітина найпростіших функціонує як самостійний організм, вона може мати такі органели, які в клітинах багатоклітинних тварин відсутні або зустрічаються дуже рідко.

дві неповні реберні ямки: одна на верхньому краї хребта, а друга на нижньому. Виключення 1 грудний хребець, він має повну суглобову ямку для 1 ребра, а на нижньому половинну для 2 ребра. 11- 12 хребцях є по одній повній ямці для зчленування з вдповідними ребрами. Суглобові відростки стоять фронтально. Поперечні відростки направлені в сторони і назад. На їх передній стороні є невилика суглобова поверхня, місце зчленування з бугорком ребер. ( виключення 11- 12 суглобових поверхнь немає). Остисті відростки грудних хребців довгі і сильно наклонені до низу, в наслідок чого вони налягають один на одний.

Поперекові хребці (5) Відрізняються масивністютіл. Остисті відростки направлені прямо назад, суглобові стоять сагітально. Поперечні відростки в більший своїй частині представляє рудементарне ребро.

Крижові хребці ( 5) в юнацтві зростаються в одну кістку – крижень. Крижень має трикутну формуз основою, яка спрямована догори, і верхівкою – до низу. Передній край основи крижа разом з тілом останього поперекового хребця утворює виступаючий у перед кут – мис. Передня, або тазова, поверхня крижа вігнута. На ній видно зрощення тіл хребців у вигляді ліній, а по кінцям цих ліній – передні крижові відростки. 5 гребнів, які утворені від злитя окремих частин хребців. На латеральній стороні їх знаходяться суглобові поверхні, для з'єднання з повздошними кістками. Внутрі крижа проходять крижовий канал, який є продовженням хребтового каналу і в нижній частині він не змикається, а відкривається крижовою щілиною.

Куприкові хребці (1-5), як залишки зниклого хвоста рудементарні і зливаються в середньому віці в одну кістку – куприк.

6. Особливості будови різних відділів травної системи у зв'язку з їх функціями.

Травна система починається з порожнини рота (присінок рота і порожнини). Присінок рота складається з губ, куги рота і вуздечка верхньої та нижньої губи (щоки) оточені слизовими оболонками іннервується лицевою артерією. Власне ротова порожнина оточена спереду і з боків зубами, згори твердим піднебінням, знизу діафрагма порожнини рота вкриті слизовою оболонкою і багато травних залоз слини (слина - органічні і мінеральні речовини), привушна нижньощелепна, під'язикова. Зуби: коронка (вкрита емаллю, міцніша за дентин) шийка та корні (вкриті цементом, нагадують кістку) в порожнині зуба міститься пульпа (судини, нерви, пухка сполучна тканина), 4 різці, 2

Язик - м'язовий орган, посмугований, вкритий слизовою оболонкою (м'язи повздовж поперечному і косому напрямку). В ньому відрізняють такі частини: спинка, кінчик, корінь і тіло. Ниткоподібні, грибоподібні, листоподібні сосочки. Функції орган членороздільної мови, переміщує їжу з однієї частини в іншу, є органом смаку).

Глотка - від основи черепа до VI хреб. Носова і ротова частина. Стінки глотки - оболонки: слизова, м'язова, сполучна тканина, утворена 5 парами посмугованих м'язів. Оточена пухкою сполучною тканиною завдяки якій може вільно рухатися при акті ковтання. Лімфоепітемильне кільце Пирогова.

Стравохід: шийка, грудна і черевна частина. Слиз, що його змащує полегшує проштовхування їжі, складки згладжуються; м'язова оболонка. Сполучна оболонка - фіксується до органів, проходять кровоносні лімфатичні судини. Має три звуження.

Шлунок.Тіло, вхід і воротар - місце переходу шлунку в товсту кишку. Дно утворює велику і малу кривизну шлунка. Стінка складається з 3 шарів: слизова оболонка з складками, протоки шлункових залоз (сік, соляну кислоту, слиз) м'язова оболонка - гладкі, серозна оболонка -покриви шлунок утворює зв'язки.

Тонка кишка, дванадцятипала, порожня, клубова кишка. Дванадцятипала коротка. Стінка тонкої складаються з слизової оболонки (складки, які збільшують поверхню) багато ворсинок вкрита епітелієм, всмоктує перетравлену їжу, є поодинокі лімфатичні вузли, які виконують захисну функцію (пейєрові бляшки - лімфатична тканина).

М'язова оболонка - повздовжні гладкі м'язи - перистальтика, переміщення, всмоктування, евакуація до товстої кишки. Серозна оболонка. Дванадцятипала кишка перетравлення їжі (трипсин жовч - емульгує жир).

Порожня кишка і клубова - підвішені на брижі й утворюють кишкові петлі (поверхня ворсинок, м'язи рухаються - маятникоподібні і перистальтично).

Товста кишка - починається в клубовій кишці, отвір між клубовою і товстою -клубовою ободова заслінка закриває вхід в тонку. Товста поділяється на сліпу, ободову, пряму кишку.

Повздовжній шар м'язів утворює брижову, сальникову і вільну стрічки, утворюють випини (ампули). Від сліпої відходить апендикс, ободова кишка - утворює: два згини крижовий, проміжний. Слизова оболонка складається з пазух, де затримуються посторонні тіла. Закінчується Значення Личинки комах є кормом для риб. Дорослі комахи живляться нектаром => запилення квітки, поширення плодів і насіння. Шовковичний і дубовий шовкопряди отримання шовку. Бджоли і джмелі –збирання нектару та віск використовується в парфумерії, медицині, виготовленні фарб і лаків. Жуки -санітари (живляться рештками тварин) і ґрунтоутворювачі, їх використовують для боротьби з шкідливими комахами. Завдають шкоди с/г культурам, деревним спорудам (терміти), паразити людини та інших ссавців (воші), кровососні комахи (блохи, комарі).

4. Тип Голкошкірі. Загальна характеристика. Особливості організації (симетрія, покриви, системи органів розмноження і розвиток). Класифікація. Значення в екосистемах та господарській діяльності людини.

Тип Голкошкірі. Це морські тварини високо солоних морських басейнів, вільно рухливі, фіксовані, живуть на різних глибинах (від 1 до 1000 м ).

Ознаки типу

1. Радіальна симетрія тіла (5-променева) має вторинне походження, що доводиться білатеральністю і їх симетрії в личинковій стадії.

2. В підшкіряному сполучному шарі розташовується скелет з вапнякових пластинок із шипами та голками.

3. Целомічні -вторинно порожнинні.

4. Нервова система примітивна, у товщі шкірного епітелію.

5. Наявна кровоносна система, мало сформовані судинні елементи і існує псевдогемальна (несправжня) кровоносна система

6. Органи дихання слаборозвинені або відсутні.

7. Органів виділення спеціалізованих немає.

8. Роздільностатеві, зовнішні запліднення у воді. Дроблення яйця повне, радіальне, кількість гонад парна або не парна, розвиток з метаморфозом з наявністю кількох личинкових стадій.

9. Класифікація

1 п/т Стебельцеві Crinozoa К. Морська лілія Crinoidea

К. Морські пузирі Cystoidea (вимерлі)

К Морські бугони Blastoidea

К Лдріоас героідеї I-drioasteroidae

поступає у протоки, а далі в підшлункову протоку відкривається після

Орг. дихання. Трахей сполучаються із середовищем дихальцями (стигмами). Центральна трахея вздовж тіла розташовуються і з'єднуються поперечними трахеями.

Кровоносна система. Незамкнена. Серце трубчасте, на спинній стороні черевце. Слабо розвинута судинна система. Серце в перекарді. Гемолімфа безколірна або жовто-червона рідина.

Нервова система. Ганглії голови злиплись і утворили головний мозок 3 частин: протоцеребрум, дейтоцеребрум, тритоцеребрум. Підглотковий нервовий вузол. Черевний нервовий ланцюжок. Складається з 11 пар гангліїв, від них відходять периферичні нерви. Інстинкти. Органи чуття. Органи зору, нюху, дотику і слуху.

Роздільностатеві. Статевий диморфізм. Статеве розмноження; іноді партеногенез. Парні статеві залози, провідні канали, додаткові статеві залози, статеве пристосування (копулятивні органи), сім'яприймач, кумулятивна сумка. Яйце оточене хітиновою оболонкою, друга оболонка жовткова, в центрі зародка ядро.

Ембріональний і постембріональний розвиток. У нижчих комах розвиток прямий або з анаморфозом. У вищих з метаморфозом

(наявність лялечки)

Ряд Жуки Соіеоріега

Родина Короїди Ipidae Ковалики Llateridae

Ряд Щелепи Laemiata

Р Тонкопряди

Р Справжні молі Tinedae

Підряд Нижчі сисні (рівнокрилі) Jugata

Підряд Вищі сисні (рівнокрилі) Frenata

Р Листоверки

Р Вогнівки Pvralidae

Р Білани Picridae

Р Шовкопрядник Bomfyeidae

Р Братники

P Совки

P Ведмедиці

Ряд Перетинчастокрилі Hymenoptera

п/рСидячочереві Symphyta

п/рСтебельчасточереві Apocrita

ряд Двокрилі Diptera

сфінктером (внутрішній м'яз стискач). Повздовжні і колові м'язи розширюють і звужують її (хвилепод). Формується кал і всмоктується вода.

Серозна оболонка вистилає черевну порожнину очеревина. Представлена листками між ними порожнина, де внутрішні органи.