Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

11. Природне оздоровлення організму шляхом загартування. Роль оздоровчого тренування у поліпшенні здоров’я сучасної людини.

Процесом загартування є включенням в цілющі впливи Природи. Для загартування використовують повітря, сонце, воду. Основні процедури: повітряні і сонячні ванни, обтирання, душ, обливання, купання.При проведенні холодової загартовуючої процедури подразнюються терморецептори шкіри, від яких нервовими волокнами миттєво посилаються сигнали в центральну нервову систему. Виникають відповідні команди, спрямовані на теплопродукцію і тепловіддачу. Теплопродукція виникає в результаті відтоку крові до внутрішніх органів і викликає почуття ознобу. Одночасно відбувається активізація обмінних процесів і продукованість тепла в організмі, що призводить до розширення судин і почервоніння шкіри. В результаті багатократного повторення процедури підвищується стійкість організму до впливу низьких температур, відбувається тренування захисних реакцій організму.

ціле;

-Горіх- однонасінний плід з дерев'янистим оплоднем, насінина не зростається із стінками плоду і лежить вільно;

-горішок - формується, коли маточка має лише один насіннєвий зачаток;

-крилатка - це сім'янка з крилоподібними придатками, що сприяють поширенню плодів з вітром.

Серед розкривних плодів найпростіший листянка, її формує, один плодолистик, який розкривається при дозріванні одним швом.

-біб - утворюється з одного плодолистика; розкривається двома ступками по черевному і спинному швах; розкривається від верхівки до основи, насінини прикріплені до лушпинок.

-коробочка- багатонасінний плід, утворений двома або багатьма плодолистиками. Буває одногніздна або з кількома камерами, оплодень шкірястий; Розкривається кришкою.

-стручок - видовжений двогніздний плід, утворений двома плодолистиками. Всередині плоду розвивається несправжня перегородка, до якої прикріплюється насіння. Розкривається від основи до верхівки Одним із різновидів стручка є стручечок.У стрючка довжина його перевищує ширину, а у стрючечка- ширина = довжині.

Гнетична класифікація плодів залежить від типу гініцея, тому їх класифікують:

Апокарпні - неповне зростання країв плодолистиків;

синкарпні - у яких плодолистики зростаються до середини; зав'язі, зростаються своїми поверхнями, утворюючи справжні перегородки, зав'язь поділена на камери;

паракарні- гініцей представлений одногніздною зав'язю, утвореною кількома плодолистиками;

лізокарпні гініцей у процесі свого розвитку має справжні перегородки в зав'язі, але пізніше вони зникають і зав'язь стає одногніздною.

У ході виникнення пристосувань до різноманітних умов життя плоди квіткових рослин:

-анемохорія поширення вітром. Для цього існують крила у крилаток та парус у айстрових;

- гідрохорія поширення плодів водними течіями. Для цього плоди водних рослин мають повітряні камери;

-автохорія - самопоширення насіння за рахунок пасивних рухів (насіння маку);

12. Андроцей. Загальна характеристика. Будова, походження та метаморфози тичинок. Розвиток пиляка та його будови. Розвиток чоловічого гаметофіта.

Андроцей - сукупність тичинок квітки, що служать для утворення пилку; а з них сперміїв, які при заплідненні несуть ознаки чоловічої статі. Тичинки бувають вільними або зрослими між собою, утворюючи трубочку. Зрослотичинковий андроцей називають однобратнім.

Якщо у квітці зростає лише частина тичинок, а інші залишаються вільними, то такий андроцей називається двобратнім. Тичинки розміщуються двома і більше колами. Кожна типова тичинка складається з тичинкової нитки, в'язальця і пиляка. Інколи тичинкової нитки немає, тоді пиляк називають сидячим. Тичинкові нитки мають різну довжину. На поперечному зрізі вони бувають округлими, овальними або сплюснутими у вигляді стрічки. В основі нитки часто розвиваються придатки у вигляді виростів, волосків, які є видовою ознакою. Тичинкова нитка зовні вкрита епідермою. У більшості рослин тичинкові нитки нерозгалужені.

Роль тичинкової нитки у квітці заводиться до винесення пиляка за межі квітки, чим і забезпечують краще розсіювання пилку. Формування і розвиток пилку відбувається у пиляку.