Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

6. Тип молюски. Особливості організації. Розмноження. Систематика, різновидність молюсків, їх значення в природі та житті людини. Фауна молюсків водойм Полтавської області.

Молюски – несегментовані вторинно-порожнинні безхребетні тварини. більше 150 000 існуючих і приблизно стільки ж викопних молюсків. Серед молюсків є хижаки, рослинноїдні види, форми, які живляться відфільтровуючи з води а також паразити тварин. Більшість молюсків повільно повзає або веде прикріплений спосіб життя (устриця, дрейгена). Є молюски, які добре плавають – кальмари.

Тіло молюсків несегментоване. Воно складається з голови, на які знаходиться оргни чуття ( очі, щупальці) ротовий отвір; ноги – розміщенні на черевній стороні тіла і тулоба, який має вигляд личика, всередині якого лежить більшість внутрішніх органів, і слугує для повзання, і може перетворюватися в орган плаванняабо редукуватися. В процесі історії розвитку, у двостулкових молюсків редукувався головний відділ, а у головоногих нога перетворилася в щупальця і особливий орган руху – воронку.

4. Характеристика основних жувальних та мімічних м'язів.

До м'язів голови належать дві групи: жувальні і мімічні мязи.

Жувальні м'язи: сприяють активному руху нижньої щелепи під час їжі і мови. Нижня щелепа єднає рухома кістка до якої кріпляться наступні м'язи:

Скроневий м'яз - заповнює скроневу ямку черепа і підіймають нижню щелепу, а задні пучки відтягують її назад.

Жувальний м'яз - починається від виличної кістки і кріпиться до нижньої щелепи. Найсильніший жувальний м'яз, піднімає й тягне щелепу вперед.

Бічний крилоподібний м'яз - починається від клиноподібної кістки до капсули скронево-нижньощелепового суглоба й крилоподібної ямки щелепи.

Медіальний крилоподібний м'яз -починається від крилоподібної кістки кріпиться до поверхні кута нижньої щелепи. Скорочуються підіймає щелепу й тягне її у свій бік.

Мімічні м'язи - різняться тим, що починаються одним сухожилком від різних кісток черепа, а іншим сухожилком вплітаються в шкіру. Вони як правило оточують отвори, тому при скороченні відкривають або закривають їх, і тому утворюються складки, зморшки і виражаються річні емоції.

Надчерепний м'яз - покриває череп зверху і складається з 3 частин, двома лобовими черевцями, сухожилкового шолома і двох потиличних м'язів. Кільцевий м'яз рота - розміщуються під шкірою навколо щілини рота, утворює з іншими губи, скорочуючись м'яз звужує ротову щілину. Кільцевий м'яз ока - навколо входу в очну ямку, розрізняють: очноямкову, повікову та слізну частину м'яза (зажмурюють око, розширяє слізний мішок). Гордіїв м'яз лежить у ділянці кісток спинки носа й утворює поперечні склади біля кореня носа. М'яз зморщувач брови - від лобової кістки кріпиться до шкіри брови. Скорочуючись м'яз утворює зморшки на лобі. Щічний м'яз від верхньої щелепи і нижньої вплітаються в верхню і нижню губу. М'яз утримує їжу жувальними поверхнями щелеп, протидіє внутрішньо ротовому тиску. М'яз підіймач кута рота - від собачої ямки верхньої щелепи йде до кута рота й вплітається в шкіру та слизову оболонку нижньої губи. М'яз опускач кута рота - від нижньої щелепи і вплітається в шкіру та слизову оболонку верхньої губи. Одночасне скорочення 2 м'язів змикає рот. Носовий м'яз - починається від Комірок верхнього ікла та різця і сполучається протилежним носовим м'язом. Великий виличний м'яз - від виличної кістки і вплітається в шкіру кута рота. Відтягує кут рота вгору.

М'яз підборідний - від комірок різців до шкіри підборіддя.

Зморщує шкіру підборіддя, утворення ямок, притискує верхню губу до нижньої.

Передній верхній і задній вушні м'язи -лежать навколо вушної раковини. Мало розвинутий.

М'яз сміху пролягає між кутом рота й щокою. Утворює ямку на щоці. Непостійний.

М'яз - підіймач верхньої губи - підіймає й розтягує верхню губу, тягне крило носа вгору та вбік.

М'яз - опускач нижньої губи - від нижньої щелепи і кріпиться до шкіри нижньої губи. Скорочення, нижньої губи вниз і вбік.