Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Назвіть завдання участі прокурора в цивільному судо­ чинстві.

  2. В яких формах бере участь у цивільному процесі прокурор?

  3. Охарактеризуйте випадки, коли прокурор має право зве­ рнутися до суду із заявою на захист прав і свобод інших осіб?

  4. Визначте особливості участі прокурора у розгляді цивільної справи.

5. Кому належить право внесення апеляційного, каса­ ційного подання на рішення, ухвали і постанови суду?

6. Які критерії повинен враховувати прокурор при ви­ рішенні питання щодо необхідності пред'явлення позову?

  1. У чому специфіка вступу прокурора в цивільний процес для подання висновків у справі?

  2. Знайдіть в новому ЦПК статті щодо участі прокурора в процесі та охарактеризуйте їх суть.

88

89

Цивільний процес

Розділ 7.

УЧАСТЬ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ, ОРГАНІВ

МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА

ОСІБ, ЯКИМ ЗА ЗАКОНОМ НАДАНЕ

ПРАВО ЗАХИЩАТИ ПРАВА І СВОБОДИ

ІНШИХ ОСІБ

7.1. Мета і підстави участі органів державної влади і самоврядування в цивільному процесі

У цивільному процесі можуть брати участь органи державної виконавчої влади, регіонального та місцевого самоврядування, інші організації, підприємства і особи, яким законом надане право захищати інтереси інших осіб. Оскільки правила про ці органи та осіб містяться в розділі II ЦПК, вони віднесені законом до осіб, що беруть участь у справі, а, отже, наділені юридичною зацікавленістю. Однак характер їх юридичної зацікавленості принципово інший, ніж у сторін та третіх осіб - вона носить не особистий, а, як правило, службовий, посадовий характер. їх зацікавленість визначається місцем у системі органів держави, їх компетенцією. У цивільній справі вони беруть участь найчастіше з метою здійснення покладених на них обов'язків.

Так, наприклад, житлово-комунальні органи беруть участь у справах, пов'язаних з використанням і переплануванням житлових приміщень, органи опіки і піклування - у справах, пов'язаних з виконанням батьками, опікунами і піклуваль­никами обов'язків по вихованню дітей і т. ін.

Метою участі зазначених органів і осіб у цивільному процесі може бути також захист інтересів інших осіб шляхом пред'явлення заяви до суду, а також надання допомоги суду в з'ясуванні дійсних обставин справи.

90

Органи державної виконавчої влади і самоврядування, профспілки, підприємства, установи, організації і окремі громадяни, які захищають права інших осіб, можуть бути залучені судом до участі в справі або вступати в справу за власною ініціативою для надання висновків з метою здійснення покладених на них обов'язків і для захисту суб'єктивних прав громадян і інтересів держави (ч.2 ст.121 ЦПК).

Участь у зазначених у законі випадках органів державної влади і місцевого самоврядування є однією з форм здійснення ними компетенції в сфері виконавчо-розпорядчої і право­охоронної діяльності.

Зазначені в ст.121 ЦПК органи державної влади і місцевого самоврядування також можуть брати участь у цивільному процесі в двох процесуальних формах: шляхом звернення до суду із заявами на захист суб'єктивних прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб, а також шляхом вступу в процес по справі для надання висновків за власною ініціативою чи за ініціативою суду, а також у випадках, передбачених законом.

Інші суб'єкти, зазначені в ч.і ст.121 ЦПК (профспілки, підприємства, установи, організації, а також окремі громадяни), у випадках, передбачених законом, можуть звертатися до суду із заявами з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Органи державної влади і місцевого самоврядування, а також інші особи, зазначені в ст. 121 ЦПК, згідно зі ст.98 ЦПК є особами, які беруть участь у справі і наділені процесуальними правами та несуть процесуальні обов'язки, закріплені в ст.99 ЦПК незалежно від форми їх участі в процесі. Разом з тим, зазначені в ст.121 ЦПК органи та інші особи, які порушують справу в суді в інтересах інших осіб, користуються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'язки сторони, крім права на укладення мирової угоди (ч.і ст.122 ЦПК).

При здійсненні своїх процесуальних прав дані органи та особи незалежні від волі осіб, права й охорошовані інтереси яких вони захищають. Тому вони можуть відмовитися від поданої ними заяви, змінити заявлені ними вимоги, однак такі

91

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

їх дії не позбавляють особу, на захист нрав і свобод якої подана заява, права вимагати від суду розгляду справи для вирішення вимоги в первісному обсязі (ч. 2 СТ.122 ЦПК).

На відміну від прокурора, який самостійно визначає підстави для представництва в судах і форму його здійснення, органи державної влади і місцевого самоврядування управомочені порушувати цивільні справи на захист прав і свобод інших осіб тільки у випадках, передбачених законом. Такі випадки передбачені, зокрема, чинним законодавством про шлюб і сім'ю.

Таким чином, підставами для участі в процесі органів державної влади, органів місцевого самоврядування й осіб, яким законом надане право захищати права і свободи інших осіб, є відповідні норми матеріального права та ініціатива цих органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]