Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

20.3. Зміст заочного рішення

Заочне рішення є актом правосуддя, а тому воно повинно відповідати вимогам до судових рішень, тобто бути законним, обґрунтованим, повним, визначеним і безумовним.

Структура і зміст заочного рішення визначаються загаль­ними правилами, передбаченими ст.ст. 213, 215 нового ЦПК України. Воно, як і звичайне судове рішення, складається зі вступної, описової, мотивувальної і резолютивної частин. Разом з тим особливості заочного розгляду справи знаходять відображення в змісті заочного рішення.

У найменуванні рішення повинне бути слово "заочне".

В описовій частині необхідно вказати, що справа розгля­далася за відсутності відповідача за правилами гл. 8 розділу „Позовне провадження" нового ЦПК України із дотриманням зазна-чених вище умов.

У разі, коли відповідач не подав письмові пояснення на позовну заяву, в описовій частині наводяться тільки доводи

264

позивача. Однак у цьому випадку доцільно відобразити в рішенні пасивність відповідача 3 цієї самої причини в моти­вувальній частині висновки суду будуть ґрунтуватися тільки на доказах, наданих позивачем та іншими особами, які беруть участь у справі.

У резолютивній частині заочного рішення поряд із загаль­ним порядком оскарження, передбаченим для обох сторін, суд має зазначити строк і порядок подання заяви про перегляд такого рішення. Це право надане тільки відповідачеві чи його представникові шляхом подання письмової заяви.

Відповідно до ст. 227 нового ЦПК України відповідачам, які не з'явилися в судове засідання, копія заочного рішення направляється рекомендованим листом із повідомленням не пізніше п'яти днів з дня його проголошення. У такі ж строки і такий же спосіб заочне рішення повинно бути направлене відповідачеві, який заявив прохання про розгляд справи в його відсутність. Відлік даного строку здійснюється за загальними правилами визначення процесуальних строків.

Дане положення є важливою гарантією своєчасної реа­лізації сторонами права на апеляційне або касаційне оскар­ження, а відповідачем, крім того, - і права на подачу заяви про перегляд заочного рішення.

20.4. Способи і порядок перегляду заочного рішення. Повноваження суду

Згідно зі ст. 228 нового ЦПК відповідач протягом десяти днів з дня отримання копії заочного рішення може подати до суду, який його виніс, заяву про перегляд заочного рішення.

Закон встановлює вимоги до форми і змісту такої заяви (ст. 229 нового ЦПК). Заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі. В ній повинно бути зазначено:

• найменування суду, який ухвалив заочне рішення. Зазначена вимога необхідна для того, щоб з'ясувати, чи правомочний даний суд переглядати справу;

265

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

  • ім'я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв'язку. Визначення сторони необхідно для вирішення питання про те, чи володіє вона правом на подачу такої заяви. Відповідно до закону таким правом володіє тільки відповідач;

  • обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання і неповідомлення їх суду, і докази про це;

  • посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача. Це обумовлюється тим, що згідно зі ст. 232 нового ЦП К України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з'явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи;

  • клопотання про перегляд заочного рішення. Воно повинно містити вимогу про скасування заочного рішення і поновлення розгляду справи по суті.

  • перелік доданих до заяви матеріалів.

Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка ЇЇ подає, чи уповноваженим нею представником. У цьому випадку до заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження.

До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю осіб, які беруть участь у справі, та копії всіх доданих до неї матеріалів. Дана вимога обумовлена головним чином дотриманням принципу рівноправності сторін, відповідно до якого сторони мають рівні права для відстоювання своїх інтересів.

За подання заяви про перегляд заочного рішення судовий збір не сплачується. Цим самим закон фактично ставить відповідача в привілейоване у порівнянні з позивачем положення: він має право не тільки на два оскарження судового рішення, а й пільгу в оплаті судового збору.

Заява, що відповідає вимогам закону, приймається суддею до розгляду.

266

Після прийняття належно оформленої заяви про перегляд заочного рішення суд невідкладно надсилає її копію та копії доданих до неї матеріалів іншим особам, які беруть участь у справі. Одночасно суд повідомляє особам, які беруть участь у справі, про час і місце розгляду заяви.

Ця вимога обов'язкова, тому що особи, які беруть участь у справі, повинні мати можливість здійснення своїх проце­суальних прав і, зокрема, подати свої заперечення проти доводів заявника.

Заява про перегляд заочного рішення повинна бути розгля­нута в судовому засіданні протягом п'ятнадцяти днів з дня її надходження. Даний строк є процесуальним, отже, обчис­люється не з моменту надходження заяви, а з наступного дня.

Неявка осіб, належним чином повідомлених про час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Однак якщо в справі немає відомостей про повідомлення або причини неявки будуть визнані судом поважними, розгляд заяви повинен бути відкладений.

Головуючий відкриває судове засідання і з'ясовує, хто з осіб, які беруть участь у справі, з'явився, встановлює їх особу, перевіряє повноваження представників, після чого повідомляє зміст заяви і з'ясовує думку сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, щодо вимог про перегляд заочного рішення.

В той же час закон чітко не регламентує права й обов'язки осіб, які беруть участь у справі і з'явилися за викликом суду. Безперечно, що вони мають право давати пояснення і заявляти клопотання з приводу поданих відповідачем доказів.

Стаття 231 нового ЦПК встановлює вичерпні повно­важення суду при розгляді заяви про перегляд заочного рішення.

Розглянувши заяву про перегляд заочного рішення, суд може своєю ухвалою:

  1. залишити заяву без задоволення;

  1. скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

267

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загаль­ному порядку, встановленому новим ЦПК. У цьому разі строк, протягом якого розглядалася заява, не включається до строку на апеляційне оскарження рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]