Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

1.8. Взаємозв'язок цивільного процесуального права з іншими галузями права

Будучи складовою частиною системи права України, цивільне процесуальне право знаходиться в тісному взаємо­зв'язку з іншими його галузями.

Найтіснішим є зв'язок цивільного процесуального права з матеріальним цивільним правом, оскільки цивільне проце­суальне право спрямоване на примусове виконання пору­шеного чи оспорюваного матеріального права.

Цивільне процесуальне право служить формою при­мусового здійснення цивільно-правових, сімейно-правових, трудових і інших правових обов'язків. Право є нічим без апарату, здатного примушувати до дотримання його норм. Таким апаратом примусу в багатьох випадках виступає суд. Разом з тим і цивільне процесуальне право без регулятивного права було б безцільним, тому що основна роль цивільного процесуального права полягає в захисті і охороні існуючих прав. Зв'язок між матеріальним і процесуальним правом виявляється без­посередньо в окремих інститутах і нормах. У ряді випадків норми матеріального права, встановлюючи форму угод, багато в чому формують питання про докази, якими можуть бути встановлені факти виникнення даних правовідносин.

Зв'язок цивільного процесуального права з консти­туційним визначається тим, що принципи організації і діяльності суду, захисту прав людини встановлені нормами Конституції України.

29

Чорнооченко C.I.

Цивільне процесуальне право взаємодіє з кримінальним процесуальним правом. Ці галузі права поєднує насамперед те, що вони регулюють суспільні відносини, пов'язані зі здійсненням правосуддя. У цивільному процесуальному і кримінальному процесуальному праві є схожі інститути і принципи.

Цивільне процесуальне право тісно пов'язане і з господар­ським процесуальним правом. Цей зв'язок обумовлений спільністю задач судів загальної юрисдикції та господарських судів по захисту суб'єктивних прав і охоронюваних законом інтересів. Наприклад, деякі рішення господарських судів виконуються за правилами виконавчого провадження, встановленого цивільним процесуальним законодавством.

Контрольні запитання

  1. Дайте визначення поняття цивільного процесу.

  1. Чим відрізняється предмет „цивільний процес" і „ци­ вільне процесуальне право"?

  1. Назвіть стадії цивільного процесу.

  1. Які основні завдання цивільного судочинства в Україні?

  2. Назвіть основні джерела цивільного процесуального права.

  3. Які види проваджень передбачені у цивільному су­ дочинстві?

  4. Чим характеризується метод цивільного процесуального права?

  5. Охарактеризуйте цивільну процесуальну форму.

  6. Розкрийте структуру норм цивільного процесуального права.

  1. Який існує взаємозв'язок цивільного процесуального права з іншими галузями права?

  2. Знайдіть в екомендованій літературі Постанови Пленуму Верховного Суду та рішення Конституційного Суду України, які стосуються цивільного судочинства.

30

Розділ 2.

ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ

ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО

ПРАВА

2. і. Поняття принципів цивільного процесуального права

Термін „принцип" у перекладі з латинської означає „осно­ва, начало". У принципах в концентрованому вигляді за­кріплені основні засади функціонування права та здійснення судочинства.

Стосовно принципів цивільного процесуального права в юридичній літературі існує два основних підходи: одні автори вважають принципами основні ідеї, теоретичні положення, уявлення про суд та правосуддя. Точка зору інших авторів полягає в тому, що принципами цивільного процесуального права є лише ті положення, які закріплені правовими нормами (Конституцією України, Цивільним процесуальним кодексом, Законом України „Про судоустрій" та іншими законодавчими актами). Останній підхід є більш слушним, зважаючи на-те, що принципи цивільного процесуального права набувають обов'язкової сили лише після закріплення в нормах закону, залишаючись до цього елементами правової ідеології, право­свідомості, науковими висновками.

Таким чином, принципи цивільного процесуального пра­ва - це основні ідеї, уявлення про суд та правосуддя, які закріплені Конституцією та нормами цивільного проце­суального права, мають загальне значення для всього цивільного процесу, виділяють його типові риси, визна­чають характер процесуального права, порядок його здійснення та перспективи подальшого розвитку.

Значення принципів цивільного процесуального права визначається їх впливом на нормотворчу та правозастосовну

31

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

діяльність. При розробці чинного законодавства та внесенні змін до нього не може допускатись суперечностей нових норм права закріпленим принципам. Принципи цивільного процесуального права визначають основні форми діяльності суду та інших учасників процесу в цивільних справах, а їх порушення, як правило, призводить до зміни судових рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]