Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать
  1. Звернення судового рішення до виконання.

У свою чергу, кожна з названих семи стадій складається з трьох фаз (підстадій) які послідовно змінюють одна одну: 1) порушення судочинства - по розгляду і вирішенню справи, по перевірці законності і обгрунтованості постановленого по ній рішення, по зверненню рішення до виконання; 2) під­готовки справи до розгляду і вирішення справи, по перевірці законності і обґрунтованості постановленого по ній рішення, по зверненню рішення до виконання; 3) вирішення справи по суті - розгляд і вирішення справи, перевірка законності і обґрунтованості постановленого по ній рішення, звернення рішення до виконання.

1.7. Система цивільного процесуального права

Усі норми цивільного процесуального права незалежно від джерела їх вираження пов'язані й створюють строгу логічну

27

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

систему. У цій системі можна знайти норми загального, окремого, спеціального і конкретизуючого значення, які у взаємозв'язку та взаємодії створюють систему процесуального права, що відображає специфіку цивільних процесуальних відносин як багатосуб'єктних відносин, що виникають для захисту різноманітних суб'єктивних прав і інтересів. Серед усієї сукупності процесуальних норм виділяються норми, спільні для всіх видів судочинства і стадій цивільного процесу. Це норми, які визначають завдання цивільного судочинства, закріплюють принципи цивільного процесу, визначають коло осіб, які беруть участь у цивільній справі, докази, процесуальні терміни, виклики і повідомлення тощо.

Норми з загальним рівнем дії і застосовувані при розгляді і вирішенні цивільних справ усіх видів судочинства і, як правило, на всіх стадіях процесу виділені в спеціальні розділи ЦПК - 1-2, які з певною часткою умовності можна назвати Загальною частиною цивільного процесуального права.

Оскільки цивільний процес є рух (перехід) справи з одної стадії до іншої, процесуальні норми об'єднані у великі групи: провадження в судах першої інстанції; апеляційне провадження; касаційне провадження тощо. Серед сукупності норм поста-дійного регулювання є також норми різного рівня дії. Наприклад, окремі норми позовного провадження (підсудність, прийом заяв, підготовка справ до судового розгляду), правила позовного провадження є загальними правилами цивільного судочинства.

Однак специфіку кожного виду судочинства відображають окремі норми, їх комплекси. Так, наприклад, для позовного провадження характерний комплекс норм щодо забезпечення позову.

Цивільне процесуальне право у своїй системі містить групи правових норм, які називаються інститутами: інститут підвідомчості, підсудності, позову, осіб, які беруть участь у справі, інститут доказування тощо. Інститут — це сукупність процесуальних норм загального, спеціального і конкре­тизуючого характеру, розташованих іноді в різних джерелах

28

процесуального права, але регулюючих на всіх стадіях процесу, видах судочинства одну групу процесуальних відносин, що відрізняються своїм предметом регулювання.

Окреме становище у системі цивільного процесуального права займають норми виконавчого провадження, яке згідно зі СТ.349 ЦПК регулюється Законом України „Про виконавче провадження".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]