Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

21.6. Розгляд скарг на рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії

Відповідно до ст.. 24316 ЦПК скарги на рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії розглядаються Верховним Судом України.

Звернутися з заявою, скаргою до Верховного Суду України можуть суб'єкти виборчого процесу, які вважають, що їх права і охоронювані законом інтереси порушені рішенням, дією або бездіяльністю Центральної виборчої комісії. Скарги, заяви зазначеними особами можуть бути подані до Верховного Суду України протягом семи днів відповідно з дня постановления рішення, вчинення дій або бездіяльності Центральною виборчою комісією.

Строк подання скарги поновленню не підлягає. Скарги, подані по закінченні встановленого строку оскарження, поновленню не підлягають. Скарги, подані по закінченні строку оскарження, залишаються без розгляду.

19*

Згідно з ст. 11 Закону України "Про вибори народних депутатів України" суб'єктами виборчого процесу є: 1)

289

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

громадяни України, які мають право голосу; 2) виборчі комісії; 3) кандидати в депутати; 4) партії (блоки), які висунули кандидатів у депутати; 5) органи державної влади і органи місцевого самоврядування у випадках, передбачених цим Законом; 6) офіційні спостерігачі від партій (блоків) - суб'єктів виборчого процесу, від кандидатів у депутати, зареєстрованих по одномандатних округах, від іноземних держав і між­народних організацій.

Подана скарга розглядається судовою колегією у цивільних справах Верховного Суду України протягом десяти днів, а у разі надходження скарги до Верховного Суду України менше ніж за десять днів до виборів розгляд має бути завершено не пізніш як за день до дня виборів.

Прийняття скарги повинно оформлятися ухвалою судді про порушення цивільної справи. У зв'язку зі скороченим строком розгляду справи при прийнятті скарги необхідно опитати заявника, вжити заходів щодо витребування доказів і т.д. Завершується підготовка справи постановлениям ухвали про призначення справи до розгляду, викликами і повідом­леннями учасників процесу.

В судове засідання обов'язково викликаються заявник, представник Центральної виборчої комісії, заінтересовані особи.

Неявка у судове засідання викликаних осіб не перешко­джає розгляду справи, але за умови, що в суду є достатні дані про належне повідомлення зазначених осіб про час і місце судового засідання по даній справі.

За результатами розгляду скарги суд постановляє рішення.

При встановленні обґрунтованості скарги суд визнає дії чи бездіяльність Центральної виборчої комісії неправомірними, скасовує рішення і зобов'язує задовольнити вимогу заявника та усунути порушення.

Якщо оскаржувані рішення, дії Центральної виборчої комі­сії відповідають вимогам закону, суд постановляє рішення про відмову в задоволенні скарги.

290

Рішення суду по даних справах є остаточним, а тому не може бути оскаржено в апеляційному порядку. Копії цього, рішення негайно надсилаються заявнику і Центральній виборчій комісії для виконання (ст. 24320 ЦПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]